Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След протеста: Премиерът на Франция обяви мерки за подпомагане на фермерите

Френският премиер Габриел Атал обяви значителнни мерки за подпомагане на протестиращите фермери в опит да се намали нарастващото напрежение.

Някои барикади по пътищата вече са премахнати, други останаха, но повечето фермерски синдикати не се отказват от протеста дори и след вчерашното изявление на премиера Габриел Атал.

Той обяви пакет от мерки в помощ на сектора, от които най-очакваната от фермерите е запазването на данъчните облекчения върху дизела за селскостопански машини. Атал обеща и опростяване на редица административни разпоредби, което да задейства до предстоящия през февруари селскостопански салон.

Той призна, че законодателството не защитава достатъчно сектора от нелоялната конкуренция и обеща да окаже максимален натиск върху годишните търговски преговори между производители и разпространители. Обещанията включват и спешна помощ за най-засегнатите сектори от икономическата криза.

Обявените мерки удовлетвориха само отчасти протестиращите, които решиха да продължат натиска, въпреки че обстановката е по-спокойна.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ изчисли 3,78% основен лихвен процент

Основният лихвен процент спада до 3,78 на сто от днес изчисли Българската народна банка (БНБ). Показателят е технически, но ясно отразява тенденцията при лихвите. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения. За април тя беше 3,8 процента.

публикувано на 01.05.24 в 07:38

КЕВР ще определи цената на природния газ за май

Комисията за енергийино и водно регулиране (КЕВР) се очаква днес да определи цената на природния газ през май. Предложението на "Булгаргаз" е за около 56 лева на мегават час. Ако цената бъде утвърдена, синьото гориво ще бъде по-евтино с 6% от април.

публикувано на 01.05.24 в 07:35
Корнелия Нинова

БСП на срещи с леви партии и синдикати и празник в Борисовата градина

По повод Първи май "БСП за България" ще се срещне с партии, неправителствени организации, граждански структури от левия спектър, център и патриотични организации.  Срещата ще се състои в Пленарната зала на бившата сграда на Народното събрание (НС). Поканени за участие са и представители на синдикатите. Теми на дискусията ще бъдат правото и условията..

публикувано на 01.05.24 в 07:33
Снимката е илюстративна

Ден на труда: КТ "Подкрепа" с традиционно шествие в София

Днес отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. Чества се от 1890 г. - с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж. Бележи годишнина от началото на голяма стачна вълна в Съединените щати с искане за 8-часов работен ден, в която се включват над 340 хиляди души от Чикаго,..

публикувано на 01.05.24 в 07:30

Велика сряда е - църквата отбелязва предаването на Исус от Юда

За православните християни днес е Велика сряда - третият ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава предателството на Юда Искариотски, който предава Исус Христос за 30 сребърника. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот..

публикувано на 01.05.24 в 07:27

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 23:00

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми. Парите бяха събрани на благотворителен бал. На благотворителния бал на "Ротари клуб"- Монтана са предложени на търг картини на известни художници, сред които Вълчан Петров, Стоимен Стоилов, Павел Митков, Галя Герганова, скулптура на Красимир Яков, както и картини на..

публикувано на 30.04.24 в 22:50