Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар вижда "позитивен" отговор от "Хамас" на предложението за примирие в Ивицата Газа

Автор:
Снимка: Алами/Ройтерс

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" заяви във вторник, че е предоставила на международните посредници своя отговор на предложението за примирие в Ивицата Газа, а Съединените щати заявиха, че смятат, че споразумение е възможно, съобщава Ройтерс.

Подробности за отговора на "Хамас" не бяха разкрити веднага, но премиерът и външен министър на Катар - шейх Мохамед бин Абдулрахман бин Джасим ал-Тани обяви, че Доха е получила като цяло "позитивен" отговор от групировката относно предложената сделка за размяна на заложници, но добави, че тя съдържа определени "коментари".

Катар, който помогна за посредничеството по предложението, предадено на "Хамас" миналата седмица и включващо освобождаването на заложници, държани в Газа, каза, че отговорът е направил Доха "оптимистично" настроена.

"Въпреки това, предвид чувствителността на обстоятелствата, ние няма да се занимаваме с подробности", каза шейх Ал-Тани по време на съвместен брифинг с държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкън. "Ние сме оптимисти и предоставихме отговора на израелската страна", отбеляза катарският премиер, като повтори призивите си за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Той отказа да даде подробности, докато условията на бъдат окончателно договорени, но според неофициална информация фокусът е върху освобождаването на израелските заложници в замяна на палестински затворници, увеличаване на хуманитарната помощ за Газа и по-продължително прекратяване на огъня.

Източници, близки до преговорите, казаха, че примирието ще продължи най-малко 40 дни, през които екстремистите ще освободят цивилните от останалите заложници, които държат. Ще последват допълнителни фази за предаване на войници и трупове на заложници в замяна на освобождаване на палестинци, затворени в Израел.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който е на поредна обиколка в Близкия изток и който също е в Доха, каза, че Вашингтон и посредниците в момента изучават отговора на "Хамас" и утре той лично ще я обсъди с израелските власти.

"Все още остава много работа за вършене, но ние продължаваме да вярваме, че споразумението е възможно и наистина е от изключително значение, като ще продължим да работим неуморно, за да го постигнем", каза той на пресконференция в Доха с министър-председателя на Катар.

Предложената сделка, изготвена преди повече от седмица от американски и израелски шефове на шпионските служби при среща с египтяните и катарците, би трябвало да осигури освобождаването на останалите заложници, държани от екстремисти в Газа, в замяна на дълга пауза в битките.

По-рано "Хамас" обаче каза, че всяко едно споразумение трябва да доведе до окончателен край на войната. Израел пък заяви, че няма да спре войната за постоянно, докато "Хамас" не бъде унищожена.

Единственото примирие досега, през ноември, първоначално беше договорено само за четири дни и удължено до седмица. По това време "Хамас" освободи 110 заложници в замяна на 240 палестински затворници в израелски затвори, напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.   "Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог. Пожелавам ви да отстоявате единството на православието, да въздигате авторитета и достойното място..

публикувано на 30.06.24 в 17:30
Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей: Вземаме лично участие във вашата радост, което открива нова епоха

" Повтаряме настойчиво , дори и с риск да бъдем сметнати за голословни, че отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите Вселенски събори , което ще рече от самия Все свят Дух и от Богоносните Отци, които са се вслушали в неговия деликатен и боготворчески полъх и са описали неизменния опит на Църквата , каза Вселенският..

публикувано на 30.06.24 в 17:15
Общината в Бобошево

Частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево заради недостиг на вода

Частично бедствено положение се обявява в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10 ч. на 1 юли 2024 г. според заповед на областния управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски. Това се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община Кочериново и на с. Слатино,..

публикувано на 30.06.24 в 17:01
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Избрахме един достоен български патриарх и искам да му пожелая на добър час. Познавам го от общи..

публикувано на 30.06.24 в 15:14