Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак и Абдула Втори настояват за незабавна хуманитарна пауза в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак заяви, че е важно да се засили ролята на палестинската власт на Западния бряг. Това стана по време на среща с краля на Йордания Абдула Втори на "Даунинг стрийт".

Британският министър-председател подчерта стъпките, които Обединеното кралство предприема, за да подкрепи стабилността на Западния бряг, който граничи с Йордания, включително санкциониране на "екстремистки еврейски заселници".

Говорител на "Даунинг стрийт" заяви след срещата, че двамата държавници са обсъдили кризата в Газа и са се съгласили, че е изключително необходимо като първа стъпка осигуряване на незабавна хуманитарна пауза, извеждане на заложниците и постъпване на значително повече помощ. Риши Сунак приветства "новаторските усилия" на Йордания да достави помощ на Газа по суша и въздух. 

В неделя бяха показани кадри как крал Абдула лично участва в спускане на хуманитарна помощ за Газа, а Йордания е единствената страна, която прави това редовно. Докато беше във Вашингтон по-рано тази седмица, йорданският крал призова за трайно прекратяване на огъня.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Изглед на разрушени сгради след въздушен удар от израелските сили в северната част на ивицата Газа, както се вижда от Сдерот, Израел, 10 декември 2023 г.

Лондон предупреди, че Израел нарушава международното право, ако отказва храна и вода на хората в Газа

Израел нарушава международното право, ако отказва храна и вода на хората в Газа, заяви британският външен министър Дейвид Камерън.  Скай нюз коментира, че думите на дипломат номер едно на страната е пореден знак за промяната на тона на Обединеното..

публикувано на 14.02.24 в 09:21
Опустошени сгради в град Газа, 10 октомври 2023 г.

Консултациите за примирие в Газа ще продължат

Преговарящите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа не са постигнали споразумение, но консултациите ще продължат, съобщиха американски и израелски медии. Представителите на САЩ, Израел, Катар и Египет са се съгласили да удължат преговорите с три..

публикувано на 14.02.24 в 12:23

Преговорите в Кайро за спиране на огъня в Ивицата Газа не доведоха до споразумение

Преговорите в Кайро за спиране на огъня в Ивицата Газа не доведоха до споразумение, но според редица наблюдатели началото е обнадеждаващо. Засилва се международният натиск върху Израел за отказ от сухопътна операция в град Рафах.  Преговарящите са..

публикувано на 14.02.24 в 18:52
Еманюел Макрон с краля на Йордания Абдула II.

Макрон ще обсъди примирие в Газа с краля на Йордания

Френският президент Еманюел Макрон ще бъде домакин на среща в Париж с краля на Йордания Абдула II в петък за преговори за разрешаване на конфликта в Газа, съобщи днес  Елисейският дворец, цитиран от Ройтерс. "След срещата им в Йордания през..

публикувано на 15.02.24 в 10:22
Израелски бойци на позиция в южната част на страната край границата с Газа.

Израелски министри критикуват американско-арабски план за Газа

Двама влиятелни израелски крайнодесни министри разкритикуваха днес информация за американско-арабски план за примирие в Газа, който полага основните за палестинска държава, предаде АФП. "Вашингтон пост" съобщи, че администрацията на президента Джо..

публикувано на 15.02.24 в 13:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засаждат летни цветя в централната част на Варна

Започна засаждането на летни цветя в централната част на Трявна. Доставени са три хиляди стръка и с тях ще бъдат допълнени фигурите и цветните алеи в градчето. Цветни фигури с летен гербер, пожарче, морска пяна и копривка ще радват..

публикувано на 20.06.24 в 14:16
Костадин Костадинов

Костадинов иска Радев да свика КСНС заради избора на патриарх

Лидерът на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов поиска президентът Румен Радев да свика КСНС заради избора на патриарх на БПЦ.  Според него има заплаха от нов църковен разкол под натиск от политически и чужди сили: Още един митрополит иска да бъде..

публикувано на 20.06.24 в 14:04

Ясни са председателите на парламентарните групи в новото НС

Станаха известни председателите на седемте парламентарни групи в новото Народно събрание.  Групата на ГЕРБ-СДС ще бъде председателствана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а на ДПС - от председателя на движението Делян Пеевски.  Съпредседателят на ПП-ДБ..

публикувано на 20.06.24 в 13:59
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Блокажът в българската политика ни пречи да бъдем активен участник при определянето на приоритетите в ЕС

Лидерите на страните от ЕС отложиха за следващата седмица продължението на дискусиите за разпределение на основните ръководни позиции в общността.  Кандидати за основните постове са представители на първите три политически семейства. Това даде..

публикувано на 20.06.24 в 13:51

Нова специалност - "Космическо инженерство и технологии"

През септември започва прием на документи за новата за страната ни специалност "Космическо инженерство и технологии". Става дума за магистърска програма, която ще продължава два семестъра. Приемът ще бъде във Висшето военноморско училище във Варна, в..

публикувано на 20.06.24 в 13:50

Окончателно: ВАС спря новата организация на движението в центъра на София

ВАС окончателно спря новата организация на движението в центъра на София - по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Проф. Фритьоф Нансен", съобщиха от пресцентъра на институцията. Висшите магистрати оставиха в сила решението на..

публикувано на 20.06.24 в 13:45
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: 50-ият парламент може да приеме приоритетно закона за еврото

Българската икономика вместо да става по-конкурентоспособна, като усвоява доста средства по европейските програми, става по-малко конкурентоспособна . Това каза пред БНР икономистът и финансист Румен Гълъбинов и уточни: "Това го има в докладите за..

публикувано на 20.06.24 в 13:42