Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Лазарова: Технологията на гласуване няма да реши изборните проблеми

| Интервю
Ива Лазарова
Снимка: Личен архив

"Има достатъчно време преди европейските избори. Такава е идеята - да има достатъчно добавена стойност, която да бъде използвана от различните заинтересовани страни, за да се постави началото на ефективно сътрудничество по работата за по-добрата организация на изборния процес". 

Това каза пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда и член на Обществения съвет към ЦИК, който днес организира кръгла маса "10 години ОСЦИК - анализ на изборния процес и препоръки преди изборите за Европейски парламент".

Тя съобщи обаче, че на събитието няма да има представители на ЦИК:

"Може би нямат интерес, може би имат твърде много работа преди предстоящите частични местни избори на 10 март, но щеше да е хубаво те като основен играч, свързан с организацията и администрирането на изборния процес, да бяха представили техните най-големи опасения и предизвикателства пред организацията на предстоящите избори за ЕП. Надяваме се те в последствие да се информират за дискусиите и те да са полезни в тяхната работа, защото Общественият съвет се стреми да подпомага тяхната дейност и да бъде коректив, когато това е възможно". 

"Гражданските организации са задължителен елемент за добре функциониращите демократични процеси, особено в контекста на изборите. Често медиите и избирателите разчитат на нашата помощ, когато стане въпрос за провеждането на изборите. Ще се опитаме днес да поговорим, да обсъдим всички тези теми, част от които вече се превръщат в хронични проблеми, и да дадем отново решения и предложения за справяне с тях", обясни Лазарова в интервю за предаването "Преди всички". 

Относно последните избори тя напомни, че отново сме ударили негативен рекорд - 15.46% са недействителните гласове, подадени за листите за общински съветници, средно на територията на страната

"Изгледахме десетки видеа и стотици часове видеозаписи от края на изборния ден в секциите, за да влезем в детайл по отношение на причините за недействителните бюлетини. Разгледахме също съдебни решения, които вече са приключили", посочи Лазарова, като уточни, че това се прави, за да се сравни дали това, което се вижда от видеонаблюдението, и това, което са преценили вещите лица, че се е случило в секциите, и в последствие съдилищата, съвпада. На днешното събитие ще бъде разказано в детайл за причините и характера за тези недействителни бюлетини, дали работата на секционните комисии е била по правилата и можело ли е да се намалят проблемите с преброяването и отчитането на резултатите в края на изборния ден. 

По думите ѝ именно видеонаблюдението е показало болните места и проблемите в изборния процес, както и слабото обучение и понякога незаинтересованост от страна на СИК-овете. Тя подчерта, че и от последните местни избори през есента на миналата година поуки не е имало. Според нея методическите указания за хората от комисиите могат да бъдат опростени така, че те да не се оплитат в юридическия изказ

Има редици механизми, които могат да бъдат извървени, за да бъдат отстранени слабостите, смята Ива Лазарова. Тя наблегна на тайминга на обученията, на заинтересоваността на хората в комисиите. 

"ЦИК е постоянно действащ орган и не би следвало да работи само преди съответните избори. Спокойно може да се занимае с анализи, с по-добри обучения, с разработване на обучителни материали". 

Мястото на машините в изборния процес също ще бъде коментирано днес на кръглата маса. Според нея технологията на гласуване по никакъв начин няма да разреши проблемите на изборния процес. 

Днес ще бъде разисквана и ролята на социологическите проучвания в рамките на изборния ден. Информация от кухнята ще изнесат представители на агенциите, обяви Лазарова. 

Цялото интервю на Веселина Миланова с Ива Лазарова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 40 родителски организации подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които бяха приети  с голямо мнозинство в Народното събрание. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Родителските организации се позовават на Конституцията на..

публикувано на 25.08.24 в 11:30
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

WSJ: Сухопътната операция на Украйна Курска област е осъществена без знанието на САЩ

Сухопътната операция на украинската армия в руската Курска област е осъществена  без знанието на Съединените щати, които  до момента избягват да обсъждат въпроса. Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставени източници. Според американския вестник, с настъпателните действия при Курск Володимир Зеленски е направил рискован..

публикувано на 25.08.24 в 11:26

Властите в Атина с призив към жителите: Ползвайте по-малко вода

Заради сухото време в Гърция, властите призоваха жителите на Атина да ползват по-малко вода. Сушата засили проблема с недостига на вода в Гърция. В Атина включиха извънредни резерви за захранване на столицата с вода и приканват населението да ограничи потреблението, съобщиха днес от компанията по водоснабдяване. Вече 14 области в страната са..

публикувано на 25.08.24 в 11:18

По-драстичен режим на водата – единствено краткосрочно решение за бедстващите свищовски села

Единственото възможно краткосрочно решение за бедстващите без вода свищовски села е въвеждането на още по-драстичен режим на водоподаване , заяви пред протестиращите от село Хаджидимитрoво заместник-управителят на водоснабдителното дружество Росен Трифонов. Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема. Заедно с жителите на Горна..

публикувано на 25.08.24 в 11:06

ИПИ: За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура

За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика, публикуван в редовния му седмичен бюлетин. На базата на  данни от Евростат става ясно, че  само в Словения и Естония стойността на вложените средства е по-ниска, като двете държави са с 3 до 5 пъти по-малко..

публикувано на 25.08.24 в 10:50

Китай изрази силно недоволство от новите санкции на САЩ

Китай изрази "силно недоволство" заради нови американски санкции срещу местни компании. Ограниченията бяха наложени заради предполагаема китайска подкрепа за руските действия в Украйна.  "Китай настоява САЩ незабавно да прекратят неправилните си практики и ще предприемат необходимите мерки за решителна защита на законните права и интереси на..

публикувано на 25.08.24 в 10:16
Израелски изтребител изстрелва ракети близо до ливанско-израелската граница, 25 август 2024 г.

Един загинал при израелските удари срещу "Хизбула" в Южен Ливан

Един човек е убит при израелските удари срещу цели на групировката "Хизбула" в Южен Ливан. Това съобщиха от ливанското външно министерство, след като Тел Авив  предприе превантивни действия заради подготвяна мащабна атака от страна на шиитското движение. Загиналият е боец на групировката, той е убит при удар с дрон по автомобила му в южното..

публикувано на 25.08.24 в 10:06