Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителка на лявопопулистка партия в Германия зове за преговори с Русия за мир в Украйна

Сара Вагенкнехт
Снимка: БТА

Ръководителката на новата лявопопулистка партия в Германия призова правителството да влезе в преговори с Русия за прекратяване на войната в Украйна, съобщава Франс прес.

"Доставяме оръжие за победа, в която вече дори украинските генерали не вярват," заяви Сара Вагенкнехт в Берлин пред повече от 400 съучредители на Алианса, който носи нейното име.

До миналата есен Вагенкнехт беше един от влиятелните лидери на Левицата - формация, която се разпадна заради неразбирателство между членовете си.

По-късно тази година нейният нов алианс ще може да участва в изборите за Европейски парламент, както и за парламенти на три федерални провинции. Засега анкетите му дават около 8 процента от вота.

В последно време Германия се превърна в един от основните донори за украинската армия и бюджет, особено след като помощта от САЩ и Европейския съюз беше блокирана от републиканците в Конгреса и от унгарския премиер Виктор Орбан.

Противник на въоръжаването на Украйна е и крайната десница в лицето на партията "Алтернатива за Германия", която събира повече от 30 процента подкрепа сред избирателите.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дисциплинарна проверка за действията на полицаи при убийството на българка в Кипър

В кипърския град Пафос продължава разследването на жестокото убийство в петък на 41-годишна българка от бившия ѝ съпруг, 48-годишен сънародник, което шокира Кипър. Очаква се да бъдат събрани показания от над 40 свидетели, съседи и близки на двойката. Едновременно започна и дисциплинарна проверка за действията на полицаи при бруталното престъпление, което..

публикувано на 15.06.24 в 18:20
Атанас Зафиров

Избраният за председател Зафиров: БСП не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС, заяви избраният за временен председател на партията Атанас Зафиров:  Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП "Още един мит и упорито повтаряна лъжа, която беше разобличена на днешното заседание на Националния съвет - тезата за "търгашите",..

публикувано на 15.06.24 в 17:06
Бойко Борисов

Борисов: Съгласие за правителство с мандата на ГЕРБ или ще има идната седмица, или изобщо няма да има

Съгласие за правителство с мандата на ГЕРБ или ще има през идната седмица или изобщо няма да има, заяви лидерът на партията Бойко Борисов. Той посети автокъща в търновското село Шереметя, където незастраховани автомобили са понесли значителни щети заради силната градушка през седмицата. Борисов обяви, че може да обещае помощ на хората, само ако на..

публикувано на 15.06.24 в 17:06

Режат над 120 съхнещи бора в парк "Хисарлъка" над Кюстендил

Над 120 съхнещи бора в парк "Хисарлъка" над Кюстендил ще бъдат отрязани, а засегнатите от проблема със заболели дървета в парка са на около 250-300 декара. Общината ще наеме дърводобивна фирма да извърши спешно сечта, която трябва да е дърво по дърво - на труден терен, без да се засягат останалите борове.  Лесопарк "Хисарлъка" е на площ от..

публикувано на 15.06.24 в 16:54

Над 700 изпълнители на фестивала "Между Верила и Рила - с традиции в бъдещето"

Над 700 участници - в групи или индивидуално, са на втория фестивал "Между Верила и Рила - с традициии в бъдещето", организиран от кметството и читалище "Развитие-1910" в с. Крайници и Община-Дупница. Фестивалът е с конкурсен характер, жури ще определи победителите в няколко жанра и категории. Фестивалът започна с поздрав за..

публикувано на 15.06.24 в 16:43
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън критикува Найджъл Фарадж в интервю за "Таймс"

Найджъл Фарадж се опитва "да унищожи" торите като стане лидер на "Реформирай Обединеното кралство“, посочва Дейвид Камерън в интервю за вестник "Таймс", в което критикува "огнения език" на Фарадж по отношение на миграцията.  Външният министър допълва, че се надява в парламента да няма представители на партията на Фараж след изорите на 4 юли и че..

публикувано на 15.06.24 в 16:31

Любители на старинни автомобили на ретро парад в София

Любители на старинни автомобили взеха участие в традиционния ретро парад в София, организиран от Българския автомобилен клуб "Ретро", с подкрепата на Съюза на Българските автомобилисти.   На площад "Батенберг", в 34-ото издание на парада, любители на ретро автомобили показаха колите си. Те разказаха за интереса си да колекционират..

публикувано на 15.06.24 в 16:26