Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинарите във В. Търново се извиниха на НВУ и избраха носителя на наградата "3 март"

Снимка: Здравка Маслянкова

Общинските съветници от Велико Търново публично се извиниха на Националния военен университет "Васил Левски" за безпрецедентната ситуация за свикване на извънредна сесия за прегласуване на носителя на тазгодишната академична награда "3 март".

Отличието се връчва на изявен курсант за националния празник.

До извънредната сесия се стигна, след като на последното си заседание на 29 февруари Великотърновският общински съвет не гласува носителя на Академичната награда "3 март", която се присъжда ежегодно от 2008 година на най-добрия курсант на Националния военен университет.

Решението е унизително за университета, зави в началото на извънредната сесия бригаден генерал Иван Маламов, началник на военния вуз, който е предложил номинацията на курсанта:

"Когато се вземе решение срещу офицерската чест и достойнство, аз не го приемам", каза той.

Вчера Академичният съвет на Националния военен университет излезе с протестна декларация срещу двамата общински съветници, членове на комисията по присъждане на наградата, които са убедили Общинския съвет да не се гласува предложената курсантска номинация.

Доц. Соня Будева е един от тези съветници и днес тя изрази възмущение от декларацията на военните, твърди, че има нарушения по номинацията и се обърна към колегите си:

"Да няма номиниран за награда не е неморално, но да се номинира кандидат по непрозрачен начин – е".

Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов лично се извини на военния университет, призова колегите си да спрат с това "позорище", и посочи, че на следващата сесия ще поиска оставката на доц. Будева.

С 22 гласа "за" и четирима "против" от групата на ПП-ДБ за носител на тазгодишната награда "3 март" беше определен разузнавачът курсант старшина Даниел Костов. Той ще получи наградата си на националния празник.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността на МВФ

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа към Международния валутен фонд. Необходимото финансиране е обезпечено в тазгодишния бюджет. Доверителният фонд е един от инструментите, чрез които могат да се подпомогнат най-бедните държави по света, Правителството одобри решение, с което..

публикувано на 19.06.24 в 22:07

Екоактивисти покриха със спрей Стоунхендж

Във Великобритания част от монолитните блокове на Стоунхендж бяха покрити с оранжев спрей от протестиращи срещу използването на фосилни горива. Двама активисти на Just Stop Oil напръскаха камъните в историческото място близо до Солсбъри, графство Уилтшър, след което бяха арестувани по обвинения, че нанасят щети на древен исторически паметник.  Това..

публикувано на 19.06.24 в 21:30

Овладян е голям пожар в землището на село Коиловци

Седем екипа от пожарникари овладяха възникналия и продължил близо седем часа пожар в землището на плевенското село Коиловци. Пламъците са обхванали 120 дка ечемичен блок.  Остава затворен пътят между плевенските села Коиловци и Бръшляница.

публикувано на 19.06.24 в 21:10

В Кюстендил ще могат да кандидатстват за безплатно саниране на жилища

Кюстендилци ще могат да кандидатстват за саниране на жилищата си с пари по така нар. справедлив преход, касаещ областите Кюстендил, Перник и Стара Загора, обявиха от общината..Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за справедлив преход и с национално съфинансиране. За област Кюстендил..

публикувано на 19.06.24 в 20:36

Nvidia стана най-скъпата компания в света

Американският производител на компютърни чипове Nvidia стана най-скъпата компания в света,надминавайки софтуерния гигант "Майкрософт".  Базираната в Санта Клара, Калифорния технологична компания достигна рекордно висока капитализация от 3,34 трилиона долара,след приключване на борсовия ден във вторник. Стойността на акциите на Nvidia се повиши с 3% през..

публикувано на 19.06.24 в 20:06

Бързите услуги за издаване на шофьорски книжки са временно затруднени

Временно са затруднени ускорената и бързата услуга за издаване и замяна на шофьорски книжки заради технически проблеми в мрежата за обмен на информация между държавите членки на Европейския съюз, съобщиха от МВР.

публикувано на 19.06.24 в 19:52

След като полицай простреля 19-годишен младеж: Родители настояват за справедливост и промени в НК

В Плевен продължава разследването по случая, при който полицай простреля 19-годишен младеж. Промени в Наказателния кодекс, справедливост и прозрачност поискаха днес бащите на младежите, по чийто автомобил стреля служителят на реда.  Прокуратурата съобщи, че е повдигнато обвинение на полицая, който е използвал личното си оръжие. Той е..

публикувано на 19.06.24 в 19:45