Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дикме допусна възможността и самият Пеевски да се откаже от лидерското място

Мехмед Дикме: Двама лидери са много за една партия

Ситуацията в България е срамна, смята той

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Доган сам си взема решенията, той не се съобразява с никой в партията и не се консултира", заяви пред БНР Мехмед Дикме - бивш член на ДПС и бивш министър.

"Когото и да посочи Доган, дори едно магаре да вържат пред конференцията, и него ще го изберат, след като е посочено от Доган. До там стигнаха нещата. В партията изборното начало отдавна вече не съществува", категоричен бе той.
Според него двама лидери са много за една политическа формация. По думите му Доган си остава единственият лидер. "Трудно мога да кажа, че присъствието на председателското място на Делян Пеевски ще създаде доста трудности на самия Доган като едноличен лидер на партията", смята той. И изрази съмнение, доколко Джевдет Чакъров ще може да парира действията на Пеевски.

"Пеевски наистина е много деен, много буен, на моменти агресивен в своите политически действия. Политиката изисква диалог, разум, особено когато работиш с партньори и участваш в коалиция. Диалогичността и комуникацията са от съществено значение", каза Мехмед Дикме в предаването "Преди всички". 

За да стане премиер, са му необходими 121 гласа, отбеляза той и добави мнението си, че е малко екстравагантно желанието му.
 
Според него присъствието на Пеевски в партията създава сериозно напрежение, особено в чисто депесарските райони. Бившият член на партията напомни също, че Пеевски и Доган имаха забрана да влизат в Турция, което значи, че едва ли биха били добре приети и от самото турско правителство.

Дикме допусна възможността и самият Пеевски да се откаже от лидерското място. Според него когато той види, че няма да има възможност да упражнява власт, това е логичният изход. 

Той е категоричен обаче, че в партията трябва да има демокрация и свобода, а днес такава няма. Всеки, който има различно мнение от това на ръководството, бива санкциониран, посочи Дикме. И заяви категорично, че трябва да се уважава мнението на всеки един. Според него в партиите трябва да се издигат хора с капацитет и потенциал, които да работят за държавата, а не послушници, които да изпълняват волята на лидерите. Има достатъчно такива хора в ДПС, въпросът е, че не им се дава възможност да се развиват, смята бившият министър. 
За него политическата ситуация в България е срамна. ДПС в момента участва в управлението, само че не е явно, каза той и добави, че е съвсем нормално да се направи коалиция и да се подпише споразумение, за да може отговорно да управляват заедно. 

"Не смятам, че България има необходимост от нови партии. България има необходимост от добри лидери на съществуващите партии, за да изведат страната от кризата", коментира още Мехмед Дикме. 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безредици в Саутпорт, където бяха убити 3 деца

Безредици избухнаха в северния английски град Саутпорт, където три деца загинаха, а още няколко деца и двама възрастни са в тежко състояние в болница след атаката с нож, за която беше задържан 17-годишен младеж, предаде репортер на Франс прес.  Около 100 протестиращи са запалили огньове и са започнали сблъсъци с полицаите. Гъсти облаци дим се виждат..

публикувано на 31.07.24 в 01:15

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48

17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник

17-годишен младеж е привлечен като обвиняем за нанесения побой над 56-годишна жена в Перник.  Той е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Районен съд-Перник да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от Прокуратурата. Жената е била нападната на..

публикувано на 30.07.24 в 19:43