Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път: Селата от община Кюстендил ще имат гарантирани пари по бюджета

Новият кмет на Кюстендил Огнян Атанасов
Снимка: БТА

70-те села в община Кюстендил за първи път ще имат гарантирани пари по бюджета - общо близо 2 млн. лева, съобщи кметът Огнян Атанасов.

Най-много са предвидените средства за кметство Слокощица, което е и най-голямото близо 79 000 лева. Пари се предвиждат и за най- малките и отдалечените, някои от които са с нулево население, но се посещават лятото и през почивните дни. Как ще се разходват предвидените в бюджета средства? Кметът на общината инженер Огнян Атанасов.

"За първи път ще имат реални бюджети за малките населени места, които да могат да се ползват от кметовете на кметства, говоря, освен това, което са имали до момента - сметоизвозване, заплати на кметове, почистване, което влиза в техните бюджети в момента ще имат финансов ресурс в размер на 6000 за селата, които са по- големите, и 3000 на годишна база за по-малките села, които да ги ползват за базисни нужди, тоест, ако трябва да отиде да си купи боя, ако трябва да се купи четка, катинар или каквото се сетите, не да пише докладни, това ще са пари, които ги харчат, както сега се харчили от тези, които са им били на карнетка, така ги наричат, които са като ти да си извадиш удостоверие за наследници. Това, което остане, се връща в село. В случая ние им правим базисни бюджети, които имат, за да имат един гарантиран финансов ресурс, който да могат да се разходва, който ще отчитат със съответните разходно управляване на документи. Бюджета ще се отпуска на два пъти - веднъж до шестмесечието, веднъж след шестмесечието", каза градоначалникът.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21
Семинар по българистика във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Великотърновския университет, за са се посветят три седмици на езика и културата ни.  В 47-ото издание на форума участват както студенти и докторанти, така и университетски преподаватели, учители, преводачи, има акордеонист, полицай, композитор и държавни служители. Всички са..

публикувано на 15.07.24 в 20:17
Доналд Тръмп

Делото срещу Тръмп за държане на класифицирани документи беше прекратено

Окръжен съд във Флорида прекрати наказателното дело срещу бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп по обвиненията, че неправомерно е запазил секретни държавни документи в документи в личното си имение "Мар-а-Лаго",  след напускане на поста. Тръмп поиска спиране на делото за намерените в имението му секретни документи Американски..

публикувано на 15.07.24 в 20:15
Слави Трифонов

Трифонов: ИТН няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони

"Има такъв народ"  няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. Така той коментира предложението на ПП-ДБ президентът Румен Радев да отложи връчването на втория мандат с до три месеца, както и разпространената декларация със законопроектите, за които ще търсят..

публикувано на 15.07.24 в 19:54