Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зa първи път от близо век двойка черни лешояди свиха гнездо в Природен парк "Врачански Балкан"

Снимка: ПП Врачански Балкан

За първи път от близо 100 години двойка черни лешояди свиха гнездо на територията на Природен парк "Врачански Балкан". От парковата дирекция отчетоха факта като успех на програмата им за възстановяване на този изчезнал вид птици в пределите на Стара Планина.

В западния дял на Стара планина последното свидетелство за гнездене на черни лешояди или т.нар. картали е от 1931 година в района на Черепиш.

Към края на миналия век видът изчезва напълно, а от близо десетилетие дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" работи по мащабна международна програма за възстановяването му в пределите на парка.

В района вече са се заселени трайно седем двойки лешояди, като първата от тях наскоро сви гнездо. Под наблюдение са и другите птичи семейства, а експертите очакват новоизлюпено поколение. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вирусът на западнонилската треска обикновено се пренася от комари.

Трима починали и 17 заразени със Западнонилската треска в Албания

Западнонилската треска се завърна в Албания след 13 години, като от нея са починали трима души, а още 17 са заразени, съобщи албанският информационен портал "Шчиптаря", цитиран от БТА. Западнонилската треска е сезонно заболяване, предавано чрез ухапване от заразен комар, което може да засегне централната нервна система. Директорката на..

публикувано на 06.08.24 в 14:03
Украински бойци на позиция в Донецка област на Украйна

Русия твърди, че е превзела още едно село в Донецка област

Руските сили са превзели още едно село в Донецка област, съобщи министерството на отбраната в Москва. При украински обстрел по руската Курска област има ранени.  Руските войски са превзели село Тимофиевка в Източна Украйна в последното от поредица настъпления през последните дни, съобщи руското министерство на отбраната. Агенция Ройтерс..

публикувано на 06.08.24 в 13:49
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Обществото да настоява партиите да обявят в какви управленски формули биха влезли

Има цялостно обществено усещане, че това повече не може да продължава и партиите в НС трябва да понесат отговорността да съставят правителство , защото иначе ще има много силен обратен знак по отношение на самите партии. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч" и коментира: "Партиите не излъчват сигнали към избирателите си..

публикувано на 06.08.24 в 13:34
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Вместо да се ядосваме на политиците, да се запитаме какви избиратели сме

Вместо да се ядосваме на политиците, да се запитаме какви избиратели сме . Това мнение изказа пред БНР политологът Петър Чолаков и коментира: "Отговорността си е наша! ... В последните години виждаме, че вървим сякаш в един омагьосан кръг и няма излизане от политическата спирала. Основната причина за това не е толкова в самите политици, колкото..

публикувано на 06.08.24 в 12:57

Въвеждат нов режим на косене за земеделците

Министерството на земеделието въвежда нов режим на косене за земеделците. След заради пожарите в страната беше наложена пълна забрана на косенето на трева и машинното почистване на храсти в периода от 18 юли до 18 август, сега е издадена  нова Заповед, според която забраната за косене важи само за часовия диапазон от 10:00 до 18:00 часа...

публикувано на 06.08.24 в 12:55
Д-р Димитър Коемджиев

Д-р Димитър Коемджиев: Мийте си ръцете често и внимавайте за храната, докато сте на почивка!

Стомашно-чревните оплаквания са чести през лятото. Високите температури трябва да ни накарат да сме особено внимателни какво и къде ядем и да поддържаме хигиена.   " Ентеровирусите , ротавирусите, аденовирусите преобладават през летния сезон, като заразяването става по въздушно-капков път или чрез контакт, каза за БНР д-р Димитър..

публикувано на 06.08.24 в 12:51

Инж. Тихомир Томанов: Липсва интегрирано управление на процеса по борба с пожарите

България е в челната класация по горски пожари в ЕС за 2024 година . След нас е Кипър, според Европейската информационна система. За това алармират от асоциация "Общински гори". От  там посочват, че става въпрос за "институционални неуспехи в борбата с горските пожари, за неадекватна политика на поредица от правителства и неефективно..

публикувано на 06.08.24 в 12:50