Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професия пътешественик с Иван Кръстев

2
Иван Кръстев
Снимка: Пламена Бачийска

Пътешествия и интересни места по света представи Иван Кръстев, гост в "Нощен Хоризонт" - Той и по призвание, и по душа е пътешественик. Едно такова е и последното му пътуване до град Синтра, Португалия.

"Синтра е едно магично място. Място, което можеш да го усетиш, а нашият гид ни поясни, че Синтра е направен, за да впечатли хората, за да ги вдъхнови, за да ги очарова, да ги омагьоса. 
Това пленително място е важно да го разглеждаш със знаещ човек, който да ти разказва. Като цяло Португалия за мен е забележителна държава, първият ми досег с нея беше внушителен, сподели за "Нощен Хоризонт" Иван Кръстев.

Иван Кръстев е финансист, но в свободното си време обича да пътува. С течение на времето това се превръща в неизменна част от живота му. Обича да пътува, за да опознава нови места, хора и култури, както да създава спомени и емоции за цял живот. Винаги разказва с голямо удоволствие на приятели и познати какво е изживял по време на дадено пътуване! Обича да снима и да го снимат. Помага на приятелите си да организират пътуванията си и им дава полезни съвети кога, къде и какво да се посетят.

Така се ражда и идеята му да мотивира повече хора да пътуват и опознаят света около тях, като създава редица инициативи в социалните мрежи и презентации пред публика. 

"Замъците на Синтра са строени в самата скала, това е особеното. Дворецът Пейна пък е бил първоначално манастир. Самото място е също мистично, магическо е усещането. Посетихме и дворецът - Кинта да Регалейра в Синта, допълни още Кръстев.

Строителството на двореца започва през 1900 година, архитекта на 5-етажната сграда и впечатляващата градина е Луиджи Манини - известен италиански архитект за времето си. Дворецът впечатлява не толкова самата сграда колкото градините и кладенците. Спираловидните кладенци никога не са били ползвано по предназначение. Местните казват, че кладенците били използвани за тайни свещени масонски ритуали. Около местоположението на комплекса има и няколко подземни езера. Комплекса и останалите забележителности на Синтра се вписват в културното наследство на ЮНЕСКО през 1995 година. 

Иван Кръстев е автор и на травъл блога „Професия пътешественик“, където са събрани авторски статии и снимки от 4 континента, 26 държави и над 160 места от света. Член е на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма – АБУЖЕТ.

През 2021 г. издава книгата „Професия ПЪТЕШЕСТВЕНИК“ която е сбор от пътешествия из познати и непознати кътчета по света, в която Иван разказва за престоя и приключенията си сред красива природа, футуристични градове, скандални атракции и хилядолетни традиции и обичаи.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59