Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на КЕВР предлага да се въведе категория "водно беден"

Снимка: БГНЕС

Председателят на КЕВР Иван Иванов предлага да се въведе категория "водно беден" заради очакваното повишаване на цената на водата. Иванов се срещна в Кюстендил с ВиК оператори от страната във връзка с проект "Сравнителен анализ на ВиК дружества".

Поради повишените изисквания към качеството на водата, заради изграждането на модерни пречиствателни станции и други, цената на водата ще се почаква. Какво следва да се направи при такава ситуация, коментира шефът на КЕВР Иван Иванов:

"Така, както има енергийно бедни семейства, така трябва да се въведе такава категория и за семейства, които са със сериозни социални проблеми, които всъщност би трябвало да бъдат подпомогнати, и това трябва да стане чрез Министерството на труда и социалната политика. Второ, може да се въведе двутарифен модел, който извън питейната вода, която се ползва за хигиенни и домакински нужди, извън тази категория да има втора тарифа за водата - който иска с нея да си полива домати и краставици, друг да си пълни басейна, трети - джакузито".

Загубите на вода за 2022 г. за цялата страна са били 61% от общата вода, подадена от природата. Състоянието на ВиК мрежата в страната е лошо – мрежата е стара и около три четвърти от нея са етернитови тръби, чийто експлоатационен живот е изтекъл отдавна. По отношение на свързаността на водоснабдяването страната ни е в челните места в Европа, защото почти всички населени места са водоснабдени, но по отношение показателите за загубите на вода сме в дъното на таблицата, конкурирайки се с Албания, беше казано на форума.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Ку