Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драма с дузпи на Рома - Фейенорд (резултатите в Лига Европа)

Спасяване на вратаря на Рома Миле Свилар.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спарта (Прага), Олимпик (Марсилия), Спортинг (Лисабон) и италианския Рома се присъединиха към Карабах (Азербайджан), Фрайбург (Германия), Бенфика (Португалия) и Аякс и очакват жребия за осминафиналите на турнира на УЕФА Лига Европа.

Най-драматично беше на мача Рома – Фейенорд в италианската столица на Стадио Олимпико, където двата отбора завършиха 1:1 и повториха резултата от преди седмица в Нидерландия. Продълженията не предложиха нови голове и се стигна до дузпи, при които домакините триумфираха с 4:2. В герой за Рома се превърна вратарят Миле Свилар, който спаси изстрели на Давид Ханцко и Алиреза Джакханбаш. За домакините вкараха Леандро Паредес, Брайън Кристанте, Хусем Ауар и Никола Залевски при последния удар. Ромелу Лукаку пропусна при второто изпълнение. Головете в редовното време бяха отбелязани в рамките 10 минути -Сантяго Хименес откри за Фейенорд в 5-ата, а Лоренцо Пелегрини изравни в 15-ата.

Спарта (Прага) пък се наложи с 4:1 над турския Галатасарай, въпреки че треньорът им Бриан Приске трябваше да прави състава без общо трима липсващи титуляри по различни причини. Резултатът беше 1:1 20 минути преди края на мача, когато обаче защитникът на турците Каан Айхан беше отстранен с червен картон. В рамките на последния четвърт час чехите обаче решиха всичко. Отлично се включиха резервите Ярослав Зелени и Индрит Тучи, които изработиха гола за 2:1. Албанецът скочи в наказателното поле и малко странно удари топката с глава, но тя се оказа неспасяема за вратаря Муслера. А същият този Тучи подаде на Лукас Хараслин за решаващия трети гол, реализиран в 80-ата минута. Ян Кухта оформи крайното 4:1 в 6-ата минута на добавеното време.

Също в края на мача и Марсилия стигна до комфортна победа с 3:1 над украинския Шахтьор (Донецк). Георгий Судаков откри за украинците в 12-ата минута, а Пиер-Емерик Обамеянг изравни в 23-ата. Исмаила Сар в 74-ата и Джофри Кондогбия в 81-ата дадоха увереност на новия треньор на тима  Жан-Луис Гасет, който беше назначен през седмицата.

Спортинг (Лисабон) си беше гарантирал преднина от 3:1 при гостуването още в Берн, а сега се задоволи само с 1:1 с Йънг Бойс на своя стадион Жозе Алваладе. Дежурен делегат на УЕФА за тази среща беше заместник-изпълнителният директор на БФС Христо Запрянов.

Всички резултати: Рен - Милан 3:2, Фрайбург - Ланс 3:2 след продължения, Карабах - Брага 2:3 също след продължения, Тулуза - Бенфика 0:0, Рома - Фейенорд 1:1 след продължения, при дузпите 4:2, Марсилия - Шахтьор Донецк 3:1, Спарта (Прага) - Галатасарай 4:1 и Спортинг (Лисабон) - Йънг Бойс 1:1. Напред продължават Фрайбург, Карабах, Милан, Бенфика, Рома, Марсилия, Спарта Прага и Спортинг Лисалбон.


По публикацията работи: Владислав Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хуан Баутиста Торес

Аржентинец спечели "Чалънджър" в Добрич

Хуан Баутиста Торес от Аржентина спечели титлата на сингъл на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Добрич с награден фонд 36 900 евро на кортовете на ТК "Изида". На финала Торес направи обрат и победи руснака Иван Гахов с 5:7, 6:0, 7:5 за 2:27 часа. На двойки трофея спечелиха Александър Мерино (Перу) и Кристоф Негриту..

публикувано на 24.08.24 в 17:35
Джон Флорвиъс

Черно море привлече центъра Джон Флорвиъс

Баскетболният Черно море привлече Джон Флорвиъс, съобщиха на официалната си фейсбук страница от варненския тим. "Джон Флориъс е нашето следващо попълнение, което ще заеме ключовата позиция център в отбора! Той идва при нас със сериозен опит и шампионски дух, след като миналия сезон стана шампион с отбора на Рилски Спортист. Вярваме, че..

публикувано на 24.08.24 в 17:21
Брайтън победи Манчестър Юнайтед с 2:1

Брайтън повали Манчестър Юнайтед с гол в добавеното време

Брайтън победи Манчестър Юнайтед с 2:1 у дома на "Амекс Стейдиъм" в мач от втория кръг на английската Висша лига. Двубоят започна с натиск на гостите, но до средата на първото полувреме те нямаха точен удар. В 32-та минута ветеранът Дани Уелбек засече подаване по земя на Кауро Митома и изведе "чайките" напред в резултата. В ответната атака..

публикувано на 24.08.24 в 16:43
Пламен Милушев

Ясни са финалистите на държавното първенство по тенис

Действащият шампион на страната в зала Пламен Милушев и вицешампионът Симон-Антони Иванов ще спорят за титлата на Държавното първенство по тенис на открито при мъжете. Надпреварата с общ награден фонд 10 хиляди лева се провежда на червените кортове на ТК "Левски" в София. Водачът в схемата и финалист на закрито Симон-Антони Иванов победи в..

публикувано на 24.08.24 в 16:12
Христо Стоичков се срещна с жители и гости на Бяла

Стоичков: Винаги съветвам децата да се учат и да спортуват

Христо Стоичков се срещна с жителите и гостите на Бяла. Повече от час и половина той раздава автографи и се снима с хората в новопостроения експоцентър "Уста Колю Фичето". "Искам да виждам усмихнати хора. Така се зареждам. Всички се радват и казват как прославям България, но аз съм го направил благодарение на моите колеги, семейството,..

публикувано на 24.08.24 в 14:54
Логан Сарджънт претърпя тежка катастрофа

Сарджънт катастрофира тежко преди Гран При на Нидерландия

Пилотът на Уилямс - Логан Сарджънт, претърпя тежка катастрофа по време на третата тренировка в Гран При на Нидерландия във Формула 1, поставяйки участието му в квалификацията по-късно днес под въпрос. 23-годишният американец изгубил контрол, излезе от пистата, след което колата му се запали. Сарджънт се отърва без контузии, но свободната..

публикувано на 24.08.24 в 14:39
Хуан Искиердо (в синьо и черно)

Уругвай спря футбола заради здравословното състояние на Искиердо

Уругвай отложи всички футболни мачове за уикенда заради "деликатното здравословно състояние на Хуан Искиердо", след като защитникът на Национал колабира по време на мача срещу Сао Пауло за Копа Либертадорес. Искиердо, който замени Себастиан Коатес на полувремето, падна на земята в безсъзнание в 84-ата минута, без да влиза в контакт с друг..

публикувано на 24.08.24 в 14:31