Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аргайл: Супершипонин" – гарантирано екшън забавление

"Аргайл: Супершипонин"
Снимка: Форум Филм България

Този уикенд по българските кина се появи, може би, първият за тази година голям блокбастър, който ще опита да спечели вниманието на публиката. Екшънът "Аргайл: Супершпионин" е с бюджет от 200 милиона долара, и с режисьор Матю Вон. Той е работил освен по някои от филмите, посветени на комиксовата вселена на X-Men, така и по други шпионски киносюжети - тези за Kingsman, които също се оказаха успешни. 

Освен това в актьорския състав на "Аргайл" са имена като Хенри Кавил, Брайс Далас Хауърд, Сам Рокуел, Самюел Джаксън, Брайън Кранстън, виждаме и екранната майка на Кевин от "Сам Вкъщи", Катрин О Хара в много интересна роля, както и Джон Сина. Естествено, много се говореше за участието на Дуа Липа във филма. То е кратко, но запомнящо се и много изкусително. Музикалната звезда дебютира в киното миналата година, като стана част от актьорския състав на най-успешния филм за 2023-та, а именно – Барби.

Какво обаче се случва в „Аргайл: Супершпионин“? Филмът ни запознава с успешната писателка Ели Конуей, в ролята Брайс Далас Хауърд, която предпочита да живее в шпионския свят на своя главен герой - агент Аргайл. В ролята влиза актьорът, когото познаваме и като Супермен, и като Гералт във Вещерът от популярните книги и сериал Хенри Кавил. Ежедневието на Ели преминава в създаване на неговия динамичен и опасен живот, срещащ го със заплахи, предателства и мисии, от които зависи съдбата на целия свят. Всичко се променя, когато сюжетите й започват да се развиват в реалността, а тя се оказва мишена на шпионска организация, чиито действия твърде много напомнят тези в книгите на популярната писателка. Това е сюжет с много обрати, мога да кажа само, че почитателите на този тип филми ще останат доволни.

Големите звезди на филма се оказват Брайс Далас Хауърд, която е в ролята на писателката Ели Конуей и Сам Рокуел, като нейният шпионин – пазител, който трябва да я предпази от злодеите и да използва пророческите й таланти, за да ги спре. Брайс познаваме от редица популярни филми като новата трилогия за „Джурасик свят“, „Спайдър мен 3“ и „Селото“. Тук тя е малко непохватната, интровертна, но пък изключително талантлива писателка, която трудно приема нездравия интерес към личността й, който задвижва действието във филма. Сам Рокуел пък е носител на толкова много награди, сред които и Оскар за най-добра мъжка поддържаща роля във филма „Три билборда извън града“ с режисьор Мартин Макдона. Тук го виждаме в една майсторски изградена комедийна роля, която често граничи с абсурда, но все пак, говорим за шпионски екшън. А в този тип жанрове всичко е възможно. Ето защо прощавам на „Аргайл“ някои нелогични моменти или направо напълно невъзможни физически.

Хареса ми колко пъстър, откъм дестинации бе филмът „Аргайл“. Преминаваме през Лондон, китна френска провинция, дори арабска пустиня. Феновете на пътуванията ще оценят локациите, които екипът на филма майсторски включва в сюжета.

Въпреки че е над 2 часа „Аргайл: Супершпионин“ няма да позволи да погледнете към часовника си. Ще се смеете, ще тръпнете от напрежение, но със сигурност няма да излезете безразлични от киносалона.


Още по темата слушайте в рубриката на "Понеделник вечер" - "КиноРадио"


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе снощи в крепостта „Царевец“ във Велико Търново беше открит Деветият летен оперен сезон „Сцена на вековете“. До 11 септември в основната и съпътстващата програма на културния форум ще бъдат представени 14 оперни и балетни спектакъла. Българското национално радио е медиен..

публикувано на 07.07.24 в 12:53

Започва "Arbanassi summer music"

Две от емблематичните средновековни църкви в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново от днес до 12 юли ще домакинстват за 14-и път международния фестивал на камерната музика "Arbanassi summer music". Културният форум по традиция извежда камерната музика от концертната зала и я представя в атмосферата на арбанашките средновековни..

публикувано на 07.07.24 в 09:03
Ивайло Костов

Неукротимата нежност в стиховете на Ивайло Костов

От първи прочит стихосбирката на талантливия Ивайло Костов от София "Време е да те целуна" завладява и остава в душата завинаги. От неговата интимна лирика блика нежност, нежност и пак нежност. Любимата е обзела целия свят - дъгата, цветовете, цветята....всичко. С някаква магична словесност Ивайло Костов излива любовта, която е част от..

публикувано на 07.07.24 в 05:30
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и майсторските класове – по цигулка на именитата наша цигуларка Ангелина Абаджиева, която пристигна от..

публикувано на 03.07.24 в 16:35