Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кабиле ще има временен лагер за Многонационалната бойна група на НАТО

Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов
Снимка: БТА

Във войсковия район Кабиле ще има временен лагер за Многонационалната бойна група по искане на ръководството на водената от Италия Многонационална бойна група на НАТО. Днес военни ще огледат района, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Изграждането на временния лагер е нужно, за да можем да съответстваме на темповете концепцията за възспиране и  отбрана, каза адмирал Ефтимов.

"Предвиждаме го с наши сили, ако се наложи и е целесъобразно да изградим един временен лагер", допълни той.

Районът на Кабиле беше посочен от Министерството като мястото, където трябва да има съоръжения за военните при евентуалното увеличаване на бойната група на НАТО до бригада. Почти в края на 2023 година министерството изпрати запитване до Агенцията на НАТО по поддръжка дали може да се заеме с проектирането на нужните нови сгради и инженерните инфраструктури. Съоръженията край Кабиле трябва да са готови до 2025 година. Министърът на отбраната Тодор Тагарев не посочи пред депутатите колко би струвало изграждането. Изрази надежда, че то ще се случи бързо. 


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 3 500 излъчвания на клипа от кампанията на СЕМ за повишаване на медийната грамотност

Над 3 500 пъти е бил излъчен клипът от кампанията на Съвета за електронни медии за повишаване на медийната грамотност в радио- и телевизионен ефир. Така посланието му "Провери, преди да се довериш" вече е разпознаваемо сред хората и кампанията трябва да продължи.  Около това становище се обединиха на среща днес в СЕМ членовете на..

публикувано на 26.09.24 в 21:08
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така, включително Китай, винаги, когато Путин размахва "ядрената си сабя".  Първият дипломат на Съединените щати..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия.  Според Микула удържането на града под украински контрол е нереално, като се имат предвид ресурсите и..

публикувано на 26.09.24 в 20:04

Приключва двудневната стачка на журналистите от италианския вестник "Република"

В полунощ приключва двудневната стачка на журналистите от ежедневника "Република“, който е един от водещите в Италия от 48 години насам. "Редакционният екип никога не е продавал душата си и никога няма да го направи“ е девизът на журналистите на "Република“.  Протестът е срещу собственика Джон Елкан, президент на футболен клуб "Ювентус",  а..

публикувано на 26.09.24 в 19:48

Радев за решението на ЕС за преговори за присъединяване на Албания: Логични последствия от случващото се в Скопие и Тирана

Президентът Румен Радев определи решението на Европейския съюз да даде начало на преговорите за присъединяване на Албания, но не и на Република Северна Македония като "логични последствия от случващото се в Скопие и Тирана и от политиката на правителството на Северна Македония и пътя, който те избраха". Пред журналисти в Ню Йорк, където участва в..

публикувано на 26.09.24 в 19:43

ЦИК остави без разглеждане жалба на ДПС-Доган за разпределението в СИК в Долни Чифлик

Жалба за съставите на 14-те секционни избирателни комисии в община Долни чифлик, Варненска област, доведе до спорове в Централната избирателна комисия - дали трябва да има членове и на двете фракции на ДПС. В крайна сметка с 11 гласа "за" и три "против" ЦИК реши да остави без разглеждане жалбата на независимия депутат Хюсни Адем от фракцията на Ахмед..

публикувано на 26.09.24 в 19:23

Прокуратурата настоява за по-висока присъда за Адриан Антонов

Прокуратурата настоява Адриан Антонов, признат за виновен и осъден за катастрофата на столичния булевард "Сливница" през май миналата година, при която загина младата двойка Ани и Явор, да получи по-висока присъда - не по-малко от 10 години. Това стана ясно на днешното заседание на втората съдебна инстанция - Софийския апелативен съд - която гледа делото..

публикувано на 26.09.24 в 19:13