Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивет Горанова и Стела Енева са лица на проекта "Доброволци за спорта"

Олимпиаската шампионка по карате от Игрите в Токио Ивет Горанова и трикратната олимпийска вицешампионка във хвърлянето на диск и тласкането на гюле от паралмпиадите в Пекин и в Лондон Стела Енева подкрепиха проекта „Доброволци за спорта“, организиран от Сдружение "Спортен клуб Файтърс – Национална спортна академия" в партньорство с Министерството на младежта и спорта.

„Поздравявам всички доброволци за техните дейности и инициативи. Пожелавам ви да бъдете здрави и да сбъднете всичките си мечти. Продължавайте да бъдете добри хора и да помагате на всички около вас“, с тези думи „златната“ Ивет Горанова подкрепи хората с големи сърца, които са важна част от организацията на всяко едно голямо състезание.

„Нека тези, които се занимават с доброворчество продължават да правят добри дела. Не е важно колко пъти ще паднеш, а е важно колко пъти ще се изправиш след това, а точно в този момент до теб е необходимо да има един близък човек, който да ти помогне“, допълни Стела Енева.


Сдружение ,,Спортен клуб Файтърс – Национална спортна академия“ реализира проекта,,Доброволци за спорта“ в партньорство с Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2023 г. съгласно договор № 25-00-64/18.07.2023 г.

Целта на инициативата е придобиване на социални компетенции и умения от младежи за социално включване чрез доброволчески дейности в спорта, както и насърчаване на социалното включване на млади хора и повишаване на тяхната гражданска активност за участие в местното развитие на спорта чрез ангажиране с доброволчески инициативи.

По специално разработена интегрирана програма за обучение на доброволци, през месец февруари 50 младежи от цялата страна взеха участие и преминаха успешно обучителния курс. Проектът съчетава традиционни и модерни дигитални методи за мотивация и обучение като интерактивно обучение, съвременни начини за поднасяне на съдържание в динамичното ни ежедневие, мотивационен клип и дигитални подкасти, които ще стимулират инициативността и изявата на младите хора.


Основен приоритет на Програмата е създаване на благоприятни условия за младите българи чрез насърчаване на активно включване на младите хора, тяхната инициативност и информираност, неформално образование и обучение, учене през целия живот, иновативност, творчество, солидарност и съпричастност.

Програмата предвижда финансиране на младежки дейности по следните ключови области: младежки дейности и младежка работа, младежки инициативи и кампании, равен достъп до младежки дейности за млади хора от малки населени места и подобряване на условията по младежката инфраструктура.

При реализиране на Програмата, за всяка година от изпълнението й, следва да бъдат обхванати не по-малко от 20% от младите хора, достигнати включително чрез комуникационни кампании и социални мрежи и медии. Делът на младежите, участвали в преки дейности по Програмата, ще бъде 2,5% (съгласно официалните данни на Националния статистически институт за съответните години). Проектите следва да обхванат 10% от младите хора в страната с по-малко възможности и 30% от малки населени места. По Програмата ще бъдат обхванати 100 младежки работници и ще бъдат обновени 16 младежки пространства.

БНР е медиен партньор на инициативите организирани от Национална спортна академия "Васил Левски".


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Отборът на Испания е новият европейски шампион по футбол. На олимпийския стадион в Берлин футболистите на Луис де ла Фуенте победиха с 2:1 Англия. Това е четвърта титла за "Ла Фурия" в историята на турнира на Стария континент след 1964-та, 2008-а и 2012-а година, докато Англия губи втори пореден финал след поражението от Италия с дузпи преди три..

публикувано на 14.07.24 в 23:55

Ръкостискането - темата на церемонията по закриването на Евро 2024

Елегантно шестминутно шоу сложи край на европейското първенство по футбол в Германия, което се проведе преди финала между отборите на Испания и на Англия. н. Церемонията предложи стилен, но и весел пърформънс, който има за цел да отбележи уникалния момент на финала и да олицетворява положителните ценности на спорта. Централната му тема е да почете..

публикувано на 14.07.24 в 22:29
Станислав Стоянов

Усложнени комбинации за националите ни по скокове на батут

„Няма да има промени в националния отбор.  Госпожа Макулова е треньор с дългогодишен опит и аз ще продължа да работя с нея.  От тази година в тима влизат  4 мъже и 4 жени т.е. ще сме с пълни състави в тези възрастови групи.  Около 15 държави в света разполагат с такива формации и ние сме от тях“, това сподели специално за БНР новият старши..

публикувано на 14.07.24 в 22:08
Новак Джокович

Новак Джокович: Заслужена победа за Карлос Алкарас

Сърбинът Новак Джокович определи съперника си Карлос Алкарас като заслужен победител във финала на тенис турнира "Уимбълдън". 37-годишният сърбин, който преследваше осма титла на "свещената трева" в Лондон и общо 25-а в турнирите от Големия шлем, бе надигран с 2:6, 2:6, 6:7(4), като показа равностойна игра срещу 21-годишния Алкарас единствено в третия..

публикувано на 14.07.24 в 21:15

Карлос Алкарас: Продължавам да постигам мечтите си

Новият-стар шампион на "Уимбълдън" Карлос Алкарас заяви след победата си във финала над сърбина Новак Джокович, че продължава да постига мечтите си. Едва на 21 години испанецът вече има четири титли от Големия шлем, като само в последния месец успя да удвои бройката им, след като през юни взе трофея и от "Ролан Гарос". "Истината е, че за мен винаги..

публикувано на 14.07.24 в 20:54
ЦСКА-София

ЦСКА представи отбора за новия сезон с минимална победа в контролна среща над гости от Косово

ЦСКА-София победи с 1:0 отбора на Гиляни (Косово) в последната си контролна среща преди началото на сезона, а преди началото на срещата бяха представени и играчите, които ще защитават червената фланелка. Нов е и старши треньорът на отбора – това е хърватинът Томислав Стипич. Домакините имаха превъзходство в огромни периоди в срещата на Националния стадион..

публикувано на 14.07.24 в 20:40

Първа загуба за националите ни на ЕП по волейбол за юноши до 18 години

Националният отбор на България допусна първа загуба на домашното европейско първенство по волейбол за юноши до 18 години. В зала "Левски София" в столицата българите загубиха с 1:3 (16:25, 25:22, 19:25, 23:25) гейма от Финландия. За момчетата на старши треньора Десислава Величкова това бе първо поражение в група "B" след победите над Португалия,..

публикувано на 14.07.24 в 20:34