Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън предупреди лидерите на Конгреса за високата цена от неспособността да се помогне на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди във вторник лидери на Камарата на представителите за високата цена, която ще бъде платена от неспособността да се помогне на Украйна, след като проведените от него преговори в Белия дом приключиха без постигане на споразумение, предаде Франс прес.

Байдън свика среща в Овалния кабинет, за да убеди говорителя на Камарата - републиканеца Майк Джонсън да деблокира жизненоважна помощ за Киев и да избегне спиране на работата на американското правителство.

След срещата лидерите на Конгреса изразиха увереност, че може да бъде избегнато частично затваряне на правителството, но по отношение на Украйна те останаха в задънена улица, като Майк Джонсън настоя за пореден път, че финансирането на граничния контрол по границата с Мексико остава приоритет за Републиканската партия спрямо изпращането на помощ за Украйна.

"Относно Украйна, смятам, че има спешна необходимост", каза Байдън, който бе съпроводен от вицепрезидента Камала Харис. Той добави, че "последиците от всекидневното бездействие са ужасни за Украйна".

Майк Джонсън, близък съюзник на Доналд Тръмп, отказва дори да позволи гласуване на така наречения законопроект за допълнително финансиране, съдържащ помощта за Украйна.

Джонсън, който също проведе среща на четири очи с Байдън, настоя, че кризата на границата с Мексико е негов приоритет. Той посочи, че Камарата ще се заеме с допълнителния законопроект "своевременно, но отново първият приоритет на страната е нашата граница и гарантирането, че тя е сигурна".

Байдън се срещна с Джонсън и неговия колега от Демократическата партия Хаким Джефрис, както и с лидера на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър и лидера на опозицията в горната камата Мич Макконъл.

"На срещата имаше консенсус, че Зеленски и Украйна ще загубят войната без помощта", посочи Чък Шумар, цитиран от Франс прес. Сенаторът-ветеран, който наскоро посети Украйна, каза, че срещата в Овалния кабинет е била "най-интензивната", която някога е преживявал.

Смята се обаче, че много републиканци искат да подкрепят битката на Украйна.

На срещата в Белия дом също така беше обсъдено т.нар. частичното спиране на работата на правителството, което се задава в петък вечерта, тъй като Конгресът все още не е одобрил 12-те сметки за годишни разходи, които съставляват федералния бюджет - почти пет месеца след началото на фискалната 2024 г. Без одобрението, цялостното затваряне на правителството ще настъпи следващия петък – само ден след годишната президентска реч на Байдън за Състоянието на Съюза.

Републиканецът Джонсън и двамата лидери в Сената обаче казаха, че са "оптимисти", че ще бъде избегнато частичното спиране на работата на правителството.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на Държавната дума (долната камара на руския парламент) Вячеслав Володин.

Председателят на руската Дума: САЩ стоят зад ареста на основателя на "Телеграм"

Съединените щати стоят зад ареста във Франция на основателя и главен изпълнителен директор на комуникационната платформа "Телеграм" Павел Дуров, заяви днес председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс. Роденият в Русия Дуров бе арестуван във Франция през уикенда, в рамките на разследване на престъпления, свързани с..

публикувано на 27.08.24 в 10:16

Инцидент в НБУ, има затиснат

Срутване на тавана на аулата на Нов български университет е станало тази сутрин. От МВР обясниха ,че става дума за инцидент при ремонтни дейности. По първоначална информация има затиснат човек. На място са изпратени екипи на пожарната и линейки. От Центъра за спешна помощ в столицата обясниха пред БНР, че екип от медици веднага е..

публикувано на 27.08.24 в 10:16

Сърбия купува от Франция изтребители "Рафал"

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че сръбското правителство работи върху няколко споразумения с Франция преди посещението на френския президент Еманюел Макрон в страната тази седмица, включително върху споразумение за доставки на електроенергия и за закупуване на изтребители "Рафал" (Rafale), предаде белградската агенция Бета, цитирана..

публикувано на 27.08.24 в 10:13
Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна

Киев продължава да работи за покупката на ядрените реактори от България

Украинското правителство продължава да работи за покупката на два руски ядрени реактори от България в подготовка за зимата,заяви украинският министър на енергетиката Герман Галушченко в интервю за "Политико", предаде ТАСС.  Той прогнозира, че предстои най-тежката за страната му зима. По думите му правителството настоява за разширяването на АЕЦ..

публикувано на 27.08.24 в 10:11
Емил Георгиев

Емил Георгиев: Който държи главния прокурор, държи и ключа към безнаказаността

"Този ВСС не трябва да избира следващия главен прокурор.До момента този проверен състав на Висшия съдебен съвет е показал, че ако му е дадено нареждане да запази този или онзи, ще го запази, но ако му е дадено нареждане да го опраска, ще го опраска ." Това мнение изрази пред БНР адвокат Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки"...

публикувано на 27.08.24 в 10:09
Найроби

Ядрената енергия - основна тема на срещата на върха Африка-САЩ в Кения

Кения е домакин на срещата на върха Африка-Съединените щати с основна тема ядрена енергия. Страната се е ангажирала да играе водеща роля в чистата енергия, според изявление на представители на изпълнителната власт.  Напредъкът на ядрените технологии е част от стратегията за устойчива енергия.  Източноафриканската държава вече генерира около 90 на..

публикувано на 27.08.24 в 10:02

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за ученици в Гърция от сряда

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за учениците започва от утре в Гърция. Министерството на развитието се споразумя с производители и търговци за списък с по-евтини стоки за учениците. За да напазаруват всичко необходимо за първия учебен ден родителите изчакват утрешния ден, когато веригите магазини започват промоциите на..

публикувано на 27.08.24 в 09:57