Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частната космическа мисия "Аксиом 3" се скачи с МКС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Частната космическа мисия "Аксиом 3" се скачи с Международната космическа станция, където ще остане две седмици, предаде Ройтерс. 

Мисията е изцяло финансирана от частната тексаска стартъп компания "Аксиом спейс", на борда ѝ има четирима души, сред които първият турски астронавт Алпер Гезеравджъ.  

Корабът беше изведен в орбита от ракета Фалкон-9 на компанията на Илън Мъск "Спейс екс".

По публикацията работи: Радмила Попожва


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на петрола "Брент" се понижи под 69 долара за барел

Цената на петрола "Брент" се понижи под 69 долара за барел.  Това е най-ниското равнище на северноморския сорт от декември 2021 година, отбелязва руското издание "Комерсант".  Американският лек суров петрол също поевтиня днес до равнище малко над 66 долара. Поевтиняването за деня е с около 4 процента.  Изданието обяснява тази тенденция с очакваното..

публикувано на 10.09.24 в 20:33

Бойко Борисов обвини ПП, че стои зад атаката срещу кандидатурата на Екатерина Захариева за еврокомисар

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини партия "Продължаваме промяната", че стои зад атаката срещу кандидатурата на Екатерина Захариева за европейски комисар.  "Всички знаем - в ада на българския казан дяволи няма. Дяволи се явиха пак ПП-тата. Отделно ги наричам само тях, защото много колеги от ДБ се обадиха и казват, че не са съгласни да си кепазят..

публикувано на 10.09.24 в 20:28
Росица Матева

В ЦИК е постъпила жалба от "Демокрация, права и свободи - ДПС" до ВАС срещу отказа за регистрацията ѝ

В Централната избирателна комисия е постъпила жалба от лоялната на Ахмед Доган Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" до Върховния административен съд срещу решението на ЦИК да откаже регистрация на коалицията за участие в предсрочните избори на 27 октомври - това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева. Следващото заседание на ЦИК е утре в 10.30 ч...

публикувано на 10.09.24 в 20:11

Във Великобритания гласуваха за намаляване на плащанията за горива през зимата

Във Великобритания депутатите в Камарата на общините гласуваха за намаляване на плащанията за горива през зимата за всички, освен за най-бедните пенсионери в страната.  Поисканият вот от консерваторите в опозиция за блокиране на непопулярната мярка беше отхвърлен с 348 срещу 228 гласа - мнозинство от 120, но гласуването беше сериозен..

публикувано на 10.09.24 в 19:43
Бойко Борисов

Бойко Борисов поиска спешни промени в избирателната система

За джентълменско споразумение за следизборно сътрудничество настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със симпатизанти на партията в София.  "Ако искаме да повишим избирателната активност, партиите трябва ясно да кажат с кого биха могли да работят", категоричен беше той: "Уважавам партия "Възраждане", но нашите евроатлантически партньори няма да..

публикувано на 10.09.24 в 19:16
Камала Харис и Доналд Тръмп

Доналд Тръмп и Камала Харис пред първия си телевизионен дебат преди изборите през ноември

Доналд Тръмп и вицепрезидентът Камала Харис ще се изправят един срещу друг в първия си, и засега единствен планиран телевизионен дебат, преди предстоящите президентски избори през ноември. Очаква се той да започне в 3 часа през нощта българско време.   Дебатът, който ще се проведе по телевизия "ABC Нюз", е считан за изключително важен, както от щабовете..

публикувано на 10.09.24 в 19:04
Севинч Солакова

Спорове в ЦИК около регистрацията на БСП

Разгорещени спорове прекъснаха заседанието на ЦИК. Причината е подаденото от представляващия БСП Атанас Зафиров заявление, с което той иска да бъде оттеглено подаденото вчера заявление от пълномощници на Корнелия Нинова за самостоятелно явяване на партията на изборите.  Стана ясно, че Зафиров е поискал от ЦИК да му бъдат върнати всички документи към това..

публикувано на 10.09.24 в 19:03