Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврoпрокуратурата започва разследване на корупционния скандал "Колдо" в Испания

Снимка: eppo.europa.eu

Европейската прокуратура обяви, че започва разследване по корупционния случай "Колдо", който разтърси през последните дни испанското правителство. Става въпрос за многомилионни обществени поръчки за доставка на маски и медицински консумативи по време на пандемията през 2020 година.

От Европейската прокуратура вече са получили част от информацията от органите, които отговарят за разпределението на европейски средства и от съдебната власт. "Въз основа на събраната информация беше решено официално да започне разследване за предполагаеми престъпления за присвояване на публични средства и търговия с влияние", в съответствие с националното законодателство и регламента на Европейската прокуратура, се казва в изявлението.

Договорите, подписани от здравните служби на Канарските острови и Балеарските острови за доставка на маски по време на пандемията от Covid-19 в така наречения случай "Колдо", ще бъдат основно проверени след получената "жалба от частно лице", заради която започна разследването.

Корупционният скандал избухна на 21 февруари с ареста на Колдо Гарсия, бивш съветник на бившия министър на транспорта Хосе Луис Абалос. Тогава управляващата социалистическа партия се дистанцира от Абалос, който беше дясната ръка на Санчес и го изключи от партията си, но той отказа да подаде оставка като депутат с аргумента, че само така ще докаже невинността си.

Самият Колдо е разследван като организатор на цялата схема за получаване на големи комисионни от хора във властта. Бившите регионални премиери на Балеарските и Канарските острови Франсина Арменгол и Анхел Виктор Торес, в момента са председател на Конгреса и министър на териториалната политика.

Въпреки многобройните призиви на опозицията и внесеното в понеделник официално искане за оставката на Арменгол, тя остана на поста си. Това предизвика недоволството на опозиционната Народна партия, според която "присъствието на Арменгол и Торес в обществения живот петни имиджа на страната" и "испанците не заслужават това наказание по отношение на европейската си репутация".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Диян Господинов

Бургаски кардиолог: Все по-малко млади лекари заминават в чужбина

Да си млад лекар в България е предизвикателство въпрос на силна воля. Така смята кардиологът д-р Диян Господинов, съосновател на Сдружението на младите лекари в Бургас. Намаляват младите лекари, които заминават в чужбина , подчертава той. "Колегите повече предпочитат да остават в страната и все по-малко заминават в чужбина."..

публикувано на 14.05.24 в 08:56

Ще тръгне ли делото срещу пастора Даниел Хъл?

Делото срещу обвинения в педофилия британски гражданин и представящ се за евангелски пастор Даниел Хъл е забуксувало на фаза разпоредително и не може да тръгне по същество. Причината е постоянните отводи на съдиите от Районния съд в Сливен. Съдиите по наказателните дела вече са изчерпани. Днес предстои отново разпоредително дело в съда, но то ще..

публикувано на 14.05.24 в 08:50

Ивайло Калфин: Увеличението на пенсиите не зависи от политическата воля

Решението за пенсиите ще бъде взето от Надзорния съвет на НОИ. Най-вероятно НОИ ще реши увеличението да бъде 11%.   Това заяви пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.  Надзорният съвет на НОИ решава за 11% увеличение на пенсиите Пенсиите се вдигат с 11%, потвърди..

публикувано на 14.05.24 в 08:48

ЦИК реши: Не повече от трима представители на формациите при удостоверяването на машините за вота

Централната избирателна комисия определи реда за участие на представители на партии, коалиции, инициативни комитети и на неправителствени организации наблюдатели, които са ще участват в изборите на 9 юни,  в процеса по удостоверяване на машините за гласуване.  В регистър ще се впишат представителите, за които в ЦИК формациите подадат..

публикувано на 14.05.24 в 08:29
Президентът на журито на филмовия фестивал  Грета Геруиг пристигна в Кан

Откриват 77-мото издание на фестивала в Кан

Светът на киното се събира в Кан за 77-ия филмов фестивал, който се открива тази вечер, за да излъчи поредния носител на "Златната палма".  Червеният килим е готов за шествието на звездите на световното кино. Актрисата Камий Котен ще води церемонията за откриването на поредния филмов фестивал, Той обещава на киноманите силни емоции както със..

публикувано на 14.05.24 в 08:17
Асоциация за Инсулт и Афазия

50 000 българи са с инсулт за година, едва 3% са получили модерно лечение

Близо 50 000 българи са получили инсулт и са стигнали до болница през миналата година. Около 10% от тях са починали, включително хора на възраст под 35 години. Данните представиха от Асоциацията за инсулт и афазѝя във връзка с днешния Световен ден за информираност относно инсулта. България е на челно място в Европа по смъртност..

публикувано на 14.05.24 в 08:15

ЦИК представя образците на бюлетините и визията на машините

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще представи образците за бюлетините и визията на машините за изборите две в едно на 9-ти юни на пресконференция в ранния следобед. ЦИК вече изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския..

публикувано на 14.05.24 в 08:08