Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН, "Възраждане" и трима независими депутати сезират КС за бюджета

Тошко Йорданов
Снимка: БТА

Депутатите от "Има такъв народ" и "Възраждане", както и трима независими, сезират Конституционния съд заради заложените в бюджета капиталови разходи. Според вносителите на жалбата има риск правителството или отделен министър произволно да изземат правомощия от парламента по тези бюджетни въпроси.  

"В закона на Асен Василев има един куп противоречия и ние сме събрали необходимия брой от 48 подписа и ще атакуваме бюджета в КС за противоконституционност", заяви Тошко Йорданов от ИТН. 

"Считаме, че се създава непредвидимост в бюджетните разпоредби и се изземва волята на народните представители", допълни Петър Петров от "Възраждане". 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските..

публикувано на 01.05.24 в 09:19
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Бъдещото на лявото е в консолидацията

Лявото дълго време вече - 5-6 избора, пропуска своя голям шанс , изказа мнение пред БНР проф. Тодор Галунов - преподавател по политология във Великотърновския университет. "Струва ми се, че в последните години сякаш някои центробежни сили се засилиха. Лявото пространство ако успее да събере всички свои личности, всички свои вече малки партии,..

публикувано на 01.05.24 в 09:05

Пещерата "Добростански бисер" край Асеновград отваря за новия туристически сезон

Пещерата  "Добростански бисер" край Асеновград отваря днес за новия туристически сезон. Наричана "бижуто на Родопите", пещерата ще посреща посетители до 1 октомври. След това за зимния сезон тя се затваря. С всяка изминала година интересът към пещерата нараства, подчертават от община Асеновград, а любопитството на  посетителите е..

публикувано на 01.05.24 в 08:34

Безплатна "синя" и "зелена зона" за празниците в столицата

Жителите и гостите на София ще могат да паркират безплатно в "синя" и "зелена зона" през почивните дни. Зоните за платено паркиране в столицата няма да работят днес - на 1 май, както и на 3-ти, 4-ти, 5-ти и 6-ти май, съобщават от Центъра за градска мобилност.

публикувано на 01.05.24 в 08:28
Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ

Огнян Атанасов, КНСБ: Повече трудови злополуки и смъртни случаи през 2023 г.

" През 2023 г. наблюдаваме тревожна тенденция на увеличение на смъртните случаи при трудови злополуки . Те са с 3 повече от тези през 2022 г.". Това заяви пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов. " Това, че имаме движение нагоре е много тревожно . ЕК и европейските синдикати подеха преди няколко година една кампания за нулева смъртност..

публикувано на 01.05.24 в 08:20

Кулминация на тържествата за Априлското въстание в Панагюрище, Копривщица и Клисура

В Панагюрище днес се отбелязва 148-ата годишнина от Априлското въстание. Това е кулминацията на националните тържества, посветени на Априлската епопея. Тържествата ще започнат в 11 часа с литийно шествие, което ще пренесе Светините на Април 1876-та от историческия музей до площад "20 април". Там ще бъде извършен ритуалът по издигането на..

публикувано на 01.05.24 в 08:18

Кипър отбелязва 20 години от присъединяването си към Европейския съюз

На 1-ви май 2004 година към Европейския съюз се присъединяват 10 държави.Това са трите балтийски републики Естония, Латвия и Литва, бившите страни от Варшавския договор Полша, Унгария, Чешката република и Словакия, бившата югославска република Словения, както и Малта и Кипър. Кипър днес отбелязва 20-ата годишнина от присъединяването си..

публикувано на 01.05.24 в 08:13