Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева беше удостоена с отличието "Офицер на Ордена за изкуство и литература" на Франция

Снимка: Виктория Вучева



Световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева получи високото отличие "Офицер на Ордена за изкуство и литература" на Франция за своя значим принос за разпространението на френската култура и изкуство в световен мащаб. Почетният медал ѝ беше връчен лично от Н.Пр. Жоел Мейер - посланик на Франция в България, на изискана церемония в резиденцията на френското посолство в София.

Събитието започна с встъпителна реч на г-н Мейер, в която той открои някои от най-значимите събития и постижения в творческия път на Соня Йончева.

"Вие сте страстен творец, но и голям почитател на изкуството и литературата, откъдето черпите Вашата сила на музикална интерпретация. Изпълнявали сте велики опери от френски автори, а във Вашата дискография има един албум, който изразява тази връзка: "Париж, моя любов", издаден през 2015 г. Вие казвате: "Исках да засвидетелствам привързаността си към Париж! Франция е първата страна, която ми даде шанс". Без съмнение Вие сте един от най-великите сопрани на нашето време. Ето защо с огромно възхищение и благодарност ви връчвам днес Ордена за изкуство и литература, степен офицер: като признание за изключителния ви талант, за приноса ви към оперното изкуство и за прекрасните часове, които дарявате на публиката, както и за Вашата хуманитарна ангажираност", каза г-н Мейер.

Церемонията продължи с благодарствени слова, отправени от българската оперна прима, в които тя открои съкровени моменти и емоции от духовната си връзка с Франция и нейната култура.

"Без никакво колебание мога да кажа, че любовта ми към Франция и нейната култура се случи мигновено, от пръв поглед - със силна страст и отдаденост към изкуството на тази велика страна и нация. Тази потребност да черпя от френската култура е като един фонтан на неспирно вдъхновение и артистична свобода, от които винаги ще имам нужда за моите творчески избори и търсения. Вълнението ми днес да стоя пред всички вас е толкова силно, защото това отличие носи у себе си освен признание и голяма отговорност - да бъда избрана като един от посланиците за разпространението на френската култура и изкуство по света. Чест, която винаги нося и ще продължавам да нося в сърцето и душата си, защото точно в това се крие необятната сила на изкуството - да изгражда нерушими мостове между различните култури и държави, да отваря нови хоризонти за безграничния човешкия талант и възможности, за да създадем всички ние един по-устойчив, добър, мирен, толерантен, смислен и обещаващ свят за нас и бъдещите поколения. Вярвам силно, че повече от всякога културата е бъдещето! Затова и днес, когато съм стъпила на тази най-висока трибуна, ви призовавам да показвате този толкова пъстър свят на изкуството на децата. Срещнете ги с различните видове изкуства, за да сме сигурни, че ще предадем щафетата на тях, когато те ще бъдат следващите значими посланици на изкуството и културата по света - в нейното опазване, развитие, стремеж към съвършенство, свобода и сбъдване на мечти", сподели с вълнение Соня Йончева.

Сред гостите на приема бяха екип на Френския институт в България начело с неговия директор Люк Леви, културното аташе Едуар Морно, пресаташето Мария Конакчиева, представителят на УНИЦЕФ България Кристина де Бройн, директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, зам.-кметът по култура към Столична община Яна Генова, зам.-директорът на Народен театър "Иван Вазов" Василка Бумбарова.

Орденът за изкуство и литература е висше държавно отличие на Франция, учредено на 2-и май 1957 г. Присъжда се на творци, откроили се с произведенията си в областта на изкуството и литературата, както и със заслуги за опазването на културното наследство на Франция по света. Сред най-изявените световни артисти, станали през годините офицери на "Ордена за изкуство и култура" на Франция, са Жан Моро, Елтън Джон, Шарън Стоун, Марион Котияр, Тим Бъртън, Фей Дънауей и др. Сред българските артисти, са Райна Кабаиванска, Руслан Райчев и Даниела Димова.

По публикацията работи: Росица Кавалджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26