Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев докладва 3% инфлация за България

Асен Василев
Снимка: Ангелина Пискова

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че средногодишната инфлация в България ще бъде 3 на сто по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия.

Министър Василев е в Гент за участие в заседанието на министрите на икономиката и финансите от ЕС.

Той бе категоричен, че ротацията в правителството ще се състои.

Всички прогнози показват, че критерият за инфлация - последният, който не сме изпълнили, за да се присъединим към еврото, ще бъде изпълнен тази година и ще можем да се присъединим към еврозоната през 2025 г., бе категоричен министър Василев.

На въпрос дали проблемите, които сега се очертават около ротацията на правителството по някакъв начин ще възпрепятстват това, Василев отговори:

"Разбира се, влизането в еврозоната изисква стабилна среда и редовно правителство, остава само Законът за приемане на еврото, който е за консултация в Европейската централна банка – но е чисто технически. Успяхме да придвижим тежки законодателни промени, които много време отлежаваха и сега те трябва да заработят в полза на гражданите", каза финансовият министър в отговор на въпрос за исканията за регулаторите.

"Не мисля, че меморандумът на ПП-ДБ е препъни камък, регулаторите трябва да започнат да работят в полза на гражданите. Меморандумът всъщност предлага процес как да се избират членовете на тези регулатори - с предварително проверяване, с обществени обсъждания, с участие на НПО сектора, за да не е процесът само чисто политически, с ясно разделение кой кого номинира в този процес и за да не стои това, как да кажа прекалено абстрактно, регулатор като КЕРВ определя каква ще е цената на тока, каква ще е цената на газа. Един регулатор като КЗК казва има ли или няма монопол и съответно има ли или няма картелно действие в определени индустрии. Ние сме готови да дискутираме точно как това ще бъде постигнато. От тук нататък, ако има други предложения, нека да ги чуем". обясни министърът.

Според осведомени източници, ако в коалицията се разберат по този въпрос, другият - с ротацията, ще се реши за 30 секунди.

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Унгария е поела ангажимент за скорошно решение на проблема "Шенген" за България

Включване на България в Шенгенската зона и със сухопътните граници е високо в дневния ред на започналото шестмесечно унгарско председателство на Съвета на Европейския съюз. Будапеща е поела ангажимент за постигане на скорошно решение по темата, стана ясно от заседанието на парламентарната комисия по външна политика.  България подкрепя приоритетите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:24

Към МС: Освен държавата, която е обхваната от пожари, земеделският бранш също гори

От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в България настояват за спешни действия на правителството по отношение на селскостопанския бранш. Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша Земеделските стопани са категорични в исканата оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетентност в..

публикувано на 24.07.24 в 16:18
Николай Денков

Остават разногласията по назначаване на български посланик в Украйна

Процедурата по назначаване на български посланик в Украйна остава предмет на разногласия между институциите.  От прессекретариата на президента заявиха, че още миналата есен президентът Румен Радев и кабинетът "Денков" са съгласували кандидатурата на бившия служител на посолството ни в Киев Петър Танев, но Министерският съвет не е изпратил в..

публикувано на 24.07.24 в 15:56
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова: Ново ляво със стари образи и стари идеи няма как да стане

Ново ляво със стари образи, със стари идеи няма как да стане. Чухте ли да говорят за идеи, какво ново има?  Внесли сме стари законопроекти от миналия парламент в социалната сфера. В Европа върви лява вълна и се говори за четиридневна работна седмица, а у нас? Това коментира председателят в оставка на БСП Корнелия Нинова в интервю пред БНР...

публикувано на 24.07.24 в 15:51
Вера Йоурова говори на пресконференцията за доклада за върховенството на закона за 2024 г. след седмичната среща на Европейския колегиум на комисарите в Брюксел, Белгия, 24 юли 2024 г.

Какво се казва в доклада на ЕК за върховенството на закона за България

В България остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се казва в общата част на доклада за върховенството на закона за България, оповестен от Европейската комисия. ЕК оповестява годишните доклади за върховенството на закона В него се отбелязва също липсата на напредък по отношение на достатъчно на брой окончателни..

публикувано на 24.07.24 в 15:49
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата срещу предварителното изпълнение на решението за бордовете на 6 дружества в София

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 15:38

Украйна и Русия си размениха изявления в подкрепа на преговори за прекратяване на войната

Украйна и Русия си размениха изявления в подкрепа на преговори за прекратяване на войната.  Киев е готов да преговаря с руски представители, ако Москва желае да води преговори "добросъвестно", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба при посещението си в Китай. Кулеба обаче подчерта, че в момента Русия няма такава готовност.  Говорителят на Кремъл..

публикувано на 24.07.24 в 15:28