Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След оставката на Карадайъ: ДПС избира нов лидер

Снимка: dps.bg
Чуй новината! Чуй новината:

В София ще се проведе Националната конференция на ДПС, която ще избере нов председател - след оставката на Мустафа Карадайъ.

Най-висшият партиен форум на Движението се събира на Национална конференция, след която се очаква да излезе с двама лидери и обновено ръководство. Форумът ще събере в една зала елита на партията за първи път от 2016-та година. 

Председателят на парламентарната група Делян Пеевски и депутатът Джевдет Чакъров се очаква да бъдат избрани за ръководители на партията.

До момента няма информация за дневния ред, организацията на форума и поканените гости. Предполага се, че Почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще присъства на конференцията. Очаква се да бъде представен и отчетен доклад за състоянието на партията.

На конференцията се очакват и над 900 делегати и над 600 гости от Турция и европейски държави. Сред тях със сигурност ще има и пратеници на Либералния интернационал и Алианса на либералите и демократите за Европа, чиито вицепрезидент е Илхан Кючук.

Уставът на партията ще бъде също променен, за да позволи начело да бъдат избрани двамата съпредседатели, както предложи Ахмед Доган. 

Делегатите ще трябва да решават и дали да разделят по аналогичен начин и лидерското място в парламентарната група. В момента тази роля се изпълнява само от Делян Пеевски.

ДПС е без председател от 7 ноември 2023 година, когато оставка от поста подаде Мустафа Карадайъ. Тогава Ахмед Доган пое временно оперативното ръководство на партията. Към момента основното предложение за председателското място е то да бъде поделено след именно Делян Пеевски, и Джевдет Чакъров да станат съпредседатели.

Тази формула бе предложена от Почетния председател Ахмед Доган в началото на годината. Процедурата по избор на председател на ДПС ще започне в 15:00 часа този следобед. Ще бъдат избрани и членове на Централния съвет и на Контролната комисия.

В Отчетния доклад на Националната конференция се посочва, че