Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Тафров: Продължаването на войната между Израел и "Хамас" не е в интерес на никого

"И от двете страни имат проблем с лидерството"

| Интервю
Стефан Тафров
Снимка: Иван Русланов

"Израел и "Хамас“ са все по-близо до споразумение за прекратяване на огъня. Вероятно е това да се случи, тъй като има натиск и върху двете страни". 

Това обясни пред БНР дипломатът Стефан Тафров, бивш посланик на България в Организацията на обединените нации.

"Върху Израел е от страна на САЩ и други западни страни като Великобритания. Върху палестинците има натиск от страна на арабските държави. Продължаването на войната не е в интерес на никого. Дестабилизира много силно региона. Страни като Египет, които играят ключова роля при преговорите, настояват това да се случи". 

Като още една предпоставка това да се случи Тафров посочи и увеличаващите се жертви от страна на Израел.

"Тази война започна да показва своите ограничения. Целта да се унищожи "Хамас“ е доста размита. Това е терористична организация, но тя има масова подкрепа сред населението на Газа и част от Западния бряг. Няма ясна дефиниция какво точно означава да се унищожи. Въпросът с израелските заложниците винаги е стоял на първо място. Те са илюстрация за провала на Нетаняху при осигуряване сигурността на израелците. Това няма да му бъде простено политически. Той има интерес да приключи с този въпрос час по-скоро. И от двете страни имат проблем с лидерството. Когато той бъде решен, тогава може да се мисли за по-трайно решение", отбеляза още дипломатът.

"Нетаняху е против палестинска държава. Въпросът може да бъде решен само ако той падне от власт и дойде по-умерената тенденция. Тя може да възкреси духа на Споразумението от Осло. Не е необходимо новата палестинска държава да притежава армия. Тя може доброволно да се съгласи да няма". 

В предаването "12+3" Стефан Тафров коментира и темата с хутите. Според него няма друг изход освен ударите по тях:

"Икономическото значение но корабоплаването през Червено море е огромно. Трябва да се намалят способностите на хутите. Тези удари, които са доста добре премерени, ще продължат, за да не се повишат цените на петрола  и на стоките". 

Дипломатът постави акцент и върху надпреварата за номинации на предстоящите избори за президент в САЩ.

"Ники Хейли няма да спечели номинацията на републиканците. Тя се опитва да оглави една Републиканска партия, която вече не съществува. Голяма част от подкрепата за републиканците вече идва от квалифицирани работници заради Тръмп. Това са хора, които се страхуват от глобализацията. Ще се случи това, което много американци не искат – повторение на мача Байдън – Тръмп. В момента Тръмп води, но е рано да кажем кой ще спечели. Байдън може да спечели благодарение на инерцията. Много хора казват, че са видели какво прави, а Тръмп е една много разделяща фигура, която има сериозни съдебни проблеми. Американците имат вяра в своята съдебна система. Освен това, тези дела са много скъпи за Тръмп и отнемат голяма част от финансовия ресурс за неговата кампания". 

Стефан Тафров анализира възможностите за отблокиране на финансовата помощ от САЩ за Украйна в зависимост от резултатите на президентските избори.

"Демократите не искат да отстъпят пред републиканците по отношение на антимиграционните мерки за укрепване на южната граница. Голяма част от техния електорат идва от Латинска Америка. Но мисля, че в крайна сметка ще се стигне до някакъв компромис.

Ако Тръмп победи, нещата ще бъдат съвсем различни. Той не крие своите близки отношения с Путин и е много вероятно подкрепата за Украйна да отслабне.

Бремето върху Европа ще се увеличи при победа на Тръмп. Европа не може да си позволи Украйна да загуби.

Силно влияние предизвикаха изказванията на германския външен министър и на висши представители на НАТО през последните дни, че може, ако Русия надделее в Украйна, след 5-8 години да се стигне до война между Русия и НАТО. Защото може балтийските страни, скандинавските страни, Молдова може да се окажат нови жертви на руска агресия. България не беше спомената".

Снощи турският парламент одобри кандидатурата на Швеция за НАТО. Остана да го направи и Унгария. Тафров смята, че и това ще се случи.

"За Орбан членството на Швеция в НАТО е част от преговорен пакет, за да си осигури достъп до европейските средства". 

Цялото интервю може да чуете в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изслушване на министър Виолета Коритарова в НС, 18 юли 2024 г.

Министър Коритарова: Засега няма правно основание за премахване на "Подпорната стена" на "Алепу"

На този етап няма правно основание за премахване на изграденото съоръжение на плажа "Алепу", изчаква се окончателното решение на съда. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на изслушване в парламента за т.нар. "Подпорна стена". Делото в Административен съд Бургас е насрочено за 24..

публикувано на 18.07.24 в 13:27

В Ловеч отбелязаха 187-годишнината от рождението на Апостола

С възпоменателна церемония с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към делото му пред най-внушителния паметник на Васил Левски в Ловеч беше отбелязана 187-годишнина от рождението на Апостола на българската свобода. Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски Гражданско поклонение имаше и в двора на..

публикувано на 18.07.24 в 13:15
Началото на ремонта в района на кръстовището на ул. „Опълченска“ и бул. „Сливница“.

Започна ремонтът на "Опълченска", общински съветници от ГЕРБ-СДС искат оставката на зам.-кмета по транспорт

Започна ремонтът на столичната улица "Опълченска". Затворен за движение е мостът на кръстовището на улицата с булевард "Сливница". Алтернативните маршрути са булевардите "Константин Величков" и "Христо Ботев". Кметът на София Васил Терзиев обяви официално началото на ремонта: "Това е проект от 2012 година, който започва днес, за..

публикувано на 18.07.24 в 13:01

Състояние на тревога в цяла Гърция заради пожарите

Гърция обяви състояние на тревога в цялата страна заради пожарите. Днес е най-горещият ден - с температури 43 градуса. Гражданска защита информира, че днес метеорологичните условия са изключително тежки - високи температури и силен вятър. Рискът от пожари е висок в цялата страна. Властите пренасочиха към Драма пожарни екипи от околните..

публикувано на 18.07.24 в 12:44

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР за ноември 2023 - април 2024

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността за периода ноември 2023 - април 2024 година. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев подчерта, че "Хоризонт" остава лидер в радиоефира с близо 19 процента аудиторен дял: "През..

публикувано на 18.07.24 в 12:37
Адвокат Марин Ицев и Георги Иванов - бивш заместник-директорът на ОДМВР – Ловеч

Като политически натиск определи уволението си бившият заместник-директор на полицията в Ловеч

Само за няколко месеца от началото на тази година министърът на вътрешните работи Калин Стоянов уволни дисциплинарно директора на ОДМВР – Ловеч  Станислав Великов  и заместника му  Георги Иванов , който преди това също е бил директор на ловешката полиция.  На пресконференция Георги Иванов и адвокатът му  Марин Ичев , който преди няколко..

публикувано на 18.07.24 в 12:07

ПП-ДБ и "Възраждане" искат оставката на вътрешния министър

От ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради несправяне с пожарите у нас. Според депутата Явор Божанков МВР разполага с достатъчно ресурс и последният редовен кабинет на Николай Денков е осигурил 169 млн. лв. за закупуване на 385 специализирани автомобила за борба именно с горски пожари. Лидерът на "Възраждане"..

публикувано на 18.07.24 в 11:42