Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция спечели единичната смесена щафета на СП по биатлон, България завърши 17-а

Снимка: БТА

Франция триумфира в единичната смесена щафета на Световното първенство по биатлон в чешкия зимен център Нове Место, а тимът на България завърши на 17-а позиция.

Кентен Фийон-Майе и Лу Жанмоно изминаха трасето за 36:21.7 минути и използваха само три допълнителни патрона. Така те донесоха втора титла за Франция при щафетите на шампионата след тази в класическата смесена на 4 по 6 км.

"За втори път участвам в единична смесена щафета и за мен тази титла е нещо невероятно", каза Фийон-Майе.

"Последната стрелба беше много луда, а като това състезание беше много стресиращо за мен. Радвам се, че завърши по отличен начин", добави Жанмоно.

На второ място са италианците Лиза Витоци и Томазо Джакомел на 24.6 секунди с пет допълнителни патрона. Първите два отбора не допуснаха наказателен рунд. За Витоци това е трето отличие от Нове Место след златото в индивидуалната дисциплина на 15 км и среброто в преследването на 10 км.

Третата позиция заеха норвежците Йоханес Тингнес Бьо и Ингрид Тандреволд с пасив от 27.4 секунди със 7 допълнителни патрона и с една наказателна обиколка. Бьо пропусна шанса да спечели 20-и златен медал в кариерата си от Световни първенства и да изравни постижението на своя легендарен сънародник Оле Ейнар Бьорндален.

Щафетите на Франция и на Норвегия се движеха една до друга през цялото състезание, но на последния пост и на последната стрелба Тандреволд въртя една обиколка и това костваше титлата на Норвегия.

Българският тим в състав Благой Тодев и Валентина Димитрова завърши на 17-о място на 2:50.4 минути с осем допълнителни патрона и една наказателна обиколка на Димитрова на последен пост. Тодев направи отличен старт, стреля без грешка на първи пост и предаде 12-и, но след това българите загубиха пет позиции и финишираха 17-и.

Световното първенство по биатлон продължава в събота с щафетите 4 по 6 км за жени и 4 по 7.5 км за мъже.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арда препъна Ботев (Пловдив)

Иван Тилев се възползва от груба грешка на отбраната на Ботев (Пловдив) през второто полувреме и вкара единствения гол за победата на Арда с 1:0 като домакин в мач от деветия кръг на българската футболна Първа лига, информира БТА. С този успех тимът от Кърджали се изкачи на шесто място с 14 точки и две по-малко от "канарчетата".  Ботев създаде първата..

публикувано на 23.09.24 в 22:02

Крумовград победи Ботев (Враца) с човек повече

Крумовград постигна трети успех от началото на сезона, след като разби Ботев Враца с 3:0 у дома в мач от деветия кръг на Първа лига. Рафаел Фуртадо откри резултата в 33-та минута, а Матеус Енрике и Серкан Юсеин вкараха нови два гола за домакините след почивката. Попадението на Юсеин дойде от дузпа, отсъдена за нарушение на вратаря на Ботев Федерико..

публикувано на 23.09.24 в 19:59

Определени са победителите в българските Даунхил серии

Валентин Тенев и Деница Тошева спечелиха титлите в първото международно маутинбайк състезание на Витоша, състояло се с участието на велосипедисти от 7 държави. Надпреварата носеше точки за световната ранглиста. Освен в календара на Международния колоездачен съюз, "Home Mountain Bike Cup" беше и финален кръг от "Българските Даунхил Серии" и определи..

публикувано на 23.09.24 в 15:53

Локомотив (Пд) въвежда осемчасов работен ден за Любо Пенев

Ръководството на Локомотив Пловдив въвежда осемчасов работен ден за треньорите в клуба. Щабът, начело с бившия национален селекционер Любослав Пенев, знае за това още от 10 септември. "По повод днешните информации, появили се в медиите, желаем да внесем уточнение. Въвеждането на 8-часов работен ден важи само и единствено за треньорския щаб на..

публикувано на 23.09.24 в 14:53

Баскетболният Спартак привлече център от САЩ

Баскетболният Спартак Плевен привлече американския център Брет Рийд, съобщиха от клуба. За последно той игра за Кьопинг Старс в първенството на Швеция. "Обявяваме последното попълнение в състава на представителния мъжки отбор на клуба -  Брет Рийд (203 см, 104 кг, 06.05.1998 г.). Той идва в отбора след силен сезон в шведската първа лига с отбора на..

публикувано на 23.09.24 в 14:51
Виктория Томова

Виктория Томова се изкачи с три позиции в световната ранглиста по тенис

Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова се изкачи с три места в обновената ранглиста на Женската тенис асоциация и вече е 51-а в класацията. Томова, която през миналата седмица достигна до четвъртфиналите на турнира на твърда настилка в Сеул, има актив от 1107 точки.   Втора ракета на България при дамите е Гергана Топалова, която е на 293-о..

публикувано на 23.09.24 в 10:23
Божидар Саръбоюков

Саръбоюков втори в скока на дължина на турнир по лека атлетика в Швейцария

Атлет номер едно на България за 2023-а година Божидар Саръбоюков спечели сребърен медал в скока на дължина на турнир по лека атлетика в Женева (Швейцария). 20-годишният българин се класира на второ място със 7.96 метра. Победител стана представителят на Намибия Шено Кутце със 7.99,м ,а трети е Анвар Анваров (Узбекистан) със 7.87. Турнирът беше само за..

публикувано на 23.09.24 в 09:52