Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен предлага оттегляне на регламента за ограничаване на използването на пестициди

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще предложи оттеглянето на новия регламент за постепенното намаляване на производството и използването на пестициди в ЕС. Така тя реагира на многохилядните протести на фермерите в Европа.

Четири месеца преди европейските избори Урсула фон дер Лайен е склонна на отстъпка от регламента, който предвиждаше до 2030 година използването на пестициди да бъде намалено наполовина. Това намерение е една от екорегулациите, срещу които протестират земеделците.

"Фермерите са на първа линия и усещат ефекта от климатичните промени. Сушите и наводненията унищожиха реколтата и заплашват добитъка. Фермерите усещат ефекта от руската война, инфлацията, поскъпването на енергията и торовете. Въпреки това те здраво работят всеки ден, за да произвеждат качествената храна, която ядем. Затова им дължим признателност, благодарности и уважение. Затова те заслужават да бъдат чути", посочи председателят на ЕК.

В ЕП Фон дер Лайен все пак уточни, че оттеглянето на мярката за намаляване производството и използването на пестициди е временно. Не е ясно кога Европейската комисия ще внесе ново предложение, но е малко вероятно това да стане преди европейските избори през юни. Всяка година ЕС подпомага земеделците с над 50 милиарда евро от бюджета на Общата селскостопанска политика. От части субсидиите са обвързани със спазването на екологични изисквания.

Отпада изискването към фермерите да намалят невъглеродните емисии, съобщава Ройтерс като цитира най-новите препоръки на Европейската комисия за ограничаване на глобалното затопляне. За да бъдат избегнати катастрофални последици за климата, до 2040 г. парниковите емисии от икономиката на Евросъюза като цяло трябва да бъдат намалени с 90 процента под равнищата от 1990 г., твърдят от Брюксел.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България

Горският пожар, който възникна вчера в граничната територия на Република Северна Македония, продължава да настъпва към България и заради силния вятър е стигнал до граничната бразда. 20 горски служители от Югозападното държавно предприятие, както и служители от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" от Петрич ,..

публикувано на 12.07.24 в 18:02

Хамид Хамид: Не смятам да напускам ДПС. За нов проект с мен не е говорено

Не смятам да напускам ДПС . За нов политически проект с мен не е разговаряно. Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ДПС Хамид Хамид и добави: "Работил съм за ДПС, ще работя за ДПС, ще работя за единството на ДПС. ... Четох в медиите за евентуален нов проект, но нищо не съм чул нито от председателя Делян Пеевски , нито от моите колеги"...

публикувано на 12.07.24 в 17:38

Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна

Руските въоръжени сили са дали 70 000 жертви само за два месеца, средно по 1200 войници на всеки 24 часа, по данни на британското разузнаване, оповестени от Министерството на отбраната.  След откриването на нова фронтова линия в района на Харков, докато поддържа същото темпо с настъпателните си операции по останалата чест от фронтовата линия,..

публикувано на 12.07.24 в 16:51
Андрей Ковачев

Евродепутати от ЕНП с ясен сигнал към Скопие за нуждата от единодушие за разширяване на ЕС

"Принципът на единодушие в политиката на разширяване е заложен в Договора за ЕС и в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания. Без ясната подкрепа на Гърция, България и всички държави-членки, разширяването е невъзможно". Това се казва в обща позиция на евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев и Манолис Кефалоянис по повод..

публикувано на 12.07.24 в 16:44

"Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България

Държавното дружество "Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за всяка услуга, извършвана от..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

НСОРБ иска година отсрочка за прилагането на новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година. Това съобщи председателят на общинския съвет в Ловеч Стефан Тихолов и поясни, че проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

ЕК: Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение

Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани с тъмни модели, прозрачност на рекламата и достъп до данни за изследователите. Европейската комисия е информирала за това днес Х в своето предварително становище. Решението за несъответствие може да задейства период на засилен надзор...

публикувано на 12.07.24 в 16:17