Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи земеделци обмислят новото предложение на кабинета

Снимка: Радио ВИДИН

Зърнопроизводители от Ловешко, които за четвърти ден блокираха движението по главните пътища София - Варна и София - Русе са готови на компромиси, но само ако така наречената украинска помощ им бъде изплатена на един транш преди пролетната селскостопанска кампания. 

В Сдружението на ловешките зърнопроизводители в момента обсъжда последното предложение във финансовата му част и до довечера ще излязат със становище дали протестите им ще продължат: 

"Иначе по законопроектите нещата вървят както трябва, като сумата фактически, която ще получи всяко стопанство като размер, е една и съща. Говорим за около 100 000 -110 000 на стопанство", споделиха протестиращи пред кореспондента на БНР.

"Всеки иска от нас: правителството иска, хората искат големи ренти, търговците искат големи печалби. Ние откъде да ги вземем? Като кажат, че дават един милиард за този сектор, като се раздели на 40 милиона декара в тази държава, стават 25 лева на декар!

Протестиращите земеделци поясниха, че през двата почивни дни блокади на пътищата няма да има, а днес те ще продължат до 15.00 часа

Въпреки заявеното намерение от протестиращите в Пловдивско за блокада на АМ "Тракия", засега няма индикации, че ще предприемат такива действия. От около 11 ч. те обсъждат исканията си преди поредния кръг от преговори с правителството. Председателят на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на Националната асоциация Людмил Работов заяви, че засега се вижда напредък и разбиране по законодателните предложения. Няма обаче яснота все още относно предложената при последните разговори опростена сметка за разходите. Обсъжданите в рамките на парламентарната комисия по земеделие помощи в размер на 80 милиона лева за отглеждане на зърнените култури са недостатъчни, каза той и допълни: 

"Няма да покрият тези нужни 20 лева на декар, както ние ги искаме, а ще покрият фактически около 40% от загубите, които сме ги определили средно за всички пет култури, които произвеждаме. Реално ние влизаме в пролетна кампания и там средствата трябват неминуемо, веднага".

Участниците в протеста са категорични, че активните им действия трябва да продължат, докато не получат ясни гаранции за стабилност и развитие на целия земеделски сектор.

Протестиращи земеделски производители блокираха тази сутрин главният път Стара Загора - Димитровград. Те затвориха за кратко и АМ "Тракия" край Стара Загора.

Около стотина земеделски производители от Старозагорско излязоха на пътен възел и блокираха АМ "Тракия". Няма напрежение. Протестът е мирен въпреки присъствието на много екипи на полицията и жандармерията. Очаква се магистралата да бъде блокирана до 12.30 часа. В протестите в Старозагорско се включват основно зърнопроизводителите, които очакват среща с премиера Денков, насрочена за 16.30 часа. Около 12 ч. към протестиращите се присъединиха и земеделци от района на Нова Загора. Цветан Берберов от Тракийския съюз на зърнопроизводителите сподели очакванията от срещата с премиера Денков: 

"Ние очакваме преди всичко да бъдем чути, да бъдем видяни и да кажем, че ще си отстояваме своите права - да произвеждаме българска продукция, да храним с тази продукция нашите деца и селата да бъдат развити, защото това, което се прави, а именно "зелената сделка", обрича българското земеделие. Ние сме тук, защото искаме да протестираме и срещу административната тежест, която е спусната над всички".

Ако не се стигне до съгласие, земеделците са готови да продължат с протестите си и през следващата седмица и заявиха намеренията си, че през почивните дни блокади на пътищата няма да има.

Трактори и земеделски производители от Пиринско блокираха за час международния път  Е-79 край Благоевград в района на полигона. Полицията охранява протеста и пренасочва трафика от пътен възел "Зелен дол" на АМ "Струма" до кръговото кръстовище, което  не е затворено. В 12.30 пътят ще бъде освободен.

