Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО сключва договори за производството на снаряди калибър 155 мм

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг наблюдава подписването на договора от Стенси Къмингс.
Снимка: НАТО/БТА

В централата на НАТО в Брюксел днес бе сключен договор за съвместна покупка на снаряди калибър 155 милиметра. Документът бе подписан от ръководителя на Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване Стенси Къмингс, предаде БТА.

Договорът е за производството на стотици хиляди снаряди и е на стойност 1,2 милиарда долара, уточни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Войната, която започна Русия срещу Украйна, доведе до битка за боеприпаси. Важно е съюзниците да допълнят запасите заради помощта, която осигуряват за Украйна, добави той.

Столтенберг отбеляза, че от юли миналата година са сключени договори за около 10 милиарда долара, включително четири милиарда долара за танкови снаряди и 5,5 млрд. долара за ракети за системите "Пейтриът". Той добави, че страните от НАТО днес ще заседават, за да преценят как производството на боеприпаси може да бъде увеличено допълнително.

По думите на генералния секретар започналото тази седмица учение на пакта е най-голямото от десетилетия и е свързано с чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместна отбрана.

В отговор на предупрежденията на военни и политически лидери от Германия, Швеция и други страни, че Европа трябва да се подготви за война, генералният секретар на Алианса бе категоричен, че към момента непосредствен риск няма:
"Не виждаме пряка или непосредствена заплаха срещу някой от натовските съюзници. Разбира се, наблюдаваме отблизо какво върши Русия. Увеличихме нашата бдителност, както и присъствието ни в източната част на Алианса именно с цел да предотвратим всяко възможно нападение над страна членка".
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов за тавана на надценката на хляба: Политическо заслепяване и момент на кратко умопомрачение

Днес е денят на данъчната свобода - оттук нататък започваме да работим за себе си.  Този ден почти винаги се пада около средата на май, посочи пред БНР Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика. По думите му големи разминавания има само в моменти на кризи.  "Това е един измерител на общата данъчно-осигурителна..

публикувано на 13.05.24 в 08:43

Над 140 са жертвите на наводненията в Бразилия

144-ма души достигна броят на потвърдените жертви на наводненията в Южна Бразилия. Опустошителни бедствия има и в други части на света. Гибелта на още седем души е била потвърдена през последното денонощие, когато валежите не спряха, съобщиха от службите за  защита на населението. 125 души остават в неизвестност. 620 хиляди са били..

публикувано на 13.05.24 в 08:28
Гитанас Науседа

Президентски балотаж в Литва на 26 май

Настоящият литовски държавен глава и премиерът на страната ще се изправят един срещу друг на президентски балотаж на 26 май, предаде АФП. Президентът Гитанас Науседа получава 44% от вота, а премиерката Ингрида Шимоните – 20 на сто, посочва Ройтерс. Пред репортери след края на изборния ден Науседа обеща да засили натиска над западните..

публикувано на 13.05.24 в 08:24
Димитър Главчев и Румен Радев

Президент и премиер: Не приемаме изявления от РСМ, противоречащи на международни договори

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала.  България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, заявява в своя..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Задържан е собственикът на пистолета заради инцидента в Арбанаси

Собственикът на бойния пистолет, с който на празненство в Арбанаси 11-годишният син на депутат простреля в крака 12-годишно момиче, е задържан за 24 часа. Все още не му е повдигнато обвинение и той не е давал обяснения. Инцидентът е станал в присъствието на поне 15 възрастни и деца. Пистолетът е бил оставен на пейка, откъдето децата..

публикувано на 13.05.24 в 08:01
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Последно четене на законопроекта за чуждото влияние в Грузия

В грузинския парламент днес ще започне последното четене на законопроекта за чуждестранните агенти, който провокира масови протести в Грузия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Третото и последно четене на законопроекта ще започне днес в Тбилиси, а гласуването в пленарна зала е насрочено за утре, заяви председателят на парламента Шалва Папуашвили...

публикувано на 13.05.24 в 07:56

Започва информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на земеделието (МЗ) започва информационна кампания за директните плащания през 2024 г. за земеделските производители от цялата страна. Целта е експертите да представят промените при компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение към животните. В рамките..

публикувано на 13.05.24 в 07:53