Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън: "Путин и неговите главорези" са отговорни за смъртта на Навални

Владимир Путин и Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини руския президент Владимир Путин за смъртта на Алексей Навални, като каза, че "не е изненадан", а е "възмутен" от кончината на опозиционния лидер, предаде Ройтерс.

"Не знаем какво точно се е случило, но няма съмнение, че смъртта на Налвани е следствие от нещо, което Путин и неговите главорези са направили", каза Байдън в Белия дом, след новината по-рано днес за смъртта на Алексей Навални.

"Руските власти ще разкажат собствената си история. Но не се заблуждавайте. Не се заблуждавайте, Путин е отговорен за смъртта на Навални", посочи той.

На въпрос за "опасните последици", с които Русия може да се сблъска след смъртта на Навални в руския арест, нещо, за което Байдън предупреди Путин преди около три години в Женева, президентът на САЩ отбеляза, че "Русия междувременно е изправена пред адски много последствия", включително смъртта на руски войници във войната в Украйна и санкциите, наложени срещу Москва.

Байдън подчерта, че Вашингтон в момента оценява възможностите си да потърси отговорност от Путин. Той отбеляза, че се "обмислят" допълнителни стъпки за санкции срещу Русия след смъртта на Навални, като същевременно отдаде почит на опозиционния лидер за това, че "смело“ се е противопоставял на "корупцията" и "насилието" на правителството на Путин.

Белият дом все още търси повече информация за смъртта на Навални в руска наказателна колония на север от Арктическия кръг, където той беше изпратен преди по-малко от два месеца.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив

Специализирана полицейска операция в Шуменско

В ход е операция за противодействие на престъпността, против нарушаване на политическите права на гражданите, за опазване на обществения ред и осъществяване на превантивна дейност в Шуменско, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР, предаде БТА.  Екипи на дирекцията и Зонално жандармерийско управление във Варна, при Главна..

публикувано на 08.06.24 в 19:56

Полицията в Пазарджик пое охраната на всичките 367 секции в областта

Полицията в Пазарджик пое охраната на всичките 367 секции в областта, в които утре ще се проведат изборите за национален и европейски парламент.  Към момента няма получени сигнали за неизправни машини за гласуване, каза председателят на РИК Антони Върбев.  В районната комисия са получени сигнали да незаконна агитация в деня за размисъл.  Част от тях са..

публикувано на 08.06.24 в 19:39

Представителите на близо 100 СИК в област Благоевград не са се явили за изборните материали

Представителите на близо 100 секционни комисии в област Благоевград не са се явили за получаване на изборните материали. Спешни смени за попълване на състава на секциите са поискани от осем общини. Само в последните няколко часа на електронната поща на Районната избирателна комисия са получени писма с искане за спешни смени в състава на..

публикувано на 08.06.24 в 19:26

Членовете на СИК в Сливен не се притесняват от механизма на вота в неделя

Членовете на СИК в Сливен не виждат нищо притеснително в механизма на вота за Народно събрание и Европейски парламент. Според тях цветните бюлетини и машинния вот няма да забавят или затруднят гласоподавателите и броенето. В Сливенска област в 248 секции ще се гласува смесено – машинно и с хартиена бюлетина. Част от членовете на тези..

публикувано на 08.06.24 в 19:10
 Васил Вълчев

6 секции в Турция все още не са запечатани

Само 6 от общо 166 избирателни секции в Турция все още не са запечатани. Останалите са готови за утрешните избори, съобщи за БНР генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев.  Подготовката на изборите в Турция протича спокойно, благодарение на опита натрупан при предходните пет вота за Народно събрание от 2021 година насам, обясни..

публикувано на 08.06.24 в 18:43

Задържаха мъж заради фалшив сигнал за бомба на летище "София"

27-годишен мъж е арестуван в София, сред като е съобщил, че на летище "София" има поставена бомба. Криминално проявеният мъж е подал сигнала след 16 часа. На летището е извършена проверка. Не е открито взривно устройство. Аеропортът работи нормално.

публикувано на 08.06.24 в 18:35

Байдън и Макрон обсъдиха помощта за Украйна и Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън, който е на официално посещение в Париж, проведе среща с френския си колега Еманюел Макрон в Елисейския дворец. Помощта за Украйна и Газа и кризата в Газа бяха централните теми на разговора. "Ще продължим подкрепата за Украйна докогато и с каквато сила е нужно" - това заяви френският президент Еманюел Макрон в изявлението..

публикувано на 08.06.24 в 18:29