Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 500 бебета годишно у нас се раждат с вродени малформации на сърцето

Безплатни консултации в Националната кардиологична болница в София

Асоциация "Детско сърце" предлага да се въведе паспорт за хората с вродени сърдечни заболявания

| Репортаж
Снимка: hearthospital.bg

Около 500 бебета годишно у нас се раждат с вродени малформации на сърцето, като близо половината се нуждаят от хирургично лечение. Благодарение на напредъка в детската кардиология и кардиохирургия значителна част от тях достигат зрялост и могат да водят пълноценен живот. Данните са на асоциация "Детско сърце“, които съвместно с Националната кардиологична болница в София ще отбележат Седмицата на информираността по проблемите на тези пациенти. Част от инициативата са започващите днес безплатни консултации с кардиолози и психолог в лечебното заведение. 

Предизвикателствата за хората с вродени сърдечни заболявания и техните семейства започват още от поставянето на диагнозата в детска възраст. Там е нужна намесата на психолог. Като Мила Маркова, психолог в детската кардиологична клиника на Националната кардиологична болница и част от асоциация "Детско сърце“.

"Повечето родители не са подготвени за това да имат болно дете. Често се налага спешна интервенция още в първите дни и часове след раждането. Хората са в шок. Подкрепата започва още от там.

Нужно е някой, който да придружи семейството - да намалят тревожността, да приемат ситуацията.

Когато децата започнат да растат, те също имат нужда от подкрепа“. 

След навършване на пълнолетие тези пациенти са застрашени от изолация, тъй като се разделят с детския кардиолог и трябва да намерят специалист за възрастни, който да следи развитието на заболяването им. И тъй като вродените сърдечни малформации са широк спектър от заболявания, от асоциация "Детско сърце" предлагат създаване на паспорт на пълнолетния човек с такова заболяване. За него ни разказа проф. Анна Кънева, началник на детската кардиология в Националната кардиологична болница.

"Те израстват, отиват на лекар и когато ги попита какво е заболяването им, те казват, че имат вроден сърдечен дефект. Какъв е този вроден дефект? Ми не си спомням. Този поспорт, който искаме да създадем, е в полза на пациентите и на хората, при които ще отидат“. 

Идеята е тази информация да бъде достъпна по електронен път чрез специален баркод, а отделно всеки пациент да носи пластика, подобно за дебитната си карта, на която да са написани имената, диагнозата, приеманите лекарства. От асоциацията имат още едно предложение - на всяко бебе до 6 месечна възраст да се прави ехокардиография като част от профилактичните изследвания по Здравна каса.

"Правенето на ехокардиография на кърмачета до 6-месечна възраст ще разкрие част от вродените сърдечни малформации и ще бъде база за сравнение в бъдеще.

Ако сърцето е здраво, профилактика ще се провежда в следващите етапи от детството“.

Профилактиката следва да продължи в младежка и в зряла възраст, тъй като никой не е застрахован срещу заболяване на сърдечно-съдовата система, споделя проф. Кънева.

"Пациентите със сърдечно-съдови заболявания най-често са със структурно здрави сърца. Просто лошият начин на живот и други рискови фактори са довели до увруждане. Важно е навреме да ги хванем и профилактираме“. 

А за хората с вродени малформации е важно да имат постоянен достъп до психолог, който по думите на Мила Маркова към момента е ограничен.

"Вече във всички болници има назначен поне по един психолог. Здравната каса обаче не ни разпознава като отговорни за здравето на хората“. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слави Трифонов

Трифонов: ИТН няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони

"Има такъв народ"  няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. Така той коментира предложението на ПП-ДБ президентът Румен Радев да отложи връчването на втория мандат с до три месеца, както и разпространената декларация със законопроектите, за които ще търсят..

публикувано на 15.07.24 в 19:54

Александър Маринов: Отиваме на избори, правителство няма да има с втория и третия мандат

Правителство няма да има с втори мандат, мисля, че и с трети няма да има. Отиваме на избори, прогнозира политологът Александър Маринов в интервю пред БНР. Да се отложи връчването на втория мандат за съставяне на правителство, това е много екзотично предложение, дори по високите български стандарти за екзотика в политиката, оцени той искането..

публикувано на 15.07.24 в 19:39
Снимката е илюстративна, архив.

Отлага се началото на ремонта на столичната улица "Опълченска"

Отлага се началото на ремонта на столичната улица "Опълченска", съобщиха от Столичната община. Планира се изграждане на три платна за движение, нови тротоари и улично осветление. На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска" Първият етап на разширението на "Опълченска" започва след седмица Живеещи в района на..

публикувано на 15.07.24 в 19:32

Над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни

По над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни. Катаджиите са установили над 3000 нарушения, като повече от половината са за превишена скорост. 73 пътно-транспортните произшествия в област Монтана са станали през юни. От тях 22 са тежки, като са загинали двама души, а 32-ма са ранени. В сравнение с..

публикувано на 15.07.24 в 19:30

ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на втория мандат

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" настояха връчването на втория мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание са бъде отложено с 3 месеца, като предложиха парламентът да приеме декларация. Първо антикорупционни закони и решения, после разговори за правителство, беше..

публикувано на 15.07.24 в 19:09

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават още, че вече ще има директен влак по направлението Русе - Пловдив, свързващ Северна и Южна България...

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември На пресконференция в Киев..

публикувано на 15.07.24 в 18:35