В Хасковска област има нова точка на протест. Фермери  се събраха на главния път Ивайловград - Любимец. Те възнамеряват да потеглят със селскостопанските машини в шествие и да  стигнат до ГКПП "Ивайловград“. За четвърти пореден ден зърнопроизводителите са на пътя Хасково-Димитровград, като блокират движението към международните пътища Русе-Маказа и Пловдив -Свиленград.

Над 100 фермери от Кърджали блокираха за час международното трасе за Гърция в района на пътен възел спирка Джебел. Те затвориха шосето с трактори, изсипаха на платното оборска тор и прясно мляко, запалиха бали слама. Фермерите настояват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев, защото, по думите им, той не може да се справи със ситуацията. Производителите поискаха да бъде приет Закон за защита на българското земеделие и посочиха, че протестите не са за пари или субсидии.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калин Стоянов: Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница

Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница, потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след обход на територията с хеликоптер на Гранична полиция. "Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна в момента работят единствено с хеликоптери. До колкото разбрах, мисля, че включват и самолет. На..

публикувано на 22.07.24 в 16:03

Танзер Юсеинов: Няма как да има две, ДПС е едно и под лидерството на Доган

Няма как да има две ДПС-та,  има едно и то е под лидерството на почетния председател Ахмед Доган. Всеки който не върви по този път, не е ДПС, имаме процес на реденето на листите. Структурите правят номинации  и ръководството е централният предизборен щаб одобряват. Това обясни Танзер Юсеинов, съпредседател на младежкото ДПС, в интервю пред..

публикувано на 22.07.24 в 16:00
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Ако ни поканят, ще участваме в разговор за правителство с третия мандат

Председателят на ДПС доц. д-р Джевдет Чакъров заяви, че напусналите парламентарната група на партията ще участват в разговор за съставяне на кабинет с третия мандат, съобщават от пресцентъра на движението. "Вече изразихме позиция, че сме готови, ако бъдем поканени, да участваме в разговор за възможностите за съставяне на правителство с третия..

публикувано на 22.07.24 в 15:44
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: Има сериозни противоречия в Демократическата партия след оттеглянето на Байдън

"След оттеглянето на Джо Байдън върви дилемата кой ще бъде кандидатът на Демократическата партия. Виждаме някои сериозни противоречия вътре в самата Демократическа партия ".  Това коментира пред БНР международният анализатор Димитър Гърдев - бивш председател на Комисията по външна политика в 46-ото НС.  Байдън заяви, че оттеглянето му е в..

публикувано на 22.07.24 в 15:27

Петима убити в дом за възрастни хора в Хърватия

Най-малко петима души са били убити по време на стрелба в дом за възрастни хора в Източна Хърватия, съобщава Франс прес, като цитира държавни медии и отбелязва, че това е рядък случай на насилие с оръжие в балканската страна. Хърватската държавна телевизия съобщи, че неидентифициран въоръжен мъж е влязъл в старчески дом в Дарувар - на около..

публикувано на 22.07.24 в 15:26

Инж. Венцислав Станков: МВР не може да осигури защитните средства за служителите на ГДПБЗН

Най-големият проблем е, че МВР не може да осигури защитните средства на служителите на ГДПБЗН .  Това заяви инж. Венцислав Станков, президент на синдикат "Огнеборец", в интервю пред БНР. "През годините структурата ни системно е недофинансирана. Всяка година, когато започва да се прави бюджетът, постоянно сме в преговори с ръководството..

публикувано на 22.07.24 в 15:15
Снимката е илюстративна

Украински дронове предизвикаха пожар в руска черноморска петролна рафинерия

Атака с украински дронове е предизвикала пожар през нощта в руска петролна рафинерия в черноморския град Туапсе в Краснодарския регион, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Източник от украинския отбранителен сектор съобщи, че дронове, свързани с разузнаването, стоят зад атаката над петролната рафинерия. Съоръжението е..

публикувано на 22.07.24 в 15:13