Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФК Левски, НСА и 166-ото спортно училище почетоха паметта на Васил Левски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Футболен клуб Левски, Националната спортна академия "Васил Левски" и 166-ото спортно училище "Васил Левски" почетоха днес 151-годишнина от смъртта на своя патрон - Апостола на свободата Васил Левски. 


Изпълнителният директор на "сините" Даниел Боримиров, членът на Управителният съвет на клуба Борислав Георгиев, директорът на Академия „Левски“ Елин Топузаков, старши треньорът на представителния отбор Николай Костов, треньорският щаб и футболистите на Левски поднесоха венци и цветя и се преклониха пред паметта на Васил Левски на паметника му в центъра на София.

"Не са нужни думи, а дела. Това е заветът на Апостола, който се опитваме да спазваме и да следваме неговия пример", коментира изпълнителният директор Боримиров.

"Не знам в Левски да сме били разединени", каза още той.

"Нека видим първо кои са всички кандидати за президенти на БФС и тогава ще научите нашето становище", каза още шефът на "сините".


С факелно шествие, поетичен рецитал, венци и цветя Национална спортна академия отдаде почит към своя патрон – Васил Левски, отбелязвайки 151 години от неговата гибел. Академичната общност, официални гости, ученици и деца се поклониха пред безсмъртния подвиг на Апостола на свободата. Във възпоменателната церемония, предвождана от Студентския съвет на НСА, ректорът проф. Красимир Петков и академичното ръководство поднесоха венец и цветя.


Сред официалните гости на събитието бяха кметът на район „Студентски“ Петко Горанов, ректорът на НСА (в периода 2003-2012 г.) проф. Лъчезар Димитров, ректорите на Висшето училище по телекомуникации проф. Миглена Темелкова и на Лесотехническия университет - проф. Иван Илиев, членовете на Съвета на настоятелите Михаил Кръстев, Димитър Дилчев и Елена Атанасова, председателят на ВОН-КНСБ проф. Лиляна Вълчева, шесткратната световната шампионка по самбо Мария Оряшкова, директорите на 23 ДГ „Здраве“ - Милена Митова и на 191-во ОУ – Савина Игнатова и др.


В програмата, осъществена от Олимпийския клуб на НСА, участваха деца от 23-та детска градина „Здраве“, както и ученици от няколко столични училища - 191-во ОУ „Отец Паисий“, 35-то СЕУ „Добри Войников“ и Националната финансово-стопанска гимназия, водени от техните учители. 


Всички те посетиха след честването Образователния и олимпийски център на НСА, където научиха интересни факти за историята на Академията и за спортната слава на страната ни от докторант Ваня Йорданова.


"Не случайно Национална спортна академия носи името на Апостола на свободата. Чрез спорта ние изразяваме своята свобода, своето желание за израстване и просперитет. До голяма степен ние се опитваме да изпълняваме неговите завети, защото спорта не търпи компромиси и когато гледаш своята работа и я свършиш добре, смятам, че цялата нация се гордее с постигнатите високи спортни резултати" ,това заяви ректорът на Национална спортна академия "Васил Левски" проф. Красимир Петков.


Глава пред святото дело на Дякона сведоха учителите и учениците от 166-то спортно училище "Васил Левски" в столицата. Училищната общност поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в парка „Герена".  Кметът на район „Подуяне“ – инж. Кристиян Христов, награди отличените ученици в конкурса, организиран от СО район “Подуяне“ за есе, рисунка и мултимедиен проект на тема: „Левски – името на свободата“.


"Скъпи деца, уважаеми учители и директори, уважаеми гости, сънародници, днес е денят в който почитаме един от най-славните герои на нашата родина - Васил Левски. Преди 151 години неговото дело, неговият завет беше прекъснат. Не е достатъчен един ден, в който да отдадем почитта си към Васил Левски, трябва да го почитаме всеки ден. Поклон! – инж. Кристиян Христов


Наградени ученици от 166. СУ "Васил Левски":

Иян Златанов от 6. Б клас - награден в конкурса за рисунка;

Иванина Иванска от 7. А клас - наградена в конкурса за есе;

Никола Николов от 8. А клас  - награден в конкурса за мултимедийни проекти.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Григор Димитров

Григор Димитров срещу австриец или японец в Рим

Първата ракета на България Григор Димитров ще играе срещу победителя от двубоя между Себастиан Офнер (Австрия) и Йошихито Нишиока (Япония) във втория кръг на турнира по тенис от сериите "Мастърс" 1000 на клей в италианската столица Рим с награден фонд 9 милиона евро. Българинът е поставен под номер 8 в схемата и почива на старта. Димитров, който е 10-и..

публикувано на 06.05.24 в 14:52
Шаби Алонсо

И след изравнения европейски рекорд: Алонсо вижда неща за подобрение в Байер

Старши треньорът на Байер (Леверкузен) Шаби Алонсо все още вярва, че отборът му има потенциал да се подобри, след като в неделя продължи серията си без загуба до 48 мача във всички турнири, за да изравни рекорда в европейския футбол като цяло. Шампионът на Германия разгроми Айнтрахт (Франкфурт) с 5:1 в Бундеслигата в неделя, за да изравни рекорда на..

публикувано на 06.05.24 в 14:07

Кливланд продължава напред в НБА

Донован Мичъл отбеляза 39 точки, а Кливланд Кавалиърс победи със 106:94 Орландо Медик в седмия мач от серията и продължава на полуфиналните плейофи на Източната конференция на Националната баскетболна асоциация (НБА). Мичъл, който вкара 17 точки в третата четвърт, записа 15 от 17 опита при наказателните удари и добави 9 борби. Карис ЛеВърт добави 15..

публикувано на 06.05.24 в 10:54

Почина архитектът на първата световна титла на Аржентина

Футболният треньор Сесар Луис Меноти е починал на 85-годишна възраст, съобщи Аржентинската футболна асоциация (АФА) в неделя. Той остава в историята като наставник на националния отбор на Аржентина при спечелването на първата световна титла на отбора през 1978 г. Меноти, който е играл за Росарио Сентрал, Бока Хуниорс и Сантос, започва треньорската си..

публикувано на 06.05.24 в 09:23

Ювентус удържа Рома

Рома и Ювентус завършиха 1:1 в дербито от 35-тия кръг на Серия А.  Ромелу Лукаку откри за домакините в 15-ата минута, а Бремер изравни в 31-вата.  Мачът изобилстваше от положения и пред двете врати, а отборите удариха и по една греда, като все пак по-чистите положения бяха за Ювентус, но гостите бяха отказани от отличните изяви на младия вратар на Рома..

публикувано на 06.05.24 в 05:55

Първа победа на Ландо Норис във Формула 1

Ландо Норис с Макларън спечели първата си победа във Формула 1 в Маями с късмет. Той стартира пети и при боксовете излезе начело преди да смени гуми, когато Кевин Магнусен и Логан Сарджънт се удариха, което извади колата на сигурността начело на колоната. Норис получи възможност за много по-бърз бокс спрямо съперниците си, като до началото на..

публикувано на 06.05.24 в 05:48

Андрей Рубльов спечели мастърс турнира в Мадрид

Андрей Рубльов спечели титлата от турнира по тенис от сериите "Мастърс" на клей в Мадрид с награден фонд от 7,7 милиона евро. На финала поставеният под номер 7 в схемата руснак победи драматично след обрат с 4:6, 7:5, 7:5 Феликс Оже-Алиасим за два часа и 47 минути.  В първата част канадецът поведе с 4:1 и два пробива, взимайки аванс в мача. След това..

публикувано на 06.05.24 в 05:40