Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има 19 квоти в 9 спорта за Игрите в Париж до момента

Стефка Костадинова
Снимка: БТА

19 квоти в 9 спорта са спечелили българските спортисти за олимпийските игри в Париж до момента. Това сподели президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова по време на срещата с медиите посветена на 100-годишнината от създаването на леката атлетика в България.

Олимпийската шампионка и световна рекордьорка в скока на височина призова за обединение и честна игра в спорта и допълни, че българските спортисте са най-добрите посланници на страната ни по света.

"Леката атлетика е моята спортна любов. Тя ме направи известна. Даде ми самочувствие и сила. Успехите, които постигнах не са само мои, но и на моя клуб, и треньори, така че поклон пред всички лекоатлети и поклон пред царицата на спортовете", коментира Стефка Костадинова, олимпийска шампионка от Атланта 1996 и сребърна медалистка от Сеул 1988.

"Аз съм от едно поколение, което нямаше идеи, но имаше идеали. Затова пожелавам на всички млади български атлети да има идеи. Ние трябва да си спомняме за нашите големи атлети", подчерта Янко Братанов, европейски шампион и рекордьор от Мюнхен 1976, шесто и седмо място на Олимпиадите в Монреал 1976 и Москва 1980.

Един от именитите ни състезатели и треньори Янко Братанов наскоро се завърнал и отново работи в България, подобно друг легендарен наставник Илиян Пищиков, който вече се занимава с щафетите в националния тим, разкри президентът на Българската федерация по лека атлетика Иван Колев.

Костадинова си спомни за Игрите в Сеул с думите, че очаквала силна Олимпиада, но вероятно е подценила самото състезание. "Стартът във високия скок бе към края на Игрите и аз преживях резултатите на всички българи преди мен. Като че ли не ми останаха сили от емоции. Може би Господ реши да остана втора и слава Богу, защото, ако бях станала олимпийска шампионка, щях да се откажа от спорта. Това, че останах втора беше голям шок за мен и така останах в спорта до 1996 година и Атланта. За тази Олимпиада много вярвах и тренирах, а явно Господ ме обича и успях да спечеля. Тогава след като скочих 205 см и разбрах, че ставам олимпийска шампионка се отпуснах, иначе имах сили и щях да скоча 210 см", разказа великата лекоатлетка и продължи:

"Дай Боже българка да стане световна и олимпийска шампионка и да направи световен рекорд. Този рекорд си е наш и няма да го даваме на никой."

"Следя всички състезания и ми се иска да давам сили на нашите спортисти. Вярвам, че нашите атлети ще допишат златната ни история", каза Костадинова и добави, че се надява българските специалисти, които работят в чужбина, да се върнат в родината.

"Моят съвет към младите български спортисти е да са по-спокойни и всяка федерация да има специалист психолог", заяви още Стефка Костадинова, а на въпрос как съхранява позитивизма си, тя коментира: "Аз съм позитивен човек и обичам да се заобикалям с хора, които създават позитивна атмосфера. Не обичам агресивните хора. Възхищавам се на тези, които знаят за какво се борят и тези, които остават верни на приятелите си. Научила съм, че големият спортист не мрънка. Големият е голям, защото не мрънка, а мрънкат малките."

В края присъстващите коментираха въпроса за потенциалното изграждане на стадион за лека атлетика в България, споменавайки вариантите стадион "Академик" в София да стане чисто атлетически или Националният стадион "Васил Левски" да се използва основно за лека атлетика, при изграждането на нов футболен стадион в бъдеще.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Новак Джокович

Новак Джокович взе и олимпийското злато

Носителят на 24 титли от Големия шлем Новак Джокович спечели и олимпийското злато. На финала в Париж сърбинът се наложи над испанеца Карлос Алкарас със 7:6 и отново 7:6, в мач продължил 2 часа и 52 минути. Така Джокович добави към легендарната си кариера и последното нещо, което липсваше в списъка му от постижения - олимпийския златен..

публикувано на 04.08.24 в 18:43
Божидар Саръбоюков

Божидар Саръбоюков отпадна в квалификациите

Божидар Саръбоюков отпадна в квалификациите на скок дължина на турнира по лека атлетика на Игрите в Париж. 19-годишният дебютант на Олимпиада завърши 14-и в класиране със 7.87 метра, като остана само на 4 сантиметра от място във финала, за който се класираха най-добрите 12 от пресявките. Младокът направи два неуспешни опита, след което в..

публикувано на 04.08.24 в 15:29

Светлана Каменова приключи на четвъртфиналите участието си в Париж

Състезателката ни по бокс Светлана Каменова не успя да спечели втори медал за България от Летните олимпийски игри в Париж.  На четвъртфиналите представителката ни в категория до 57 килограма допусна поражение от поставената под номер едно в дивизията Лин Ю Тин /Тайван/.  Каменова не успя да си гарантира място на почетната стълбичка и минимум бронзово..

публикувано на 04.08.24 в 12:32
Божидар Саръбоюков

Двама българи на Олимпиадата днес

Тридесет и един комплекта медали ще бъдат раздадени по време на 9-тия ден на олимпийските игри в Париж. Двама българи ще вземат участие на Игрите днес.  В турнира по лека атлетика, Божидар Саръбоюков ще участва в квалификациите в сектора на скок дължина, които започват точно в 12-сет часа.  Квалификационната норма за финала във вторник е..

публикувано на 04.08.24 в 10:23

Барселона победи Реал Мадрид в контрола

Отборът на Барселона се наложи с 2:1 над Реал Мадрид в контролна среща. Макар и с неофициален характер, мачът в Ийст Ръдърфорд предизвика голям интерес, а двата тима се постараха да оправдаят очакванията.  Барса стигна до успеха с две попадение на Пау Виктор , а за Реал се разписа Нико Пас . Срещата беше прекъсната още в началото заради..

публикувано на 04.08.24 в 06:50

Медалистите от осмия ден на Олимпиадата в Париж

Медалисти от осмия ден на Олимпийските игри в Париж - 29 финала: спортна стрелба, 25 метра пистолет, жени: 1. Джи-ин Ян (Република Корея)   - 37 точки 2. Камий Йеджейевски (Франция)   - 37  3. Вероника Майор (Унгария)      - 31 ловна стрелба, скийт (мъже): 1. Винсънт Ханкок                - 58 точки 2. Конър Лин Принс (САЩ)         - 57  3. Мен Юан Ли..

публикувано на 04.08.24 в 06:38

Лудогорец разгроми Арда

Лудогорец постигна очаквана победа над тима на Арда в среща от 3-тия кръг в Първа футболна лига. Разградските футболисти доминираха през по-голямата част от двубоя и спечелиха с 5:1 Старши треньорът Георги Дерменджиев беше дал почивка на голяма част от своите титуляри. Головата серия откри Сон в 8-та минута след подаване на Дани Групер. В 44-та..

публикувано на 03.08.24 в 23:07