Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 2022 г.:

Ръст със 75% на приходите от дейността на строителните предприятия в Благоевградско

Снимка: Ерол Емилов

В област Благоевград със 75% са се увеличили приходите от дейността на строителните предприятия за 2022 година. Това сочат данните на Националния статистически институт.

От дейността си строителните предприятия са реализирали общ приход от 1,266 млрд. лева. Най-голям ръст, близо 90 процента спрямо предходната година, се отчита в гражданското строителство, което включва изграждане на пътища, мостове, тунелни съоръжения, самолетни и хеликоптерни писти, електропроводи и далекосъобщителни линии. Тук реализираните приходи са близо 1 милиард лева. 

Сградното строителство - жилищно и нежилищно, е на втора позиция с близо над 272 милиона лева и ръст от 74 процента. Близо 40 милиона лева са приходите от ремонти и поддържане.

Спад е регистриран само при жилищното строителство - с  5 процента спрямо 2021 година, сочат още данните на статистиката.


Снимка: НСИ

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВМРО регистрира листите си за изборите

ВМРО регистрира в ЦИК листата си за европейските избори и в Районната избирателна комисия - за извънредните парламентарни избори в София. Водач на листата за Европарламента е Ангел Джамбазки, на второ място е друг настоящ евродепутат - Андрей Слабаков.  Джамбазки е начело и в столичния 25 МИР. Листите в 23 и 24 МИР ще води общинският съветник Карлос..

публикувано на 04.05.24 в 13:59

Оркестър "Сияние" ще гостува "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е на живо, изпълнена от русенския оркестър "Сияние". В състава му..

публикувано на 04.05.24 в 13:32

Благотворителен базар в храм в Горна Оряховица събра 2000 лв. за операция на млада жена в Турция

Благотворителен великденски базар в храма "Свети Три светители“ в Горна Оряховица събра две хиляди лева. Парите са за лечението на млада жена, която има нужда от операция в Турция, за да ходи нормално.  27-годишната Силвия Пенева се нуждае от 19 500 евро за операция в Турция. У нас е претърпяла 17 операции на краката си: "Левият ми крайник..

публикувано на 04.05.24 в 13:30

Очертава се поражение за партията на Сунак на местните избори в Англия и Уелс

Продължава преброяването на гласовете в местните избори в Англия и Уелс, но вече се очертава катастрофално поражение за управляващата Консервативна партия на премиера Риши Сунак. Окончателните резултати от проведените в четвъртък избори ще станат известни едва утре късно вечер, но вече може да се каже, че консерваторите търпят най-тежкото си..

публикувано на 04.05.24 в 13:25
Рилски манастир

Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение

Стотици се очакват за Богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир Стотици миряни и посетители се очакват за богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир. Службата започва в 23 ч. и продължава докъм 3 часа след полунощ. През Великденските празници в района на Светата обител ще има засилено полицейско..

публикувано на 04.05.24 в 12:39
Трявна

За тревненските първомайстори и църковната архитектура

Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. В полунощ в храмовете в цялата страна ще бъде възвестено Христовото Възкресение. Църквата, която събира, е дело на прочути или пък неизвестни майстори и за техния усталък се разказват легенди, но сега ще наблегнем на фактите.  За..

публикувано на 04.05.24 в 12:29

Свличане на камъни и земна маса затрудни движението през Кресненското дефиле

Свличане на камъни и земна маса затрудниха движението през Кресненското дефиле тази сутрин. За повече от час активна е била само едната лента, като трафикът се е осъществявал поетапно в едната и другата посока. Екипи на Областно пътно управление и пътно поддържащата фирма с тежка техника са разчистили пътното платно, но заради падналите..

публикувано на 04.05.24 в 12:24