Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителка на лявопопулистка партия в Германия зове за преговори с Русия за мир в Украйна

Сара Вагенкнехт
Снимка: БТА

Ръководителката на новата лявопопулистка партия в Германия призова правителството да влезе в преговори с Русия за прекратяване на войната в Украйна, съобщава Франс прес.

"Доставяме оръжие за победа, в която вече дори украинските генерали не вярват," заяви Сара Вагенкнехт в Берлин пред повече от 400 съучредители на Алианса, който носи нейното име.

До миналата есен Вагенкнехт беше един от влиятелните лидери на Левицата - формация, която се разпадна заради неразбирателство между членовете си.

По-късно тази година нейният нов алианс ще може да участва в изборите за Европейски парламент, както и за парламенти на три федерални провинции. Засега анкетите му дават около 8 процента от вота.

В последно време Германия се превърна в един от основните донори за украинската армия и бюджет, особено след като помощта от САЩ и Европейския съюз беше блокирана от републиканците в Конгреса и от унгарския премиер Виктор Орбан.

Противник на въоръжаването на Украйна е и крайната десница в лицето на партията "Алтернатива за Германия", която събира повече от 30 процента подкрепа сред избирателите.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността на МВФ

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа към Международния валутен фонд. Необходимото финансиране е обезпечено в тазгодишния бюджет. Доверителният фонд е един от инструментите, чрез които могат да се подпомогнат най-бедните държави по света, Правителството одобри решение, с което..

публикувано на 19.06.24 в 22:07

В Кюстендил ще могат да кандидатстват за безплатно саниране на жилища

Кюстендилци ще могат да кандидатстват за саниране на жилищата си с пари по така нар. справедлив преход, касаещ областите Кюстендил, Перник и Стара Загора, обявиха от общината..Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за справедлив преход и с национално съфинансиране. За област Кюстендил..

публикувано на 19.06.24 в 20:36

Nvidia стана най-скъпата компания в света

Американският производител на компютърни чипове Nvidia стана най-скъпата компания в света,надминавайки софтуерния гигант "Майкрософт".  Базираната в Санта Клара, Калифорния технологична компания достигна рекордно висока капитализация от 3,34 трилиона долара,след приключване на борсовия ден във вторник. Стойността на акциите на Nvidia се повиши с 3% през..

публикувано на 19.06.24 в 20:06

Бързите услуги за издаване на шофьорски книжки са временно затруднени

Временно са затруднени ускорената и бързата услуга за издаване и замяна на шофьорски книжки заради технически проблеми в мрежата за обмен на информация между държавите членки на Европейския съюз, съобщиха от МВР.

публикувано на 19.06.24 в 19:52

След като полицай простреля 19-годишен младеж: Родители настояват за справедливост и промени в НК

В Плевен продължава разследването по случая, при който полицай простреля 19-годишен младеж. Промени в Наказателния кодекс, справедливост и прозрачност поискаха днес бащите на младежите, по чийто автомобил стреля служителят на реда.  Прокуратурата съобщи, че е повдигнато обвинение на полицая, който е използвал личното си оръжие. Той е..

публикувано на 19.06.24 в 19:45

Жеги, над 51 градуса в Саудитска Арабия

Най-малко 550 поклонници са починали вследствие на високите температури по време на ежегодното поклонение хадж в Саудитска Арабаия. Горещата вълна обхвана части от САЩ, Европа и Балканите. До 51,8 градуса достигнаха температурите в саудитския град Мека в последните дни, където се проведе едно от най-големите поклонения в света. Според източник на..

публикувано на 19.06.24 в 19:25
Гърция отива отново на парламентарни избори

В Атина започна процес срещу 11 депутати от партия "Спартанци"

В Атина започна процес срещу 11 депутати от гръцката крайнодясна партия "Спартанци", обвинени в подвеждане на избиратели по време на парламентарните избори в страната през миналата година. 11 гръцки депутати са обвинени в заблуда на електората при избори Депутатите от партията "Спартанци" са обвинени, че са получили незаконна подкрепа и..

публикувано на 19.06.24 в 19:16