Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистренци се сдобиха с нови цени на таксиметровите услуги

| Репортаж
Нови цени на таксиметровите услуги в Силистра
Снимка: Незабравка Кирова

Силистренци се сдобиха с нови цени на таксиметровите услуги. Според една част от водачите на жълти автомобили е крайно време, други се опасяват, че ще загубят от клиентелата си. Но всички са единодушни, че инфлацията и оскъпяването на живота се отразява и на техния джоб.

Всяка година до 31 октомври таксиметровият бранш подава заявка до Общинския съвет с актуални цени, които влизат в сила от 1 януари на следващата година. 

През 2023-та това не се случва заради изборите. Но пък е в сила решението от 2022-ра, когато бе гласувано максималната цена на километър пробег за таксиметров превоз на пътници при дневна и нощна тарифа да е 1,20 и 1,30 лева, но въпреки това шофьорите останаха на старите си цени с по десет стотинки по-надолу, приети през 2020-а, основно заради Covid-ситуацията. 


"Много зле се отрази. Учениците, които са една част от нашите клиенти, не пътуват. Заведенията са затворени. По-голямата част от клиентите си стоят вкъщи“.  

Днес обаче учениците са на училище, хората работят, кръчмите и също, поне в Силистра, но разходите на всички растат, в това число и на "бакшишите", както нашенецът е свикнал да нарича таксиметровите шофьори. И ако разликата от по 10-20 стотинки на километър да не прави повишението толкова сериозно, то първоначалната такса е друго нещо –от 1,98 лв. при дневна и 2,20 лв. при нощна тарифа, става 2,97 и 3,30 лв., което автоматично променя цената на курса и ако е бил до 4 лв. – вече ще е над 5.

"Трябваше да се случи година  и половина по-рано. Но тогава бяхме подлъгани с отстъпката, която правителството даваше на литър гориво“. 


"Инфлация, горивата. От 2015 година не са вдигани цените на таксиметровите услуги. На ден започваме с минус 35 лева. Който ползва такси, си ползва такси. Почти няма разлика“.  

"Поддръжката на автомобила е много скъпа. На таксиметровия шофьор – също, като живот, като храна, като облекло. Животът поскъпва, няма как – трябва да се вдигат цените“.

Има или няма клиенти, собствениците на таксиметрови автомобили ежегодно плащат в Силистра по 350 лв. по Закона за местните данъци и такси. Освен това, както всички останали, покриват разходи за осигуровки, радиостанции, такси към сдруженията, към които са включени. Резултатът обаче е, че за последните няколко години броят на таксиметровите автомобили в общината е намалял наполовина, съобщи Стилиян Николов, представител на фирмата, собственик на диспечерския пункт и председател на Браншовата организация на таксиметровите превозвачи - клон Силистра.

Стилиян Иванов

яха 200 и Общината беше задължена над този брой да не дава разрешителни. В момента има 101. Ако е толкова печелившо, ще има ли такова намаление? Повечето автомобили бяха с по двама водачи. Сега са единица, които работят двама. Гледат повече да се уредят в някоя фирма или на държавна работа“. 

И дори и клиентите на такситата да останат същите, очакванията са броят на автомобилите да продължи да намалява.

А съветът към местната власт е да се помисли в посока на качествен и адекватен обществен транспорт, защото таксиметровият отново се превръща в лукс, както е било някога, и може би е редно да бъде. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите. Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на..

публикувано на 23.07.24 в 13:31
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) дават брифинг в сградата на Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат подобряване на условията във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 13:25
Ружа Смилова

Ружа Смилова: Единственият печеливш от политическата криза е президентът

Надежда всички имаме, но оптимизмът е дефицитно чувство във връзка с третия мандат за съставяне на правителство.  Това коментира пред БНР политологът Ружа Смилова. "Вече видяхме най-малко 3 неуспешни опита за сформиране на правителство с третия мандат, който беше даван на БСП. Не е изключено президентът Радев да реши да играе с по-голямо..

публикувано на 23.07.24 в 13:21
Димитър Главчев

Главчев е готов да остане премиер, ако третият мандат не бъде изпълнен

Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно от думите на самия Главчев, който по-рано днес отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук: "Министерският съвет е много сериозно предизвикателство от..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

Радев удостои с "Мадарски конник" посланика на Финландия

Президентът Румен Радев удостои с орден "Мадарски конник" първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос. Дипломатът получи отличието за заслуги за укрепването на отношенията между двете държави. Мира Стефанова с още информация. Посланикът на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос работи активно за насърчаване на сътрудничеството..

публикувано на 23.07.24 в 12:47
Калин Стоянов

Пожарникари са прехвърлени от Ямболско на българо-гръцката граница

Голяма част от силите, които седем денонощия се бориха с огнената стихия в Ямболско, са предислоцирани на българо-гръцката граница, където е възможно огънят от гръцка страна да се прехвърли на наша територия. Това е информирал вътрешния министър Калин Стоянов, който проведе видеоконферентен разговор с гръцкия министър на климатичните кризи и..

публикувано на 23.07.24 в 12:41

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са осигурени след одобрено от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов преразпределение..

публикувано на 23.07.24 в 12:38