Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитен свидетел по преписката, свързана с Борислав Сарафов, е получил заплашително писмо

Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Един от защитените анонимни свидетели по преписката, свързана с изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, по която работи специалният прокурор за разследване на обвинител номер едно Даниела Талева, е получил заплашително писмо. Това съобщиха от Антикорупционния фонд. 

Междувременно засега няма реакция от прокуратурата по повод твърденията на директора на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" Явор Серафимов. 

От прессъобщение от държавното обвинение става ясно, че в момента Борислав Сарафов и неговият турски колега Бекир Шахин участват в съвместен форум за противодействие на тероризма, който се провежда в базата на прокуратурата в Цигов чарк.

Заплашителното писмо е дошло, докато материалите са се намирали във Върховния касационен съд - институцията, до която, според новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, се изпращат сигналите срещу тях. Това се случва преди Даниела Талева да встъпи като ад хок прокурор.

За заплашвания свидетел от Антикорупционния фонд са научили от писмо на ВКС във връзка с тяхно питане какво се случва с материалите срещу Сарафов по т.нар. афера "Осемте джуджета". От отговора на ВКС става ясно, че заплашеният анонимен свидетел е е отправил запитване до различни институции как се е стигнало до неговото разкриване.  

Запитването задвижва проверка на обработването на класифицираните материали във ВКС, която заключава, че единственото лице, което се е запознавало със съдържанието им, е бил прокурорът от СГП Йордан Петров.

"Това повдига въпроса за риска от потенциално осуетяване на възможно разследване срещу и.ф. главния прокурор, под неформалния контрол на когото касаещите го доказателства биват върнати", коментират от Антикорупционния фонд.
   
Материалите те са част от разследване, образувано в края на миналия май в Софийската районна прокуратура срещу бившия следовател Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото. По инициатива на наблюдаващия прокурор материали, в които се споменава Сарафов, заедно с преписка на ГДБОП са изпратени на 9 юни миналата година до ВКС, тъй като законодателните промени, с които беше въведен специален ред за разследване на главния прокурор и заместниците му, вече бяха в сила. 

От писмото става ясно, че след като СГП прекратява воденото в СРП прокуратура разследване срещу Петров и образува ново, в края на август новият наблюдаващ прокурор Йордан Петров изисква от ВКС всички материали по делото срещу Еврото с мотив, че липсата им пречи за изясняване на обективната истина.

Тъй като Даниела Талева все още не е встъпила, с разпореждане на ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова веществените доказателства и секретните материали са изпратени на СГП. Там те остават до преди две седмици, когато по информация на БНР ад хок прокурора ги е поискала в цялост.

Междувременно в интервю за Нова тв антимафиот№1 Явор Серафимов каза, че в дирекцията има около 100 страници за дейността на бившия следовател Петров в "Осемте джуджета". Първаночално обясни, че в материалите е записано, че и.ф. главен прокурор е посещавал редовно "Осемте ддуджета", използват от Пепи Еврото като офис за срещата му. По-късно от МВР уточниха, че в доклада на ГДБОП, изпратен през 2022 година до прокуратурата, не се съдържа името на Борислав Сарафов, освен на едно място - във връзка с публично известна негова снимка, разпространена в медиите. Тя е пред "Осемте джуджета" и е с Петьо Еврото. На този етап прокуратурата запазва мълчание.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловеч празнува Цветница в стария кв. "Вароша"

В Ловеч на Цветница по стара традиция се събират хиляди жители и гости на града, а площадите в центъра и стария квартал "Вароша" са изпълнени с шатри на майстори занаятчии и цветари. По традиция беше пресъздаден и ритуала "По вода", а за кумичка на празника беше избрана 18-годишната Надежда Стефанова.

публикувано на 28.04.24 в 14:13

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение.  "Климатичните промени са непосредствена заплаха и ако мисля да имам деца в близкото бъдеще,..

публикувано на 28.04.24 в 14:05

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Мазни борби. Мазньо дири мазнинката

В днешната научна лекция тук ще разгледаме едно явление от българския политически живот и както винаги, анализът ни е толкова дълбок, че 5 минути не можем да изплуваме на повърхността за глътка въздух. С нашите научни лопати ние копаем сведения от библейските страници през феноменологията на Хегел чак до банкянските извори на мъдростта...

публикувано на 28.04.24 в 13:58

„Запалете свещичка, дарете живот“ - девет души дариха кръв във В. Търново

Девет кръводарители се отзоваха и дариха на Цветница в неделното училище към храма „Свети Николай“ във Велико Търново. Акцията по кръводаряване е част от националната кампания „Запалете свещичка, дарете живот“. Сътрудничеството между храма и Центъра по трансфузионна хематология е отдавна и заедно помагаме, поясниха свещеноиконом Славчо..

публикувано на 28.04.24 в 13:58
Бойко Ноев

Бойко Ноев: Русия осъществява директно терористични операции на българска територия

Русия осъществява директно терористични операции на българска територия. Това заяви пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат. "Това е доказано дори в някои разследвания на българската прокуратура, които не завършват вече много години . В България това е една тема, която не е популярна. За съжаление, тя не е популярна и за..

публикувано на 28.04.24 в 13:18

След изборите Борисов няма да преговаря за ново управление с Петков, Василев и Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира гора,..

публикувано на 28.04.24 в 13:12

Гърция с ПВО проект на стойност 2 млрд. евро

Гърция се превъоръжава с нови технологии по защита на въздушното пространство, съобщи министърът на отбраната Никос Дендиас. Опозиционните партии с изключение на депутатите-комунисти подкрепят плановете на правителството за отбрана. Гърция ще направи "непробиваемо" въздушното пространство на страната, заяви министърът на отбраната..

публикувано на 28.04.24 в 13:03