Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професия пътешественик с Иван Кръстев

2
Иван Кръстев
Снимка: Пламена Бачийска

Пътешествия и интересни места по света представи Иван Кръстев, гост в "Нощен Хоризонт" - Той и по призвание, и по душа е пътешественик. Едно такова е и последното му пътуване до град Синтра, Португалия.

"Синтра е едно магично място. Място, което можеш да го усетиш, а нашият гид ни поясни, че Синтра е направен, за да впечатли хората, за да ги вдъхнови, за да ги очарова, да ги омагьоса. 
Това пленително място е важно да го разглеждаш със знаещ човек, който да ти разказва. Като цяло Португалия за мен е забележителна държава, първият ми досег с нея беше внушителен, сподели за "Нощен Хоризонт" Иван Кръстев.

Иван Кръстев е финансист, но в свободното си време обича да пътува. С течение на времето това се превръща в неизменна част от живота му. Обича да пътува, за да опознава нови места, хора и култури, както да създава спомени и емоции за цял живот. Винаги разказва с голямо удоволствие на приятели и познати какво е изживял по време на дадено пътуване! Обича да снима и да го снимат. Помага на приятелите си да организират пътуванията си и им дава полезни съвети кога, къде и какво да се посетят.

Така се ражда и идеята му да мотивира повече хора да пътуват и опознаят света около тях, като създава редица инициативи в социалните мрежи и презентации пред публика. 

"Замъците на Синтра са строени в самата скала, това е особеното. Дворецът Пейна пък е бил първоначално манастир. Самото място е също мистично, магическо е усещането. Посетихме и дворецът - Кинта да Регалейра в Синта, допълни още Кръстев.

Строителството на двореца започва през 1900 година, архитекта на 5-етажната сграда и впечатляващата градина е Луиджи Манини - известен италиански архитект за времето си. Дворецът впечатлява не толкова самата сграда колкото градините и кладенците. Спираловидните кладенци никога не са били ползвано по предназначение. Местните казват, че кладенците били използвани за тайни свещени масонски ритуали. Около местоположението на комплекса има и няколко подземни езера. Комплекса и останалите забележителности на Синтра се вписват в културното наследство на ЮНЕСКО през 1995 година. 

Иван Кръстев е автор и на травъл блога „Професия пътешественик“, където са събрани авторски статии и снимки от 4 континента, 26 държави и над 160 места от света. Член е на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма – АБУЖЕТ.

През 2021 г. издава книгата „Професия ПЪТЕШЕСТВЕНИК“ която е сбор от пътешествия из познати и непознати кътчета по света, в която Иван разказва за престоя и приключенията си сред красива природа, футуристични градове, скандални атракции и хилядолетни традиции и обичаи.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42

По неотъпканите пътеки към училище

Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.09.24 в 11:16
Стефан Топалов

Акордьор на рояли и пиана - една от изчезващите професии

Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти. "Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят . Трябва да се подменят всички, звукът и..

публикувано на 15.09.24 в 09:55
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52