Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Йончева: Необходими са инвестиции и политическа воля за защита от подслушване

| Интервю
Елена Йончева
Снимка: БГНЕС

Следи от шпионския софтуер „Пегас“ са открити в телефона на евродепутата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева. Това съобщи самата тя в интервю пред БНР.

Тя е разбрала преди 3 дни, във вторник, при проверка на IT системите в ЕП. Следи от този зловреден софтуер, който шпионира са открити и на телефоните други евродепутати и служители в ЕП.

„Необходими са конкретни инвестиции, политическа воля, защита от подслушване, както и ясни гаранции от тези, които предлагат подобни  инструменти – софтуери, че ще бъдат използвани само за националната сигурност на съответните държави. А досега такива гаранции няма“, каза Йончева в предаването „РадиоТочка“.

„Очаквам службите на ЕП да дадат конкретна информация. Моите позиции като журналисти  и евродепутат са публични. Темата за Пегас е актуална в европейските институциите. Важно е да се установи контрол и да се затворят повече вратички за използване на подобни софтуери“, препоръча Елена Йончева.

Тя обясни, че Пегас е софтуер, който е и произведен  в Израел и може да се инсталира незабелязано в мобилни телефони със системите „Андроид“.

„Преди няколко дни направих рутинна проверка на своя телефон  в IT службата на ЕП и техниците ме информираха, че на 30 октомври е имало тежка атака. И аз очаквам анализ на съответната служба, дали тази атака е била успешна и с какъв шпионски софтуер е използван“, разказа евродепутатът.

И коментира: „Въобще подслушванията на политици и журналисти, хора от бизнеса, за съжаление, вече не са изненада за никого и като че ли свикнахме, че терминът личен разговор не съществува и дори когато не е само по телефона, а и когато разговаряме през онлайн платформи“.

За гласуването за геномни технологии, за разхлабване на режима в Европа, Йончева каза, че е гласувала „против“.

Става дума за бизнес интереси. Този регламент беше гласуван на предишната сесия в Страсбург. За съжаление мина този регламент, сподели евродепутатът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите както от християни, така и от мюсюлмани, известен сред тях като Едерлез. След сутрешното измиване с роса по поляните родове и приятели се събират на обща трапеза, на която задължително присъства гергьовденско печено агне. На Гергьовден обредността е съсредоточена около няколко основни..

публикувано на 06.05.24 в 16:58
Ивайло Вълчев

Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори

Сценаристът Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори. Втори е имунологът проф. Андрей Чорбанов. Днес от партията регистрираха кандидатите си за Европейския парламент в ЦИК. Вълчев обяви, че възнамеряват да се присъединят към семейството на европейските консерватори. Вълчев и Чорбанов са начело на по две листи и в изборите за..

публикувано на 06.05.24 в 16:09

Доц. Владислав Миланов: Учебниците по български език са написани свръхакадемично

Имаме грях към преподаването на българския език и това е моя позиция като преподавател в средното училище. Виждам, че децата се стремят да усвоят правилата, но не могат да ги превърнат в убедителна реч. Учебниците са написани свръхакадемично.  Това каза в интервю пред БНР доц. Владислав Миланов, преподавател в Софийския университет..

публикувано на 06.05.24 в 16:04
Снимката е илюстративна, архив.

Войнишки паметници в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани и реставрирани

Войнишки паметници в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани, реставрирани и освежени, информират от общинските управи. Според областния управител инж. Александър Пандурски, който е и председател на комисията по поддържането на монументите и паметните композиции, свързани с войните и с участници в тях от региона, войнишките паметници са близо 150..

публикувано на 06.05.24 в 15:56

Вълна от съпричастност във Велико Търново за лечението на 11-годишно момче

Вълна от съпричастност обхвана за Великден и Гергьовден великотърновци и за два дена беше събрана сумата за лечението и рехабилитацията на 11-годишно момче в турска клиника.  Денислав Петров от Велико Търново се нуждае от спешна операция на киста на мозъка.  Интервенцията ще се извърши на 16 май в турска клиника, а за лечението са нужни..

публикувано на 06.05.24 в 15:38

С 900 великденски яйца и 150 козунака почерпи Община Кюстендил

Два часа продължи празничното веселие на централния пл. "Велбъжд" в Кюстендил за Великден и Гергьовден, организиран от Общината. Бяха раздадени 900 великденски яйца и 150 козунака, осигурени от дарители и спонсори.  Поднасяха ги момичета, участвали в конкурса за мис "Кюстендилска пролет". Гергьовденско веселие на пл. "Велбъжд" в Кюстендил..

публикувано на 06.05.24 в 14:58
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Имаме шанс у нас да ядем месо и мляко от животни, гледани по пасища

България е единствената държава в ЕС, която толкова пъти е намалила поголовието на овцете си за 40 години.  Смело можем  да поведем една класация, но така или иначе овцевъдството си остава . Въпреки всичко е един традиционен български отрасъл. Това заяви председателят на Националната асоциация на овцевъдите в България Симеон..

публикувано на 06.05.24 в 14:57