Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистренци се сдобиха с нови цени на таксиметровите услуги

| Репортаж
Нови цени на таксиметровите услуги в Силистра
Снимка: Незабравка Кирова

Силистренци се сдобиха с нови цени на таксиметровите услуги. Според една част от водачите на жълти автомобили е крайно време, други се опасяват, че ще загубят от клиентелата си. Но всички са единодушни, че инфлацията и оскъпяването на живота се отразява и на техния джоб.

Всяка година до 31 октомври таксиметровият бранш подава заявка до Общинския съвет с актуални цени, които влизат в сила от 1 януари на следващата година. 

През 2023-та това не се случва заради изборите. Но пък е в сила решението от 2022-ра, когато бе гласувано максималната цена на километър пробег за таксиметров превоз на пътници при дневна и нощна тарифа да е 1,20 и 1,30 лева, но въпреки това шофьорите останаха на старите си цени с по десет стотинки по-надолу, приети през 2020-а, основно заради Covid-ситуацията. 


"Много зле се отрази. Учениците, които са една част от нашите клиенти, не пътуват. Заведенията са затворени. По-голямата част от клиентите си стоят вкъщи“.  

Днес обаче учениците са на училище, хората работят, кръчмите и също, поне в Силистра, но разходите на всички растат, в това число и на "бакшишите", както нашенецът е свикнал да нарича таксиметровите шофьори. И ако разликата от по 10-20 стотинки на километър да не прави повишението толкова сериозно, то първоначалната такса е друго нещо –от 1,98 лв. при дневна и 2,20 лв. при нощна тарифа, става 2,97 и 3,30 лв., което автоматично променя цената на курса и ако е бил до 4 лв. – вече ще е над 5.

"Трябваше да се случи година  и половина по-рано. Но тогава бяхме подлъгани с отстъпката, която правителството даваше на литър гориво“. 


"Инфлация, горивата. От 2015 година не са вдигани цените на таксиметровите услуги. На ден започваме с минус 35 лева. Който ползва такси, си ползва такси. Почти няма разлика“.  

"Поддръжката на автомобила е много скъпа. На таксиметровия шофьор – също, като живот, като храна, като облекло. Животът поскъпва, няма как – трябва да се вдигат цените“.

Има или няма клиенти, собствениците на таксиметрови автомобили ежегодно плащат в Силистра по 350 лв. по Закона за местните данъци и такси. Освен това, както всички останали, покриват разходи за осигуровки, радиостанции, такси към сдруженията, към които са включени. Резултатът обаче е, че за последните няколко години броят на таксиметровите автомобили в общината е намалял наполовина, съобщи Стилиян Николов, представител на фирмата, собственик на диспечерския пункт и председател на Браншовата организация на таксиметровите превозвачи - клон Силистра.

Стилиян Иванов

яха 200 и Общината беше задължена над този брой да не дава разрешителни. В момента има 101. Ако е толкова печелившо, ще има ли такова намаление? Повечето автомобили бяха с по двама водачи. Сега са единица, които работят двама. Гледат повече да се уредят в някоя фирма или на държавна работа“. 

И дори и клиентите на такситата да останат същите, очакванията са броят на автомобилите да продължи да намалява.

А съветът към местната власт е да се помисли в посока на качествен и адекватен обществен транспорт, защото таксиметровият отново се превръща в лукс, както е било някога, и може би е редно да бъде. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40