Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане" с декларация за бившите граничари, съдени в Турция

Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

С декларации на парламентарни групи започна заседанието на Народното събрание. 

От "Възраждане" излязоха с декларация във връзка със случая с четирима български граничари, които са обявени от Турция за издирване с червена бюлетина. Вече 16 годините Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков не напускат страната ни, тъй като въпреки оправдателните присъди на няколко инстанции, делото в Турция продължава. 

"Вече повече от една седмица няма никаква официална реакция от страна на българската държава - за подобно нагло нарушаване на правилата вътре в Интерпол, защото това представлява злоупотреба и то много тежка злоупотреба с процедурите за издирване на опасни криминални престъпници в световен мащаб. Турция злоупотребява с това свое право. Българската държава обаче мълчи", заяви Костадин Костадинов.

В края на изявлението си той коментира одобрения от правителството меморандум с Турция за презгранични операции за охрана на въздушното пространство и поиска решението да бъде преразгледано.

"Настояваме българското правителство да преосмисли позицията си. Този проект за меморандум да не бъде приеман. И в крайна сметка това, което трябва да се направи, ако действително все пак има някаква, макар и хипотетична теоретична вероятност да има някой човек в мнозинството, който да мисли за българския национален интерес, е да се предприемат спешни действия за подобряването на националната отбрана с национални сили. Дали скоро няма да станем свидетели на следващата седма поправка в Конституцията, в която да се запише, че българските граници, българската териториална цялост, се бранят от войските на Турция, или, хайде, войските на НАТО да ги сложим в по-голям, в по-общ порядък. Това позорно решение трябва да бъде отменено", каза още той.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната - Демократична България" посочи в декларация, че референдума на "Възраждане" за въвеждане на еврото е незаконен.

"Кампанията вече започна. Вчера Министерски съвет даде съгласие националното ни знаме да бъде част от логото. Взимаме мерки и ще се намесим решително във всички опити за злоупотреба. Всички цени ще бъдат обозначени едновременно в евро и лева, за да се избегнат спекулации, държавата ще наблюдава цените на основните стоки в големите вериги и ще ги публикува в специална информационна система в реално време. Така интересите на гражданите ще бъдат защитени. Некоректните търговци ще влизат в черен списък. Приехме закона за БНБ, а с приемане на закона за еврото ще изясним абсолютно всички факти, обстоятелства и технически детайли покрай приемането ни", каза Митев.

В момента парламентът обсъжда на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с правото на правна помощ на обвиняеми или задържани. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон

Имало ли е кампания за сплашване на кандидати преди вота на Острова?

Във Великобритания правителственият съветник по въпросите на политическото насилие е писал до министъра на вътрешните работи с молба да разследва водената кампания за сплашване на кандидати по време на общите избори, съобщи Би Би Си. Лорд Уолни смята, че е имало "съгласувана кампания, организирана от екстремисти". Той призовава вътрешния..

публикувано на 14.07.24 в 11:46

Тежка техника гаси пожара край граничното с. Преколница

Тежка техника качват днес при пожара край граничното кюстендилско село Преколница, където три екипа на пожарната и над 10 горски работници продължават гасенето четвърти ден, каза за БНР тази сутрин началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защига на населението" комисар Светлин Георгиев. Ще се правят пътища за достъп до..

публикувано на 14.07.24 в 11:31

Джейхан Ибрямов: Очаквам групата на Пеевски да намалява още

Очаквам групата на Пеевски да намалява още. Това ще бъде личен, морален акт на моите колеги от ДПС. Това заяви пред БНР Джейхан Ибрямов – доскорошен депутат от ДПС, понастоящем нечленуващ в парламентарна група.   " Процесите в ДПС са динамични, но еднопосочно динамични и то в полза на ДПС ", категоричен бе той. Делян Пеевски:..

публикувано на 14.07.24 в 11:15
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03