Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър - акционер в междусистемната подводна електрическа връзка между Израел, Кипър и Гърция

Снимка: Pixabay

Намерението на Република Кипър да участва като акционер в междусистемната подводна електрическа връзка между Израел, Кипър и Гърция (през остров Крит) със сума до 100 млн. евро бе официално потвърдено от правителството днес. Тя се подкрепя от ЕС като "проект от общ интерес".

Окончателното решение за дела на Кипър в акционерния капитал на компанията, специално създадена за изграждането на "Големия морски интерконектор" (Great Sea Interconnector), бивш "Евро-Азия интерконектор" ("Euroasia Interconnector"), ще бъде взето след резултатите от допълнителни проучвания, съобщи след заседанието на кабинета енергийният министър Георгиос Папанастасиу.

Необходимо е да бъдат актуализирани докладите за жизнеспособността и устойчивостта на проекта, а също ще бъдат обсъдени негови правни и финансови аспекти.

Правителството ще извърши проучванията съвместно с други заинтересовани инвеститори, каза министър Папанастасиу.

Бъдещото електрическо трасе от Източното Средиземноморие до Европа ще свързва националните електропреносни мрежи на Израел, Кипър и Гърция чрез подводен кабел през Средиземно море с обща мощност от 2000 мегавата. Очаква се да струва 1,9 млрд. евро.

Кипър може да инвестира до 100 млн. евро, осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост.

Европейската комисия предоставя 657 млн. евро по Механизма за свързване на Европа.

Интерес за участие са изразили фондове от Обединените арабски емирства и Израел.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Външните министри на Украйна и Китай Дмитро Кулеба и Ван И.

Киев: Русия не е готова за преговори "на добра воля"

Киев е готов да преговаря с руски представители, но само когато Москва демонстрира желание за преговори "на добра воля", заяви в Китай в сряда украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от АФП. Китай иска да бъде медиатор в руската инвазия в Украйна, изпращайки множество пъти посланика си Ли Хуей в Европа на дипломатически совалки,..

публикувано на 25.07.24 в 08:01

В Банско започва традиционната "Лятна филмомания"

В Банско започва традиционната "Лятна филмомания", която представя най-добрите ленти от Фестивала за планинарско и екстремно кино.  В продължение на три вечери, на централния площад в Банско, ценителите на природата и екстремните спортове ще могат да се насладят на най- добрите ленти от фестивала на планинарското кино. Селектираните филми са..

публикувано на 25.07.24 в 08:00

Брижит Бардо зове Ердоган за оттегляне на законопроект за справяне с бездомните кучета в Турция

Известната френска актриса и защитник на животните Брижит Бардо призова в писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде оттеглен проектозаконът за справяне с проблема с бездомните кучета в Турция, който бе приет от парламентарна комисия и предстои да бъде гласуван в пленарна зала, съобщава турската секция на "Дойче веле", цитирана от БТА...

публикувано на 25.07.24 в 07:55

Научна конференция в София: "Климатични рискове в Черноморския регион"

"Климатични рискове в Черноморския регион" е темата на научна конференция, която организират Българската академия на науките и Министерството на околната среда и водите. Конференцията ще бъде открита от председателя на БАН академик Юлиан Ревалски, министъра на околната среда и водите Петър Димитров и председателя на постоянната комисия по култура и..

публикувано на 25.07.24 в 07:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще оглави литургии на няколко места в Софийската епархия

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави литургии в няколко духовни места в Софийската епархия.  Днес той ще води службата в Дивотинския манастир "Св. Троица", а в петък ще оглави вечерното богослужение в храма "Св. вмчк. Пантелеймон" в кв. "Бояна".  В събота, на празника на свети Седмочисленици, ще извърши Патриаршеска Света..

публикувано на 25.07.24 в 07:45

Оранжев и жълт код за валежи в голяма част от страната

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за областите Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. Жълт код е обявен за останалата част от страната, но без областите София-град, Перник, Кюстендил, Видин, Враца и Монтана. Според прогнозата на НИМХ..

публикувано на 25.07.24 в 07:40

Русия планира подсилване на военноморския си флот

Русия планира мащабно подсилване на военноморския си флот в контекста на напрежението със Запада, предаде ДПА. "САЩ и останалите страни членки на НАТО увеличават своето военноморско присъствие в световните океани, включително и във води, пряко граничещи с Русия", каза Николай Патрушев, приближен съветник на президента Владимир Путин и бивш..

публикувано на 25.07.24 в 07:40