Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев за войната в Украйна: Би било лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев не отговори директно на въпрос как трябва да изглеждат границите на Украйна след края на войната срещу нея. Президентът взе участие в бизнес форум, организиран от The Economist, където се похвали с успехите на служебния кабинет и определи миналата година като "разделена на две". Държавният глава видя 2024-та като изпълнена с предизвикателства, а помолен за коментар на ситуацията с войната срещу Украйна, Радев повтори познатата си теза, че тя трябва да бъде решена с дипломация.

След близо 20-минутно изказване пред бизнеса в България, президентът Румен Радев премина на английски език за кратко блиц интервю с водещия на събитието. Попитан как вижда границите на Украйна след края на войната, Радев определи въпроса като труден и призова към преговори:

"Какъв би бил резултатът, аз не мога да кажа. Би било обаче лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле", заяви Радев и обърна внимание, че – според него, когато Русия не се чувства уверена на фронта, започва да говори за ядрена заплаха:

"В този момент те не обсъждат никакви ядрени заплахи и въпроси".

По-рано в официалното си изявление Радев благодари на бизнеса и подчерта:

"За миналата година имаме 3,5  млрд. евро чуждестранни инвестиции. Сравнено с 2007 г. това е много по-надолу. Но за последните 15 години това е като постижение - най-големите чуждестранни инвестиции в България".

Държавният глава изреди инициативи и договорености основно в енергийната сфера и след като ясно даде да се разбере, че смята работата на съставения от него служебен кабинет за много добра, коментира настоящото правителство:

"Напоследък политическото пространство е заето с говорене, че стратегическите национални цели са членството в Шенген, еврозоната и ОИСР. Трябва да бъдем много внимателни, защото това наистина са съблазнителни цели за всяко едно държавно ръководство, защото имат ясна дата на влизане и под чието управление влезем, той вече си забожда една голяма политическа брошка".

Според Радев "всеки, който се опита да постигне тези цели, не на икономическия, а на политическия терен, ще допусне грешка". 

И още един акцент – запитан от водещия на английски език в края на участието си как вижда бъдещето си след края на втория си мандат, Румен Радев подчерта, че от него остават три години и допълни:

"Винаги съм служил на моята страна. Надявам се, че ще продължавам да го правя".



По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе. Няма сигнали за нанесени материални щети. Силният дъжд в Русе започна в 18.35 ч. и само за 25 минути до 19 ч. над града се изсипаха повече от 20 литра на квадратен метър.  По данни на метеорологичната служба към Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав по време..

публикувано на 25.07.24 в 19:56

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit, който трябва да се проведе през октомври в София.  Според съобщението от служебния кабинет не са поемани ангажименти относно обявения на сайта официален прием на министър-председателя.  Продажбата на билети на стойност до 3 хиляди евро без ДДС..

публикувано на 25.07.24 в 19:37

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си за възстановяване на доставките на петрол от "ЛукОйл"

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". След като Украйна наложи санкции срещу руската група "ЛукОйл" доставките на компанията за Унгария и Словакия спряха. Двете страни обявиха, че енергийната им..

публикувано на 25.07.24 в 19:28
Демонстрация срещу израелските операции в Газа и продажбата на американски оръжия на Израел в деня на посещението на премиера Нетаняху  във Вашингтон, САЩ, 24 юли 2024 г.

Още за речта на Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изнесе остра реч пред американския Конгрес, в която  обеща да постигне "пълна победа" срещу палестинската групировка "Хамас" и заклейми американските противници на войната в Газа. В речта си по време на съвместното заседание на двете камари на Конгреса Нетаняху подчерта дългогодишните и близки връзки между..

публикувано на 25.07.24 в 19:20

От утре Общинските служби "Земеделие" приемат заявления от пострадалите от пожарите фермери

От утре Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат заявления от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието.  Документите са необходими заради кандидатстването за подпомагане и трябва да се подадат в срок до 15 дни след потушаване на пожарите в района.  От министерството уточняват, че..

публикувано на 25.07.24 в 19:15
Николай Патрушев

Николай Патрушев: САЩ възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна и да разположат там съвременни оръжия с голям обсег. Това заяви Николай Патрушев, бивш председател на Съвета за сигурност на Русия, а сега съветник на президента. По думите на Патрушев Русия е осуетила плановете на "водения..

публикувано на 25.07.24 в 19:02

Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали

Около 18:30 часа в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин  е избухнал  пожар и са последвали взривове. Двама души с животозастрашаващи изгаряния,  пострадали при  пожара,  се транспортират към болница "Пирогов" в София, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ –..

публикувано на 25.07.24 в 18:51