Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлос Насар спечели европейската титла

Снимка: БТА

Карлос Насар защити европейската си титла във вдигането на тежести. Той направи това със световен рекорд за младежи в изхвърлянето от 176 килограма. Това съобщи БТА.

Пред пълните до почти краен предел трибуни на "Арена София" в столицата 19-годишният Насар стигна до златния медал в категория до 89 килограма при мъжете с двубой от 391 (176 кг + 215 кг) килограма.

Втори остана италианецът Антонино Пицолато с двубой от 380  (170 кг + 210 кг) килограма, докато с бронза се окичи Марин Робу от Молдова, който събра сбор от 378 (171 кг + 207 кг) килограма.

Още в изхвърлянето българската суперзвезда е тежката атлетика даде заявка, че ще бъде без конкуренция. Насар направи три успешни опита: на 170, 173 и 176 килограма, като още вторият му осигури титлата в движението, а с третия постави световен рекорд за младежи.

В изтласкването, което е по-силното движение на българина, той стартира с успешен опит от 208 килограма, последван от такъв на 215 килограма. За последния си опит Насар бе заявил тежест от 224 килограма, достатъчна за световен рекорд при мъжете, но не му се наложи да прави такъв след неуспеха на Пицолато на 222 килограма и той се отказа от него.

При последния си успешен опит в състезанието Насар получи болки в долната част на дясното бедро и напусна подиума накуцвайки.

Втори в изхвърлянето със 171 килограма остана Марин Робу. Трети завърши Антонино Пицолато със 170 килограма. Пицолато записа успешен опит от 170 килограма, но след това на два пъти не успя да се справи с тежест от 175 килограма. Абсолютно същото се случи и с арменеца Андраник Карапетян.

В изтласкването след Насар и Пицолато трети се нареди Пьотр Асанояк от Беларус с 207 килограма. 

За България това е четвърта титла от домашното европейско първенство след златните медали на Ангел Русев до 55 килограма, Габриел Маринов до 61 килограма и Божидар Андреев до 73 килограма. 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Костов: Управлението на Симеон Сакскобургготски и на Станишев доведе мафията на власт

Управлението на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев доведе мафията на власт в България . Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България от 1997 до 2001 г., който представи новата си книга "Свидетелства за прехода 2000 - 2009 г.". " Има доказана пълна слепота на полицията и на прокуратурата по отношение на..

публикувано на 02.10.24 в 14:08

Украинските сили се изтеглят от Вугледар

Украинската армия съобщи, че се изтегля от източния град Вугледар в Донецка област, тъй като е изправена пред интензивни руски атаки и риск да бъде обкръжена. "Върховното командване даде разрешение за маневра за изтегляне на частите от Вугледар, за да се спаси личният състав и военното оборудване и да се заеме позиция за по-нататъшни..

публикувано на 02.10.24 в 14:06
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов за кризата в Близкия изток: Държавата трябва да е подготвена за най-лошия сценарий

Рисковете за България при усложняване на ситуацията в Близкия изток ще бъдат обсъдени на заседанието на Съвета по сигурността, което премиерът свиква в 17 часа днес. "Трябва да отчитаме при една ескалация бежанските потоци естествено ще се увеличат. Освен това, терористични действия са възможни на ислямистките организации в европейските страни...

публикувано на 02.10.24 в 13:50
Снимка от дрон (поглед от Арбанаси към Велико Търново) показва изсъхнали борове.

Хиляди декари борови гори са изсъхнали в региона на Велико Търново

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново и близките населени места. Сушата, градушката и заболявания са основните причини за тежкото увреждане на насажденията. Нужна е незабавна санитарна сеч, за да не се превърне районът в гнездо за разпространение на болести и вредители и за намаляване на пожарите, единодушни са местната власт и..

публикувано на 02.10.24 в 13:50
Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

25 българи и членове на техните семейства са заявили готовност да се евакуират от Ливан

Няма информация за пострадали българи след ескалацията на напрежението в региона на Близкия изток през последните часове. Експлозии в Израел, Иран потвърди, че е извършена ракетна атака Израелският премиер Нетаняху: Иран ще си плати Последни данни: Изстреляните срещу Израел ракети са били 180 "Хизбула" обяви, че е отразила израелска..

публикувано на 02.10.24 в 13:18
Атанас Илков

Илков: Към момента няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти...

публикувано на 02.10.24 в 13:02

МОН даде начало на програмата "Силен старт" за деца със СОП или изявени дарби

Министерството на образованието даде начало на програмата "Силен старт" - в помощ на детските градини и училищата с предучилищни групи за деца със специални образователни потребности и с изявени дарби.  За пет години се очаква да бъдат инвестирани над 105 милиона лева. Финансиране ще има и за квалификация на педагогически и непедагогически..

публикувано на 02.10.24 в 12:53