Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен театрален фестивал на монодрамата "Към звездите"

2
Диптихът Арто
Снимка: Международен театрален фестивал

Международният театрален фестивал на монодрамата "Към звездите" ще се проведе за първи път в София. 12-то му издание ще започне на 26 февруари и до 1 март зрителите ще могат да гледат постановки от Гърция, Косово, Йордания и разбира се от България.
Основан през 2006 г., форумът „Към звездите“ представя повече от 70 български и международни образци на жанра. Акценти в селекцията на XII-то издание са спектаклите „Дриптихът Арго“ –  Гърция, „АRКА/BOX“ – Косово и „Петел“ – Йордания.

Спектакълът „Дриптихът Арго“ от Гърция е вдъхновен от живота и творчеството на новаторския художник и мислител на 20 в. Антонен Арто. Постановката на Иоли Андреади е изградена върху две пиеси „Арто / Ван Гог“ и „Кост“, които се изпълняват от гръцкия актьор Герасимос Геннатас и познатия на Бродуей Джийн Жилет.

Махмуд Насер Мохамад Алзгул в спектакъла си „Петел“ изследва кризата на арабската личност и към Ментор Цимберай, който посвещава образа си в „АRКА/BOX“ на социалните последици от изселването на младежите в различните краища на света.

Кутията, Ментор Цимберай

Един от акцентите в програмата, който се очаква да привлече професионалисти и любители на театъра, е майсторският клас на Тиери Аркур. Режисьорът на „Талантливият мистър Рипли“, „Арсеник и стари дантели“, „Портокал с часовников механизъм“ и на повече от 30 други постановки с международна известност, е познат на българската публика със спектаклите „Идеалният мъж“ от Оскар Уайлд (който все още се играе в Народен театър „Иван Вазов“) и „Балът на крадците“ от Жан Ануи. В продължение на 5 дни Аркур ще работи с българските студенти и актьори, за да ги представи пред публиката в последната вечер на форума. 

Специално място в програмата на фестивала заемат семинарите за практическото влияние на арт терапията върху деца и младежи със специфични образователни потребности, които ще се водят от психолози, сред които и преподавателя в Мюнхенския университет проф. Димитър Дамянов.

Възможности са предвидени и за почитателите на литературата и музиката. Камерен ансамбъл „Силуети“ ще представи „Квартет за края на времето” от Оливие Месиен, а Иван Гранитски ще отбележи 70-годишнината си между приятели с книгата „Енергия на българския дух“.

Мариус Донкин

Форумът ще бъде закрит от своя основател, дългогодишен директор и селекционер Мариус Донкин с неговия моноспектакъл „Господин Ибрахим и цветята на Корана“, който години наред се игра в Народния театър.

Международният театрален фестивал на монодрамата „Към звездите“ се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, а организатори са Фондация „Основа-та“ със съдействието на Форум „Монодрама“ на Международен театрален институт към UNESCO.

Чуйте разговора на Светослава Кузманова с Мариус Донкин – основател, дългогодишен директор и селекционер на международния театрален фестивал на монодрамата „Към звездите“.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Таралежкова и Венци Благоев

"Джаз под звездите" на Деветашко плато - една различна емоция и енергия

Между 28 и 30 юни ще се проведе десетото издание на фестивала "Джаз под звездите на Деветашкото плато".  Деветашкото плато, което местните превърнаха в пленително място Районът на Деветашкото плато отново е сцена на "Джаз под звездите" "От години работим селата в Деветашкото плато да започнат да живеят нов живот. Преди 15 години те бяха..

публикувано на 20.06.24 в 09:39

"Споделени движения", или как видни спортисти се заеха да рисуват

Малко преди най-голямото спортно събитие това лято - Олимпийските игри в Париж, Българският културен институт във френската столица отваря врати за артистичен проект, обединяващ спорт и изкуство . Тази вечер е официалното откриване на изложбата "Споделени движения" на Александър Василев – Василевса, в която 16 от най-популярните в света..

публикувано на 20.06.24 в 06:56
Виктор Теодосиев

Валдхорнистът Виктор Теодосиев с поредно престижно международно участие

Валдхорнистът Виктор Теодосиев, носител на приза „Млад музикант на годината“ в допитването „Музикант на годината 2022", продължава да ни радва с успехите си и в България, и на международната сцена. Той гостува в предаването „Алегро виваче“ веднага след завръщането си от европейското пролетно турне на престижния Младежки международен оркестър..

обновено на 19.06.24 в 20:09
Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Започна третото издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС се провежда в "Топлоцентрала" в столицата. 7 дами се включиха в уникалния за България експериментален образователен процес, който се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".  На финала на  10 - дневното обучение ще бъде представена и книгата "Ти,..

публикувано на 19.06.24 в 20:00
Георги Димитров - Жожо дебютира на Бахфест 2024

Китаристът Георги Димитров - Жожо със знаков рецитал на Бахфеста в Лайпциг

Дългоочакван и много престижен ангажимент имаше китаристът Георги Димитров - Жожо, първият носител на наградата „Олга Камбурова“, присъдена му от екипа на предаването "Алегро виваче" в допитването "Музикант на годината 2016". В петък, 14 юни, той гостува със солов рецитал на реномирания Бахов фестивал в германския град Лайпциг. Изявата му отваря..

публикувано на 19.06.24 в 19:35

Добринка Табакова направи нова версия на виоловия си концерт

На 21 юни в зала "България" Симфоничният оркестър на БНР трябваше да представи новата версия на Концерт за виола от Добринка Табакова, посветен на световноизвестния Максим Рисанов. За съжаление, поради здравословни проблеми на диригентката Деляна Лазарова, която не успя да пристигне в София, събитието беше отменено. Концертът за виола и струнни е..

публикувано на 19.06.24 в 19:04
Иля Шмуклер

Първенецът в конкурса "Геза Анда" Иля Шмуклер: Животът ми не е изпълнен само с победи

В поредица в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" разказваме за клавирния конкурс „Геза Анда“ , който се провежда в Цюрих веднъж на три години. Състезанието е изключително престижно - и заради големите награди, и заради присъствието на жури от световни знаменитости в пианистичния свят.  Изискванията към състезателите правят конкурса..

публикувано на 19.06.24 в 17:59