Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не разбирам опасенията на Корнелия Нинова, че членове на БСП са гласували за ПП-ДБ-СС. Тя управляваше с тях“

Ваня Григорова: София беше заложник на масата на ротацията

"ПП-ДБ-СС не може да твърдят, че са алтернатива на модела, който се прилагаше. Те са продължение“

| Интервю
Ваня Григорова
Снимка: Борислава Борисова

Аз не гласувах. Това заяви пред БНР Ваня Григорова, общински съветник от БСП, след трудния избор на председател на СОС. 

След 3-месечен блокаж, Столичният общински съвет избра Цветомир Петров от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София".  

"Честито на ПП-ДБ-СС, които се наложиха над всички останали групи. Избирателят не им даде правото да получат цялата власт, както на национално, така и на местно ниво. Но блокажът, който наложиха в София, доведе до това другите групи да търсят вариант да излязат от кризата, предизвикана от жъртопаветниците". 

Григорова не знае кои членове на БСП в Общинския съвет са подкрепили кандидатурата. Но по повод критиките на Корнелия Нинова към тази подкрепа, тя заяви:

"Госпожа Нинова управлява именно с тези партии – ПП и ДБ. Когато започна блокажът в СОС, настояваше най-възрастният общински съветник да поеме управлението на заседанията, а това е Грети Стефанова, която е от ДБ. Не разбирам нейните опасения, че членове на БСП са гласували за ПП-ДБ-СС“. 

Григорова смята, че не е необходимо Петров да остава на поста чак до месец юли. 

"До 15 февруари трябва да се гласува бюджета на Столична община. След това - икономическата рамка по транспорта. Имаме и недостиг на средства за здравеопазване. В рамките на март може да гласуваме всички тези ключови документи и да продължим дебатите доколко легитимно е това управление".

Ваня Григорова смята, че може да има договорка между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС.

"Неразбираемо е защо след заявените намерения на господин Борисов, че партията му е готова за следващи избори и твърденията, че няма да подкерпи председател, днес се оказа, че предпочитат да изберат представители на ПП-ДБ-СС. Единственото обяснение е, че София беше заложник на масата на ротацията. След като са се разбрали на национално ниво, вече е време да върнат жеста на столично".

Тя се оплака, че няма достатъчно информация, за да бъде дискутиран бюджета. 

"Това не сочи за по-различен подход от този, който се прилагаше по време на управлението на ГЕРБ. Група, която не дава данни за общинските дружества, не може да твърди, че е алтернатива на модела, който се прилагаше. Те са продължение“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа при 112 км на АМ "Тракия"

Слушатели на БНР съобщават за катастрофа, която е станала на магистрала "Тракия" - при 112 километър в посока София. Млад шофьор се е блъснал в мантинелата. В района има задръстване.

публикувано на 16.06.24 в 14:12
Дмитро Кулеба

Киев отхвърли "езика на ултиматумите" от страна на Русия

Украйна ще трябва да води диалог с Русия, но не на езика на ултиматумите, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Интерфакс-Украйна. "Разбираме прекрасно, че ще настъпи момент, когато ще трябва да говорим с Русия. Но нашата позиция е много ясна – няма да позволим Русия да говори на езика на ултиматумите, както говори сега",..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
В Солун, 12 юни 2024 г.

Глоби и забрани заради висок риск от пожари в Гърция

Строги мерки въвеждат в Гърция за предпазване от пожари.  За едно денонощие избухнаха 54 пожара, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C 44 пожара в Гърция, наводнения в Испания Властите установиха, че повечето са по невнимание, други са умишлени. Има..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
Лидерът на

"Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение

Отговорът на "Хамас" на последното предложение за прекратяване на огъня в Газа е в съответствие с принципите, представени в плана на американския президент Джо Байдън, заяви лидерът на групировката Исмаил Хания, цитиран от "Ройтерс". "Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение, включващо прекратяване огъня, изтегляне на..

публикувано на 16.06.24 в 13:53

75 пожара са потушени за последното денонощие, двама души са пострадали

75 пожара са потушени в страната през последното денонощие, двама души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са реагирали на 117 сигнала, 10 са били в жилищни сгради, един в промишлена, а-  три във временни постройки. Организирани са близо 40 спасителни операции. Имало е обаче и..

публикувано на 16.06.24 в 13:10

Израел съобщи за тактически паузи в боевете в Ивицата Газа

Израелската армия съобщи днес за ежедневни паузи в боевете край маршрут в южната част на Ивицата Газа, за да облекчат доставките на помощи след месеци на предупреждения за гладуващи палестинци, предаде АФП. Съобщението за "локални, тактически паузи на военната дейност" в рамките на деня в района на Рафах идват ден след смъртта на 8 израелски..

публикувано на 16.06.24 в 12:54

Новата седмица започва с максимални температури между 30° и 35°

През нощта ще бъде ясно със слаб южен вятър. Утре ще бъде слънчево , след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Възможно е и да прегърми. Ще духа слаб вятър от западната четвърт. Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°, в София - около..

публикувано на 16.06.24 в 12:38