Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков: Правителството работи добре и стресът ще по-малък, ако има по-малко смени

Кирил Петков
Снимка: Радио Пловдив

Правителството работи добре и колкото по-малко смени има в него, толкова ще е по-малко стресът за обществото, заяви в Пловдив съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Позицията на неговата формация и на "Демократична България" за поста външен министър остава непроменена.

По думите на Петков най-важното е да има съгласие между партньорите в управлението за ключовите реформи в следващите 9 месеца:  

"Когато започна войната, ние нямахме никакви други възможности за доставки, освен тези от "Лукойл". Сега всички успяхме с такъв плавен период да се случи спирането на дерогацията, че да не се усетят цените", заяви в Пловдив Петков в отговор на на твърдението на Делян Добрев от ГЕРБ, че за по-малко от две години България е платила 10 млрд. лв. на режима на Путин.

"От една година слушаме левчета, милиарди, а всички знаем, че те даже не са актуални. Моят въпрос към него (б.р. Делян Добрев) е, дали и той е заредил от бензиностанцията на "Лукойл" резервоара си и по този начин е подпомогнал ужасния режим на Путин? Знаем, че когато започна войната, ние нямахме никакви други възможности за доставки, а сега всички успяхме да направим така да се случи спирането на дерогацията, с такъв плавен период, че да не се усетят цените. И всички знаехме, че ако го бяхме направили за три дни, щяхме да усетим стрес в системата", коментира Петков. 

На въпрос дали има вече разбирателство с ГЕРБ за ротацията, Петков посочи, че прекалено много се говори за позиции. 

"Всъщност истинският въпрос е, какво искаме да случим в следващите девет месеца като реални действия, реални реформи и положителни неща за българските граждани. На базата на тези цели, които си поставяме, трябва да кажем, каква искаме да бъде структурата на правителството, така че да има стабилност, за да се постигнат тези цели. За мен темата за ротацията е толкова важна, колкото е темата за регулаторите, да не кажем, че те са по-важни", подчерта той. 

Според него много по-важно е да има реформи в тези структури, които не са били реформирани с години, като Комисията за защита на конкуренцията, Висшия съдебен съвет и съдебната система. 

Що се отнася до ротацията и думите на премиера Денков, че на 6 март подава оставка, съпредседателят на "Продължаваме промяната" беше категоричен:

"Аз го уважавам за това. Така се прави, като си си дал думата, я правиш, а не започваш да се увърташ. Не, той е казал, че ще си подаде оставката и трябва да си я подаде, и аз го подкрепям. Както подкрепям и Мария Габриел да бъде премиер". 

На въпрос кой ще е външният министър Петков заяви, че позицията на "Продължаваме промяната" не се е променила и че трябва да има симетрия. Той добави, че един път завинаги трябва да се направят промените, за които българите от 30 години знаят, че не се случват.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед по залез от Санторини към о-в Тирасия.

Скали и пясък се срутиха на гръцкия остров Тирасия, няма пострадали

Голямо срутване на земни маси на гръцки остров. Няма пострадaли, само материални щети. Властите вземат спешни мерки за туристическия сезон. По чудо няма жертви и пострадали от голямо срутване на скали и пясък на остров Тирасия, който се намира само на една миля от Санторини. Тонове земна маса се свлече до пристанището на острова. Има..

публикувано на 28.04.24 в 12:00

Ирландия обмисля закон за връщане на мигранти в Обединеното кралство

Ирландският министър-председател Саймън Харис поиска от министъра на правосъдието на страната му да внесе законодателство в кабинета, което да позволи на търсещите убежище да бъдат връщани обратно в Обединеното кралство. Министърът на правосъдието Хелън Макенти обяви по-рано през седмицата, че 80% от последните пристигнали в Република..

публикувано на 28.04.24 в 11:40

Гърция: Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище

Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище са извършени в гръцкия град Патра. В ареста са 19 души за продажба на наркотици в училища в град Патра. Четирима от задържаните са ученици и девет родители, чиито деца са участвали в разпространението на наркотици в училищата. Родителите са обвинени в липса на контрол..

публикувано на 28.04.24 в 11:35
Камелия Нейкова

Камелия Нейкова: Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник е Сиела Норма. Това съобщи в интервю пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК. Комисията за провеждане на обществената поръчка вчера е разговаряла и води преговори с фирмата, допълни Нейкова...

публикувано на 28.04.24 в 10:41
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Сглобка с ГЕРБ - това е поредната манипулация на госпожа Нинова

Сглобката с ГЕРБ е поредната манипулация на госпожа Нинова. Това заяви пред БНР  Ваня Григорова, лидер на "Солидарна България". Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент Ваня Григорова влиза в тройна коалиция за вота. Името ѝ: "Солидарна България" "Тя се опита да счупи коалицията още преди..

публикувано на 28.04.24 в 10:35
Парламентът свали председателя си Росен Желязков.

Политически кръстопът и обществено недоволство - кои бяха най-важните новини от седмицата

Последната седмица на април премина под знака на обществено недоволство и на политически кръстопът в навечерието на поредната предизборна кампания. Продължиха споровете и скандалите между бившите партньори в управлението.  Малко преди края си 49-ият парламент свали председателя си. Росен Желязков си отиде с гласовете на "Продължаваме..

публикувано на 28.04.24 в 09:49

Златен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900 000 паунда

Златен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба "Титаник", е бил продаден за 900 хиляди паунда, предаде Би Би Си. Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда. Часовникът е принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор. След данъци и други такси купувачът на артефакта ще плати 1 милион и 175 хиляди паунда. От аукционната..

публикувано на 28.04.24 в 08:49