Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принц Уилям благодари за положителните послания в подкрепа на Кейт и Чарлз Трети

Принц Уилям
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският принц Уилям говори за първи път за диагнозата за рак на крал Чарлз Трети като изказа благодарност за получените благопожелания. 

Принцът на Уелс и по-голям син на краля взе участие в гала вечеря, посветена на Лондонската служба за въздушни линейки. Той помаха на събралите се пред банкетната зала хора, а вътре в залата произнесе реч. Припомняйки диагностицирането на баща му с раково заболяване в понеделник и изписването от болницата на съпругата му Кейт, принцесата на Уелс, Уилям каза, че последните няколко седмици са имали "медицински фокус". "Бих искал да използвам възможността да ви благодаря и за милите послания в подкрепа на Кейт и баща ми, особено през последните дни. Това означава много за нас", каза принцът на Уелс. 

Уилям е бивш пилот на въздушна линейка и настоящ патрон на службата. На гала вечерята той разговаря с актьора Том Круз и шеговито го помоли да не взема един от хеликоптерите за сладващия си филм. 

Очаква се принц Уилям да поеме по-голямата част от обществените задълженията на Чарлз Трети, докато трае неговото лечение. Междувременно монархът ще продължава да подписва документи и ще провежда седмичните си срещи с премиера, но по телефона. 

По-малкият син на краля принц Хари спешно пристигна в Лондон след диагнозата на баща му. Той разговаря с него във вторник вечерта около 45 минути, пренощува в хотел, след което взе обратен полет за Калифорния.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Британският крал Чарлз III и кралица Камила отправят поздрав от балкона на Бъкингамския дворец след коронацията си в Лондон, Великобритания, 6 май 2023 г.

Официално показаха портрета на крал Чарлз III за обществени сгради

Портретът на  британския крал Чарлз Трети, който ще бъде окачван в обществени сгради, като съдилища и правителствени служби, беше официално показан. Снимката е направена в двореца Уиндзор. Това е много традиционен официален портрет на краля в..

публикувано на 16.01.24 в 07:43

Крал Чарлз III е диагностициран с рак

Британският крал Чарлз Трети е диагностициран с раково заболяване, съобщиха от Бъкингамския дворец. От там уточниха, че не става дума за рак на простатата след като монархът постъпи наскоро в болница за лечение на увеличена простата.  Видът рак не е..

публикувано на 05.02.24 в 20:24
Британският крал Чарлз III

Чарлз III е диагностициран с рак в ранен стадий

Британският крал Чарлз III прекара първата си нощ в Лондон след като бе диагностициран с рак и започна лечение. По-голямата част от служебните му задължения сега ще бъдат поети от други членове на кралското семейство, но някои остават, сред които..

публикувано на 06.02.24 в 11:37

Чарлз III с първа публична поява, след като беше оповестено, че е диагностициран с рак

Британският крал Чарлз III бе видян за първи път, откакто диагнозата му за рак беше оповестена публично, след като по-малкият му син, херцогът на Съсекс, пристигна в Обединеното кралство от Калифорния, за да го посети. Чарлз и Камила бяха заснети усихнати..

публикувано на 07.02.24 в 00:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Населеното място е разположено в подножието на Витоша, местността е труднодостъпна, което затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер се е включил в..

публикувано на 03.08.24 в 21:00

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя..

публикувано на 03.08.24 в 20:43

Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожарът край невестинските села Илия и Църварица, който гори от вчера, този следобед се е разраснал и е обхванал над 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Трудност в овладяването му представлява и това, че е във високопланински и..

публикувано на 03.08.24 в 20:30

Жители на квартал "Аспарухово" във Варна протестираха срещу намерението на инвеститор да строи кооперация там

Десетки жители на квартал "Аспарухово" във Варна, общински съветници, кметът на района Ивайло Маринов, се събраха на протест пред терена в центъра на квартала, където частен инвеститор ще строи жилищна кооперация, при което ще бъдат изсечени седем кедри и..

публикувано на 03.08.24 в 20:22