Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради интервюто с Путин

За момента ЕС не обсъжда санкции срещу журналиста Тъкър Карлсън

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС в момента не обсъжда санкции срещу американския журналист Тъкър Карлсън заради интервюто му с руския президент Владимир Путин. Така отговори на журналистически въпрос говорителят на върховния представител на Съюза по външната политика Петер Стано. Интервюто, взето в Москва, трябва да бъде излъчено тази вечер (след полунощ българско време – б.р.).

Стано каза, че не трябва да се преувеличава ролята на интервюто, тъй като всеки може да предположи какво ще бъде казано в него. "Всеки знае какви изказвания прави Путин", заяви той и добави:

"Единствената изненада би могла да бъде, ако Путин се разплаче и каже "Изцяло се провалих, защото се провалих във всичко, което обявих през февруари 2022 г. И се извинявам на украинския народ". Тогава бихме благодарили на г-н Карлсън, че е взел интервюто".

На въпрос за евентуални санкции срещу Тъкър Стано поясни, че когато ЕС предприема такива мерки, го прави срещу хора и компании, които постоянно придружават руската военна агресия с информационна война, пропаганда, манипулация на информацията, насочена към подкопаване на суверенитета, териториалната цялост на Украйна и насърчаване на незаконната брутална агресия от страна на Путин.

"Дискусиите, предложенията и възможните решения се вземат конфиденциално. Не е наша работа да казваме предварително или спекулираме дали някой ще бъде предложен от страна членка или група страни за включване в санкционния списък. Има процедура, която е добре известна и е конфиденциална. Извън това мога да кажа, че в момента няма дискусии в компетентните европейски органи по отношение на това конкретно лице - американецът, който е в Москва".

"Ако съдържанието на интервюто бъде съобщено от страна на потребителите като нарушение, платформата, която го излъчва, трябва да провери и възможно най-бързо да го премахне", каза още Стано.

Друг говорител - Дан Фери, припомни, че през декември 2023 г. Комисията предприе разследване срещу платформата Х (бивша Туитър), което би могло да завърши и с решение за налагане на глоба.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Един сребърен и два бронзови медала за български ученици на олимпиадата по география

Един сребърен и два бронзови медала завоюва българският отбор на XX Международна олимпиада по география в Дъблин, Ирландия. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Тримата отличени ученици са от София. Участниците l надпреварата са преминали през тест, работа на терен и мултимедиен изпит заедно с още близо 200 участника от 50..

публикувано на 26.08.24 в 11:45

Хората със свободни професии в Гърция от тази година плащат данък върху прогнозен доход

Лицата на свободни професии в Гърция за първи път плащат данък върху предполагаем приход. Финансовият министър Костис Хадзидакис защити тази мярка като справедлива. Министърът на финансите на Гърция Костис Хацидакис изрази недоверие към лица на свободна практика, които декларират недопустимо нисък месечен доход пред властите. "Не мога..

публикувано на 26.08.24 в 11:45

Много лекарства в Гърция поскъпват

От днес повишават цените на много лекарства в Гърция, за да се избегне техния дефицит в аптеките. От днес 843 лекарства са с по-високи цени. Поскъпнаха цените предимно на евтините лекарства след споразумение на правителството с фармацевтичните компании и да не се достигне до недостиг в аптеките, информират от здравното министерство...

публикувано на 26.08.24 в 11:42
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Продължава борбата с огъня край Кавала

Пети ден продължава борбата с огъня до Кавала. Вятърът пречи за неговото ограничаване. Под риск от нови пожари днес е Халкидики. Вятърът отново разпалва загасени огнища и разраства фронта на пожара, съобщават днес огнеборците. Пожарът до Кавала се запали от мълния и обхвана труднодостъпни за техниката гори. Днес увеличиха..

публикувано на 26.08.24 в 11:38

Нови избори и още от същото... Какво предстои?

Ние сме в постоянна предизборна кампания в последните 3 години и тази няма да е последната . Това заяви пред БНР социалният психолог доц. Николай Димитров. " Лидерът на най-голямата в последния парламент партия в момента се опитва много съзнателно да друса дървото, за да може техният пряк политически опонент да изпадне от парламента или стигне до..

публикувано на 26.08.24 в 11:29
Д-р Йоанна Маринова

Как да се справим с потиснатото настроение след края на отпуските?

Краят на лятната отпуска и връщането отново в работния график може да е труден период. Когато това съвпада и с промените във времето и прехода между сезоните , могат да се появят потиснато настроение, липса на мотивация и трудна концентрация. Как да се справим с това?   "Понякога твърде дългият период на отпуска може да доведе до трудна..

публикувано на 26.08.24 в 10:54
Георги Гвоздейков

Георги Гвоздейков: Казвам сбогом на политиката, но не с разочарование!

За оттеглянето си от политиката съобщи Георги Гвоздейков в социалните мрежи: Политикът от беше народен представител от ПП-ДБ в XLVII Народно събрание. Избран от XLIX Народно събрание за министър на транспорта и съобщенията в правителството на Николай Денков. Преназначен на същия пост в служебното правителство на Димитър Главчев. Заради..

публикувано на 26.08.24 в 10:47