Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК, ООН и Световната банка повишиха оценките си за разходите по възстановяването на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната банка, Организацията на обединените нации, Европейската комисия и правителството на Украйна представиха актуализирана т.нар. "Бърза оценка на щетите и нуждите" (RDNA3), увеличавайки оценките за очакваните нужди от финансиране за реконструкцията и възстановяването на Украйна през следващото десетилетие от 411 млрд. долара преди година до 486 млрд. долара, съобщава CNBC.

В съвместното изявление на посочените по-горе институции се добавя, че само през 2024 г. украинските власти изчисляват, че нуждите на страната от финансиране за нейната най-спешна реконструкция и възстановяване възлизат на около 15 млрд. долара. Жилищата, енергетиката, транспортът и т.нар. "меката инфраструктура" и услуги са сред най-приоритетните области. Меката инфраструктура представлява човешки капитал и институции, необходими за поддържане на икономика, която предоставя определени услуги на населението като здравеопазване, финансови институции, държавни служби, правоприлагане и образование.

Само около една трета от тези 15 милиарда долара в момента са осигурени, се посочва в съвместното изявление:

"Въпреки продължаващата широкомащабна война, украинското правителство, с подкрепата на международни партньори, продължава да изпълнява програма за бързо възстановяване", посочи украинският премиер Денис Шмихал и добави:

"Виждаме, че нуждите от реконструкция продължават да растат през последната година. Основният ресурс за възстановяване на Украйна трябва да бъде конфискацията на руските активи, замразени на Запад. Трябва да започнем този процес още тази година".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.