Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделците на среща с премиера, министерствата на земеделието и на финансите

Снимка: БГНЕС

Земеделците, които са в протестна готовност, ще се срещнат днес с премиера Николай Денков и представители на министерствата на земеделието и на финансите. Това е втората среща в такъв формат за последните 7 дни и се очаква на нея да бъдат обсъдени конкретните ставки, с които държавата може да подпомогне различните браншове.

Две групи задачи останаха нерешени след първата среща между земеделците, членове на Българската аграрна камара и представителите на правителството, проведена на 22 януари. Както сам премиерът Николай Денков каза - Първата група проблеми е свързана с непосредствените финансови нужди, и необходимостта от ликвидност в стопанствата, за да могат да продължат дейността си.

Втората група от задачи е да се подкрепи Министерството на земеделието по отношение на разработването на законите, които земеделците чакат. Преди днешната среща членовете на камарата трябваше да са получили анализите на агроведомството – кой сектор колко е пострадал от войната в Украйна и заедно да предложат варианти за решение. По неофициална информация, обаче до снощи никой от земеделците не беше видял анализа на министерството на земеделието, очаква се той да им бъде представен тази сутрин, часове преди срещата в министерски съвет, където пък се очаква, заедно с Министерство на финансите да се коментират шансовете е за подкрепа на различните сектори. Междувременно от другата земеделска камара възнегодуваха, че не са поканени на срещата, и че финансова помощ ,която се полага на всички, се разпределя зад гърба на много земеделски браншове.

Все още не е ясно какво точно ще се разпределя, тъй като в бюджета за тази година пари за т. нар "украинска помощ" не са заложени.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Левон Хампарцумян

Левон Хампарцумян: Никой не влиза в еврозоната в средата на годината, ще влезем в началото на 2026 г.

Вероятността да влезе България в еврозоната през 2025 г. е много малка, никой никога не е влизал в средата на годината. Да се надяваме, че бихме могли да го направим в началото на 2026 г. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян в интервю пред БНР. "Трябват организирани усилия. Не е задължителна политическата стабилност, ако..

публикувано на 14.05.24 в 17:22
Говорителката на ЦИК Росица Матева

418 са кандидатите за Европарламент, 6114 - за български

Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6114 души, сочат данните на Комисията. Едновременно за двата вида избори са регистрирани 334-ма кандидати.  От ЦИК предупредиха, че софтуерът при гласуването с машина няма да позволява да се гласува с преференция, ако преди това не..

публикувано на 14.05.24 в 17:10
Болницата в Кюстендил.

Кюстендилската болница ще има нов управител

Кюстендилската болница ще има нов управител  -  Димитър Стоилов, досегашен експерт в регионалния клон на Здравната каса. Така е според обявените от Министерството на здравеопазването резултати от проведения конкурс. Досегашният управител - д-р Александър Величков, заемаше поста 14 години без прекъсване.  В лекарското съсловие и сред работещи в..

публикувано на 14.05.24 в 17:01
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Стоянов: Собственикът на оръжието от инцидента в Арбанаси ще бъде обвинен

Отделът за закрила на детето във Велико Търново не е информиран от прокуратурата, както заявиха снощи от държавното обвинение, а се е самосезирал за инцидента, при който дете простреля с боен пистолет друго дете на частно празненство в неделя в село Арбанаси.  Започнало е проучване.  На този етап са се отзовали само родителите на момчето,..

публикувано на 14.05.24 в 17:00
Найден Тодоров (вдясно) на днешния Съвет

Предложение: Аудиовизуалните платформи да влагат в европейско съдържание

Част от печалбата на аудиовизуалните платформи да се влага в създаването на европейско съдържание - това е едно от предложенията, които са били дебатирани на днешния Съвет "Образование, култура, младеж и спорт", съобщи министърът на културата Найден Тодоров. То е част от идеите за промяна на директивата за работата на аудиовизуалните платформи:..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

В Босилеград искат да намалят недействителните бюлетини на вота на 9 юни

Да намалят недействителните бюлетини на вота на 9 юни в секцията в Босилеград, каквито на предишните избори били доста, ще се постараят организаторите от Културно-информационния център там, каза директорът Иван Николов. Гласоподавателите не отбелязвали с X в квадратчето на бюлетината, а с кръгче, каквото е правилото при гласуване в Сърбия.  И..

публикувано на 14.05.24 в 16:59
Областният управител на Монтана Ивайло Антонов

Повече катастрофи, ранени и жертви в Монтанско спрямо преди година

Увеличава се пътният травматизъм в област Монтана. От началото на годината са станали 255 пътно-транспортни произшествия с петима загинали.  Спрямо миналата година има повече катастрофи, убити и ранени по пътищата. До края на април в областта са станали 60 тежки катастрофи с петима загинали и 89 ранени. Информацията съобщи Елвис Иванов,..

публикувано на 14.05.24 в 16:43