Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания отчете сериозен спад в свободните работни места

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство бе отчетен най-големия спад на вакантни работни места от 2020 година насам и това може да повлияе на решението на  Английската централна банка за лихвените проценти, съобщи "Скай нюз", позовавайки се на нов доклад.

Общият брой на рекламираните възможности за работа е намалял с 6,95% до 929 138 през декември спрямо 998 562 през ноември, установи доклад за пазара на труда в Обединеното кралство на агенция "Adzuna". Това бележи втори пореден месец на спад на свободните работни места под един милион и най-големия месечен спад от юни 2020 година. Очакванията са, че тенденцията ще се запази и през януари.

По-малкото работни места на пазара означава по-силна конкуренция и работодателите са в по-добра позиция, когато става въпрос за договаряне на заплатите. Това може да спомогне за облекчаване на инфлацията на заплатите, която в момента изпреварва индекса на потребителските цени и е повод за загриженост за Английската централна банка в стремежа ѝ да сведе инфлацията до нейната цел от 2%.

Последният път, когато вакантните работни места намаляха толкова драстично, беше през юни 2020 година, когато бизнесът се бореше да се справи с последиците от Ковид-19.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Софтуерен гигант с план за преструктуриране за 2 млрд. евро, който ще засегне 8000 работни места

Германският софтуерен гигант САП (SAP) обяви план за преструктуриране, за да се фокусира върху бизнеса, свързан с изкуствения интелект, съобщават Ройтерс и АФП, като се позовават на прессъобщение на компанията. Преструктурирането на стойност около 2..

публикувано на 24.01.24 в 13:25

През ноември в частния сектор на САЩ бяха разкрити 103 хиляди нови работни места

Работодателите в частния сектор на САЩ разкриха през ноември едва 103 000 нови работни места след тяхно повишение със 106 000 през октомври (низходяща ревизия от 113 000) и под осреднени очаквания за около 130 000, показва последният доклад за..

публикувано на 06.12.23 в 15:48
Джордж Кремлис получава званието

Кръговата икономика ще помогне за създаването на нови работни места

Кръговата икономика може да помогне за спасяването на света, защото ресурсите започват да се изчерпват. Това каза пред журналисти почетният директор на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия Джордж Кремлис. Той беше удостоен..

публикувано на 14.11.23 в 16:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц: ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие

За да се съхрани широката обществена подкрепа за Украйна в Европа, трябва да е пределно ясно, че НАТО не търси конфронтация с Русия. Това пише германският канцлер Олаф Шолц в публикувана днес в "Икономист" авторска статия. Фон дер Лайен се..

публикувано на 23.05.24 в 22:55
Генерал Сухраб Ахмедов

Неофициално: Руският генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност

Командирът на 20-а руска армия генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност, предаде РБК, позовавайки се на свои източници. По-рано за това съобщи и членът на Обществената палата на Русия Кирил Рогов. Близкият до Кремъл телеграм канал..

публикувано на 23.05.24 в 22:38

Китайски сили обградиха Тайван при учения

Китайски сили обградиха днес 23-милионен Тайван при военноморски и военновъздушни учения и обеща кръвта на "силите на независимостта" да потекат на самоуправляващия се остров. Това съобщиха АФП и Ройтерс Китайската служба по въпросите на Тайван..

публикувано на 23.05.24 в 22:28
Уестминстърският магистратски съд

Британски гражданин е обвинен в подпомагане на руското разузнаване

Британски гражданин беше обвинен в подпомагане на руското разузнаване, след като беше арестуван от полиция за борба с тероризма.  64-годишният Хауърд Майкъл Филипс от Харлоу в графство Есекс беше арестуван в централен Лондон и изправен днес пред..

публикувано на 23.05.24 в 22:24
Франк-Валтер Щайнмайер

Германия отбелязва 75 години от приемането на конституцията си

Днес Германия отбелязва 75-атата годишнина от приемането на Основния закон на страната. В реч по време на честванията в Берлин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова всеки гражданин на федералната република да брани демокрацията и..

публикувано на 23.05.24 в 22:18

Трима млади мъже са задържани за отглеждане на канабис в с. Попинци

Криминалисти от РПУ Панагюрище разкриха оранжерия за канабис в село Попинци. Задържани са трима млади мъже. При специализираната акция са претърсени няколко адреса, в един от тях е открита миниоранжерията, която е била оборудваната система за контрол..

публикувано на 23.05.24 в 21:43

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете

Тонове боклук плуват по река Струма след обилните дъждове от последните дни, сигнализират от Общината в Невестино. От тамошната управа са написали писмо до кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да разпореди почистване на коритото на река Банщица,..

публикувано на 23.05.24 в 21:38