Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски проект за борба с климатичните промени беше обявен в Никозия

Снимка: БТА

Нов европейски проект цели да подпомогне действията на ЕС за справяне с климатичната криза чрез иновации в изследванията на околната среда, съобщиха от Кипърския институт, който е негов координатор. Той се финансира с 2,5 млн. евро от рамковата програма "Хоризонт Европа" и ще продължи 3 години. 

В проекта за борба с климатичните промени /ENVRINNOV/, чийто старт бе обявен в Никозия, участват 10 партньорски организации - университети, научни институции и изследователски центрове, от 5 европейски страни - Кипър, Германия, Финландия, Италия и Франция.

Целта им е да разработят съвместно обща "пътна карта" за бъдещото развитие на европейските изследователски еко инфраструктури.

В нея ще се акцентира върху насърчаването на иновациите и въвеждането на нови технологични решения за мониторинг на околната среда, казаха от координиращия екип на Центъра за върхови постижения за изследване на климата и атмосферата към Кипърския институт. Той е най-голямата научно-изследователска база в страната.

Участниците в проекта ще си сътрудничат също с Европейския стратегически форум за изследователски инфраструктури /ESFRI/ и други екосистеми на европейско ниво.

Очаква се изпълнението на програмата да доведе до създаването на иновационен център /ENVRI Innovation Hub/, който ще подпомага взаимодействието между научната общност, изследователските звена и индустрията срещу измененията на климата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

WWF: Климатичните промени правят света все по-опасно място за хората

С всеки изминал ден климатичните промени оказват все по-голямо влияние върху живота на Земята. Днес по-чести и по-интензивни катаклизми излагат на риск както природните екосистеми и тяхното биоразнообразие, така и нас хората. Мощни горски..

публикувано на 14.02.24 в 12:25

Елица Станева: Фалшивите новини за климатичните промени подкопават доверието в науката и водят до екстремизъм

По последни данни човек прекарва поне по осем часа на ден в социалните мрежи , изложен на различни видове информация и е все по-трудно да отсее кое е вярно и кое – истина. Темата за климатичните промени не прави изключение. Често в медийното..

публикувано на 12.02.24 в 10:22

Първата образователна ескейп стая: Загадките на климатичните промени

Коя е д-р Ирма Желязкова и какво се е случило с нея – въпрос за любителите на загадки. Това е основната фабула в първата образователна ескейп стая в България. Стаята се намира в подземните помещения на Царската градина в София. Подземието е..

публикувано на 20.02.24 в 13:10

Екоминистърът представя актуализирания Национален план за климата на Енергийния форум 2024

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов ще представи актуализирания Национален план за климата на Енергийния форум 2024. Той се организира от бизнес изданието "Капитал". Темата тази година е "Енергийната стратегия на България и отговорът..

публикувано на 20.02.24 в 08:17
Снимката е илюстративна

Заради климатичните промени - създават късноцъфтящи овошки

Положителните температури няма да са много добре дошли за нас – всички, които работим под открито небе, както казваме. Ако трайно се задържат високите температури, специално при овощните дръвчета ще тръгне рано сокодвижението и това ще доведе до ранен..

публикувано на 08.02.24 в 07:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елин Рахнев: Евро 2024 е едно от най-добрите първенства

За мен Евро 2024 е едно от най-добрите първенства , каза пред БНР Елин Рахнев – писател и драматург, който на финала довечера ще стиска палци за Испания . Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024 "Всички футболни аргументи са за..

публикувано на 14.07.24 в 14:15
Снимката е илюстративна.

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун До..

публикувано на 14.07.24 в 14:04
Роберт Фицо

Словашкият премиер: Нападението срещу Тръмп е копие на атаката срещу мен

Словашкият премиер Роберт Фицо, който през май беше прострелян, докато поздравяваше свои симпатизанти, определи атентата  срещу Доналд Тръмп "като копие" на нападението срещу самия него. Политическите опоненти на кандидата за президент на САЩ Доналд..

публикувано на 14.07.24 в 13:58

Политолози: Нова формация на Пеевски няма бъдеще

Партии, създадени не само от отцепници, но и от финансови центрове – Ковачки, Божков и т.н., те не съществуват дълго и не могат да бъдат фактор в българския политически живот. В това е категоричен политологът Мехмед Мехмед, според когото..

публикувано на 14.07.24 в 13:49
Мерки за сигурност преди митинга на Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Реакции в Пекин и Москва на стрелбата по Тръмп

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва..

публикувано на 14.07.24 в 13:44

И днес военни участват в потушаване на пожари в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за "Хоризонт" директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се..

публикувано на 14.07.24 в 13:13
Борис Бонев

Борис Бонев: Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения предстои

Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения в Столична община предстои , заяви пред БНР председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев. "За нас София е кауза. За мен и колегите ми от..

публикувано на 14.07.24 в 13:06