Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: В скута на Националната корпуленция

| Коментар

Сядаме в скута на скутера, скъпи съучастници, и потегляме по стръмния път на нашата неделна петминутка за размисъл и веселие в стил академичен пънк-рок.

В нашето радио-есе, както винаги, джуркаме новините от седмицата и хилядолетията, за да извадим от тях генерална поука и вразумление.

Който си има скутер, ще му седне в скута и няма да се притеснява, че изглежда конфузно.

Който си има детство с пълноценни роднински ласки - той пък е щастлив да седне в скута на майка си, баба си, дядо си, лелинчо си. А в моменти на загубено равновесие човек може да седне в скута на балдъзата или шуро-баджанака си и това положително ще обогати семейния фолклор.

А как се обогати политическият ни фолклор тази седмица!

В тези напрегнати дни, когато Националната корпуленция на ДПС избира своето ново ръководство, научихме от шпиценкандидата Делян Пеевски, че политическият му баджанак Христо Иванов си пишел конституционните поправки, седнал в скута на Хомо Корпулентис Феноменис Магнитис Конституциус.

Един вид - Пеевски се хвали, че е старши баджанак на Сглобката и лично в скута си е дундуркал самата преродена Конституция на Република България.

Ден по-късно господин Борисов пък разказа колко решително ударил Пеевски по масата, когато всички се колебаели дали да се прати на Украйна сериозно въоръжение. Тогава дори Бойко Борисов бил неуверен и разколебан, ала Пеевски с едно движение на скута си разсякъл Гордиевия възел на геополитическата ни боязън.

Това също е любопитно сведение в контекста на спора между ГЕРБ и ПП-ДБ за Външното министерство.

Излиза, че г-н Пеевски дундурка в скута си включително и външната политика на Сглобката, докато Николай Денков и Мария Габриел спорят кой от двамата да е по-външен министър.

Ако се изразим по-така американски.

Денков и Габриел спорят кой да оглави Държавния департамент, а Пеевски им казва: моят скут е Държавния апартамент, вие сте ми държавни секретарки!

Ето такива удивителни събития се случиха в навечерието на епохално-феноменалната Национална корпуленция на ДПС - тази седмица ни остави рояк от спомени свещени като в майчиния скут.

Архаичната дума скут се използва в лириката, както например детският писател Асен Босев ни показва, че майчиният скут е като бащиното огнище и родната стряха:

Благодаря ти, мамо,

за твоя топъл скут,

без теб ме чака само

психически банкрут.

Нещо такова ни внушава поетът - в майчиния скут се култивира емоционалното здраве на индивида.

В историческите романи на Иван Вазов пък сме чели как пристига някой свиреп татарски хан, опустошава бащините огнища и българските владетели му целуват скута в знак на покорство.

Явно е имало такъв унизителен ритуал, в който победеният целува скута на по-силния владетел и се съгласява да остане като подчинен шуро-баджанак в управлението на завладяната държава. Целувай скута и дай тука за харема някоя царска балдъза - казва татарският хан, - вече сме роднини, аз съм главата на царското ви семейство”.

Но татарските ханове също като г-н Пеевски са били възпитани и са използвали меки поетични изрази: Цар Едикойси ми целуна скута и ме покани да се сродим, за да стана законен владетел на българите в това тъмно средновековие.

Целуването на скут е описано и от колегата в академичния пънк-рок - Алеко Константинов.

Една от историите за Бай Ганьо завършва със своебразно степенуване на видовете целувки в знак на покорство и почитание.

Бай Ганьо държи монолог, в който обяснява кой кого ще надмине в целуванието:

“Ти ще цалунеш ръка, аз - двете ръце; ти ще цалунеш скута, аз - краката; ти ще цалунеш на друго място, аз - на още по-друго място…” Край на цитата.

Тук виждаме как след скута целувките ескалират към краката, после на друго място и накрая на още по-друго място!

И като си напрегна въображение да си представя къде се намира това още по-друго място, стигам до Нционалната корпуленция, губя съзнание, и сънувам...

…топлия скут на далечното детство

с оня

   вълшебен

момент:

ласката като магическо средство,

прави

    от мен

         корпулент!


* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР 

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тома Белев

Тома Белев: Твърденията, че големите инвестиции се бавят заради процедури по околна среда са абсолютно неверни

Твърденията, че големите инвестиции се забявят заради процедури по околна среда са абсолютно неверни. Това заяви пред БНР Тома Белев, съпредседател на политическа партия "Зелено движение“. " Те се забавят заради некачественото проектиране и неспазване на закони". Той коментира наложено президентското вето върху бързата писта в промените на..

публикувано на 30.04.24 в 12:30

Десислава Симеонова: Приветстваме ветото на президента върху промени в Закона за инвестиции

Приветстваме ветото на президента върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Реално се бяхме обърнали с обща позиция на  За Земята, Грийнпийс, и гражданското Равни БГ. За съжаление има реален риска днес да се вкара тази точка и да има гласуване на това изменение.  Това каза Десислава Симеонова от За Земята в интервю пред БНР...

публикувано на 30.04.24 в 12:14
Лена Бориславова

Лена Бориславова няма имунитет, но е готова да се откаже от него

Бившият говорител на правителството на Кирил Петков - Лена Бориславова обяви, че е готова да се откаже от имунитета си, ако той се окаже пречка за разследване.  Вчера стана ясно, че от миналия август прокуратурата води дело за документно престъпление, свързано с освобождаването на Кирил Петков като член на Управителния съвет на Сдружение "Да опазим..

публикувано на 30.04.24 в 12:09

Игрални зали в градовете, по границите и в курортите, реши бюджетната комисия

Забраняват се игралните зали в населени места до 10 000 души с изключение на пограничните градове и курортите, реши на второ четене бюджетната комисия. С текстовете, които по-късно ще бъдат гледани и в пленарна зала, се забранява рекламата на хазарт в медиите. На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите Билбордовете..

публикувано на 30.04.24 в 11:41

Зависимостта от хазарт се разпространява бързо, пада възрастта на пристрастените

Зависимостта от хазарта е сравнително нова у нас, но се разпространява с бързо и е равна на другите зависимости. Това предупреди в интервю пред БНР психотерапевтът Гергана Кехайова. В предаването "Хоризонт за вас" тя обясни първите крачки към зависимостта и коментира, че пада възрастта на пристрастените. „Започва се от любопитство - да..

публикувано на 30.04.24 в 11:33

Три медала за български ученици на Менделеева олимпиада по химия в Китай

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави нашите участници завоюваха един златен, един сребърен и един бронзов медал, както и почетна грамота, съобщават от Министерство на образованието и науката...

публикувано на 30.04.24 в 11:15

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза..

публикувано на 30.04.24 в 10:45