Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сондират за вода във великотърновското село Ресен

Ресен
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Във великотърновското село Ресен започва нов сондаж за питейна вода, с което локалните водоизточници да бъдат увеличени и да се търси решаване на дългогодишния проблем с водния режим в най-голямото село в общината. Заедно с това продължава и работата по техническия проект за свързване на водопроводната мрежа на Ресен с деривацията от язовир "Йовковци". 

До месец се очакват резултати от сондажа и ако те са успешни, каквито са очакванията, следват тестове дали водата е годна за питейни нужди. Това стана ясно след работна среща в Ресен между общинското ръководство на Велико Търново, на водоснабдителното дружество и инициативния комитет от селото.

Най-голямото великотърновско село е на воден режим, а от няколко месеца и съседното село Никюп до археологическия резерват Никополис ад Иструм.

През миналата година в Ресен бяха направени два успешни сондажа. Водата от новите източници вече захранва местния резервоар, но количествата са недостатъчни.

Продължава работата по проекта за допълнително водоснабдяване на Ресен с деривация към язовир "Йовковци", посочиха от Община Велико Търново.

Трасето на довеждащия водопровод вече е напълно уточнено, но минава през имоти на Община Горна Оряховица, за което ще се иска разрешение от Общинския съвет на съседната община.

Междувременно се обмисля и изграждането на нова довеждаща тръба от с. Ресен до с. Никюп. Така след изграждането на връзката с язовир "Йовковци" ще бъдат осигурени необходимите допълнителни водни количества и за двете села, без това да засяга други населени места по деривацията. Предстои предпроектно проучване за връзката Ресен-Никюп, като приблизителната дължина е около 5 км.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Урсула фон дер Лайен критикува германската крайна десница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения от германската крайна десница, като я обвини в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия" - месец преди европейските избори, предаде Франс прес. В речта си на конгрес в Берлин на германския Християндемократически съюз (ХДС, партията, към която принадлежи..

публикувано на 09.05.24 в 00:41

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от "Маркет линкс" изтъкна, че са били анкетирани над 1300 души. 81% от българите ползват..

публикувано на 08.05.24 в 23:02
Стево Пендаровски

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години. "Накрая на този дълъг изборен ден благодаря на всички участници в изборния процес и всички институции,..

публикувано на 08.05.24 в 22:58
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си днес в Никозия, с които започна третата ѝ мисия на острова. Голямата международна подкрепа за..

публикувано на 08.05.24 в 22:54

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че въпросите свързани с климата са един от трите основни приоритета пред правителствата им. В много..

публикувано на 08.05.24 в 22:41

Светът е преживял най-горещия април в историята на измерванията

Месец април е бил най-горещият в света в историята на измерванията. Светът е преживял най-горещия месец април в историята на измерванията, с което се запълва поредица от 11 поредни месеца с подобрени температурни рекорди, съобщи службата за наблюдение на климатичните промени на Европейския съюз, цитирана от световните осведомителни..

публикувано на 08.05.24 в 22:32
Ярослав Димитров - председател на РИК-Плевен.

В Плевенско 261 кандидати се борят за 8 депутатски места

31 листи са регистрирани в 15 МИР – Плевен. 261 кандидати се борят за 8 места в предстоящите парламентарни избори на 9 юни. "Имаме 261 кандидата в 15 МИР – Плевен, които са в 31 листи, от които 20 са на политически партии, а 11 - коалиции от партии. Най-възрастният е на 92 години и е от коалиция "Неутрална България", а най-младият е на 23 от..

публикувано на 08.05.24 в 22:18